Nega kože tokom zime

Pod uticajem hladnog, suvog, zimskog vazduha smanjuje se količina prirodnih masnoća na našoj koži, pa tako, usled negativnih vremenskih uslova dolazi do njenog preteranog isušivanja i iritacije. Dodatnom oštećenju kože doprinosi i grejanje u prostorijama, a posebno dolazi do pogoršanja i nekih hroničnih oboljenja kože, kao što su psorijazama, ekcemi i seboroični dermatitis.

Zbog toga je našoj koži tokom zime potrebno da je dodatno negujemo, kako bismo je održali mekom, glatkom i vlažnom.

Savet broj jedan koji nam dermatolozi preporučuju jeste pre svega dovoljan unos tečnosti, a zatim korišćenje odgovarajućih kozmetičkih preparata.

nega koze zimi

Kako da sprečimo isušivanje kože?

Da bi sprečili isušivanje kože, pre svega, neophodna joj je dobra hidratacija kako bi nadoknadila izgubljenu vlažnost. Potrebne su joj kreme na bazi ulja i hidratantnih supstanci, zato što masnoće u kremama prave film na našoj koži a dodatne komponente kao što su urea i glicerol potpomažu vezivanju vode. Ovakve kreme potrebno je nanositi više puta u toku dana, naročito pre izlaženja napolje.

Poznatno je da pantenol regeneriše kožu, pa je zato poželjno da koristite tonike i kreme na bazi pantenola. Nanesite tonik na manji tufer, pa polako tuferom tapkajte po licu i ostavite tako par minuta da se osuši pre nego što nanesete zaštitnu kremu na lice.

Zaštitite se od sunca

Nije samo letnje sunce štetno za kožu, i zimsko sunce usušuje našu kožu i oštećuje je kada je u kombinaciji sa refleksijom od snega, pa zbog toga morate da koristite kreme sa zaštitnim faktorom, minimum SPF 15. Naročito zaštitite lice, uši i ruke, a kada krenete na skijanje, ponesite vašu letnju kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

Piling kože

Da bi uklonili mrtve ćelije sa površine kože i da bi hidratantne kreme koje mažete bolje hidrirale vašu kožu, radite piling jednom nedeljno. Na taj način gruba, zadebljala koža zamenjuje se podmlađenom i lepšom kožom.

Nega kože ruku

Na rukama je koža mnogo osetljivija i tanja od ostalih delova zato što ima manje lojnih žlezda pa nam zato zimi uvek prvo ruke pucaju i jako se isušuju. Zato sudove perite obavezno sa zaštitnim rukavicama, kada izlazite napolje pre toga obavezno stavite rukavice i koristite kreme sa dodatkom glicerola.

Nega usana

Na hladnom zimskom vremenu i vetru usne se brzo sušaju i lako pucaju, pa zato obavezno u džepu vaše jakne držite balzam za usne koji ćete nanositi više puta u toku dana. Uveče, pred spavanje, možete namazati usne medom, vazelinom ili pantenol kremom, kako biste održali njihovu vlažnost i nežnost.

Tuširanje

Iako bi se najrađe istuširali vrelom vodom kada se smrznete, izbegavajte duge, tople kupke koje dehidriraju kožu, već za tuširanje koristite mlaku vodu i nanosite hidratantna mleka i losione odmah posle tuširanja.

Omogućite vlažnost u prostorijama

U prostorijama sa centralnim ili drugim vidovima grejanja, nedostaje vlažnog vazduha pa zbog toga je poželjno da koristite aerosol. Na radijatore možete staviti vlažni peškir, a na TA peći obavezno držite jednu malu činiju sa vodom kako bi isparavala. Tako ćete sprečiti da se vaša koža dodatno isušuje toplim vazduhom.

Osim svega ovoga što smo naveli, veoma je važno da u organizam osim tečnosti unosite i dovoljno vitamina i minerala, bilo kroz ishranu bilo kroz razne suplemente, a vitamini C, E, A i K će naročito poboljšati izgled vaše kože kao i vitamini B kompleksa, ali sa njima treba biti oprezan, zato što povećavaju apetit.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts