Prirodne maske za negu masne kože lica i uklanjanje proširenih pora

Ovaj tip kože prepoznatljiv je po tome što ima odsjaj sat vremena nakon što se umijemo ili nanesemo puder, naročito na čelu, nosu i obrazima. Ovakva koža je takođe sklona velikim porama, aknama, bubuljicama i mitiserima.

Uzroci za masnu kožu su različiti – genetski faktor, nepravilna ishrana, poremećaj hormona, upotreba neadekvatnih kozmetičkih preparata, nepovoljni vremenski uslovi (vruće i vlažno vreme).

Masna koža lica se često javlja kod tinejdžera usled hormonskih promena ali se može javiti i u bilo kom životnom dobu.

Ispitati tip kože na licu nije uvek jednostavno pa se zato preporučuje savetovanje sa dobrom kozmetičarkom. Kad utvrdimo kakva nam je koža, možemo birati medju preparatima koje nudi tržište, a mnoge od njih možemo napraviti sami. Evo nekoliko prirodnih preparata kojima čistimo i negujemo masnu kožu lica.

Prirodne maske za masnu kozu

MASKA OD LAVANDE ZA MASNU KOŽU I PROŠIRENE PORE

Potrebno je:

  • 1supena kašika suvih cvetova lavande
  • 2 supene kašike pavlake
  • 1kafena kašika uljnog ekstrakta lavande

Priprema:

Osušene cvetove dobro izmrvimo i uz mešanje dodamo kiselu pavlaku. Kad je masa ravnomerno izmešana, polako dodamo ulje od lavande i jos mešamo da dobijemo ravnomernu smesu.

Upotreba:

Masku nanesemo na lice i vrat (ne oko ociju). Posle 15 do 20 minuta je odstranimo mlakom vodom i kožu očistimo losionom za čišćenje lica. Ova maska deluje na taj način što isušuje suviše masnu kožu, skuplja proširene pore, a ujedno i hrani kozu.

MASKA OD BELANCETA ZA MASNU KOŽU I PROŠIRENE PORE

Potrebno je:

  • 1 belance svežeg jajeta
  • 4-5 kapi soka od limuna

Priprema:

U belance iscedimo 4-5 kapi limuna i pomoću miksera umutimo čvrst sneg. Malom lopaticom nanesemo smesu na lice i ostavimo je da stoji 15minuta. Kožu oko očiju i usana ne smemo prekriti smesom. Masku sa lica odstranimo toplom vodom, a zatim ga očistimo vodom za lice.

Upotreba:

Ova maska se preporučuje za masnu kožu lica i proširenih pora. Priprema je veoma jednostavna, treba samo voditi računa da uzmemo sveže jaje. Dovoljno je da masku upotrebljavamo jednom nedeljno.

MASKA OD KRASTAVCA ZA MASNU KOŽU I PROŠIRENE PORE

Potrebno je:

  • 1/2 krastavca,
  • 1 belance
  • 1 kašičica limunovog soka,
  • 1 kašičica nane

Priprema:

Sve sastojke izmiksajte i ostavite da se ohlade 10 minuta.

Upotreba:

Stavite masu na lice i ostavite da stoji 15 minuta. Nakon toga skinite masku i isperite lice toplom a zatim hladnom vodom. Ova maska deluje tako što isušuje suviše masnu kožu i skuplja pore.

MASKA OD PARADAJZA

Potrebno je:

  • 1 paradajz

Priprema:

Oljuštite jedan zreo paradajz, odstranite semenke i izgnječite.

Upotreba:

Nanesite na lice i ostavite 15 minuta. Dok držite masku na licu lezite na krevet i opustite se. Isperite lice mlakom vodom. Ova maska je pogodna za masnu kožu sa proširenim porama.

ČIŠĆENJE MASNE KOŽE

Pre stavljanja bilo koje maske na lice treba ga dobro očistiti od prljavštine i ostataka šminke. Nakon toga sledi masaža i piling. Piling mora biti prirodan kao sto su bikarbona soda ili ovas koji utrljavanjem u kožu odstranjuju izumrle ćelije. Umivajte lice toplom ili vrućom vodom i odgovarajućim sapunom kako biste sprečili nagomilavanje masnoće u porama. Izbegavajte kozmetičke preparate koji isušuju kožu jer time se gubi prirodna masnoća a lojne žlezde se još više podstiču da rade. Pijte dovoljno vode tokom dana kako bi vaša koža bila dobro hidrirana i kako biste ubrzali eliminaciju toksina iz organizma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts