Veliko Gradište – Istorija i slike grada i okolnih mesta u opštini

Geografski položaj

Veliko Gradište je naselje na desnoj obali Dunava, s leve strane reke Pek, ispred njegovog ušća u Dunav, na nadmorskoj visini od 73 m.

Broj stanovnika

Prema poslednjem popisu naselje Veliko Gradište imalo je 5.658 stanovnika, a opština 20.659.

Istorijat

Još u antičko doba na ovome terenu postojalo je rimsko naselje, čiji se ostaci i danas mogu videti. To je rimski Pinkum važno vojno utvrđenje na putu Viminacijum (kod Požarevca) – Kupe (kod Golupca). Taj rimski grad nalazio se na desnoj obali Peka. Tu se kovao i novac. Na ovom području otkriveno je dosta interesantnih arheoloških nalaza.

Veliko_Gradiste slike

Zahvaljujući bogatoj poljoirivrednoj proizvodnji svoje okoline. Gradište je u prošlosti bilo značajan izvozni centar prema Austro-Ugarskoj. Preko njega se tada izvozila stočna hrana, pšenica, kukuruz i svinje, i to ne samo iz doline Peka, već i iz Stiga. Već oko sredine XIX veka imao je oko 600 poreskih glava, pa je spadao u veća mesta u Srbiji. Imao je tada i carinarnicu.

Zbog bogatstva okoline, Gradište, ni posle prvog svetskog rata, kada je prestalo da bude pogranično mesto, nije opalo. Godine 1922. osnovan je Velikogradištanski kreditni zavod.

Gradište danas

Danas je Gradište značajno i po ribolovu i lovu na divljač. Interesantno je i kao kupalište. Na obali Dunava ima lepo uređen park.

Ima hotel; pored toga postoje mogućnosti i za smeštaj u privatnoj režiji.

Autobuskim linijama Gradište je povezano s Požarevcom i Beogradom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts