Manastir Fenek, Jakovo

Manastir Fenek se nalazi u blizini sela Jakova. Po predanju osnovao ga je vladika Maksim s bratom Jovanom i majkom despoticom Angelinom iz porodice srpskih despota Brankovića. Prvi pouzdani pomen o manastiru datira iz XVI veka. Prvobitna manastirska crkva srušena je 1793. i do 1797. godine je podignuta današnja jednobrodna građevina u baroknom stilu s polukružnom oltarskom apsidom, zvonikom iznad zapadnog ulaza i poligonalnim kubetom nad pevnicama.

Rezbarske radove na ikonostasu radio je 1798. godine „piltor” Aksentije Marković, a ikone 1818. godine vojvođanski slikar Petar Radosavljević. Zidne slike je 1859. godine slikao Dimitrije Petrović.

Manastirski konak je građen 1785. godine, ali je kasnije doziđivan.

Zbog svog položaja manastir je igrao važnu ulogu u XVIII veku i za vreme prvog srpskog ustanka. Marta 1788. godine, uoči Kočine krajine, austrijski car Josif II primio je u Feneku kneza Aleksu Nenadovića. Posle sloma ustanka 1813. godine u Feneku su jedno vreme bili internirani Karađorđe, Jakov Nenadović, pop Luka Lazarević i dr.

manastir fenek kako stici

Godine 1914. austro-ugarska vojska je oštetila manastir i unutrašnjost je potpuno ruinirana. Tada je uništena bogata manastirska biblioteka sa starim rukopisnim knjigama. U poslednjem ratu manastir je teško stradao, a konak izgoreo.

Prilikom proslave 150-godišnjice prvog srpskog ustanka postavljena je 1954. godine spomen-ploča.

Raspored bogosluženja

Radnim danom liturgija počinje u 7 časova
Subotom počinje u 8 časova
Nedeljom i praznikom u 9 časova

Kontakt telefon

Tel: 011/8416604

Adresa

Boljevački put bb Beograd – Jakovo Srbija 11276

Udaljenost od Beograda

Manastir je udaljen od Beograda oko 30km. Pogledajte ispod mapu sa prikazom puta kako da stignete do manastira. Koristite plus i minus da zumirate-udaljite prikaz.

Otac Makarije – Kratka beseda o životu u manastiru


Mapa sa prikazom kako od Beograda stići do manastika Fenek kod Jakova


Прикажи већу мапу

Galerija slika manastira Fenek

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts