Da li je puder štetan za kožu lica?

Najčešća pitanja u vezi sa korišćenjem pudera odnose se na to da li je i koliko štetan za kožu lica.

Postoji više mišljenja, tako da će zagriženi protivnici pudera uvek reći da je on uvek štetan, da zatvara pore, i da je štetan jer sadrži konzervanse, boje i parfeme koji onemogućavaju kožu da normalno diše i da se prirodno regeneriše.

Ipak, pre desetak godina, počele su da se lansiraju linije pudera koje omogućavaju koži da diše, sadrže vitamine, termalne vodeiI prirodne boje. Ovo je doba stvaranja “pionira zdravog pudera”.

Za razliku  protivnika pudera, oni umereniji će vam reći da neće biti nekih štetnih posledica, osim ako baš ne preterate i puder stavljate svaki dan. Pogotovo onu kombinaciju tečnog i pudera u prahu.

puder stetan za lice

Puderi nove generacije

Zagovornici opuštenog  korišćenja pudera, s druge strane smatraju da je tehnologija toliko napredovala,pa   tako današnje pudere ne možemo ni na koji način svrstati u isti koš s onima od pre deset godina. Takodje dodaju da  su u današnje vreme zagadjenog vazduha, jakog UV zračenja, prašine, vietra i raznih drugih zagađenja , puderi idealna zaštita za kožu lica.

U skoro svakom savremenom puderu naćićete UV zaštitu. I po pitanju ovoga, mišljenja se razlikuju.

Zagovornici stalne UV zaštite smatraju da opasnost od zračenja preti I zimi i leti i kad je oblačno i kad je sunčano vreme, pa je zaštita od ovoga u puderu prava stvar!

Protivnici UV filtera u kozmetici,  sa druge strane, veruju da ono što ne propušta ultraljubičaste zrake kroz kožu, sigurno ne propušta ni  znoj ni sebum da izađu kroz kožu, što dovodi, po njihovom mišljenju, do zatvaranja pora i problema sa kožom.

Istina je negde izmedju

Ako se puder nanosi na celo lice prekriva se njegov prirodni sjaj,  pa rizikujete da izgledate okrečeno ili zacementirano, odnosno neprirodno.

Ako često I stalno koristite velike količine pudera, moraćete i agresivno tu šminku da skidate, što znači da će vaše lice stalno biti izloženo nekoj hemiji. Koža će postati istanjena, suva, zategnuta.

puder stetan za kozu

Probajte da umesto klasičnog pudera koristite tonirane kreme, one su sigurno manje štetne I veliki broj njih sadrži vitamine.

Nemojte štedeti pri kupovini pudera. Izaberite one medicinske, koji ne zatvaraju pore. Kupujte pudere koji ne sadrže veštačke mirise ili su potpuno bez parfema.

Skidajte redovno šminku

Još jedan jako bitan savet odnosi se na redovno skidanje šminke, makar je skinite pre odlaska u krevet.Noću se vaša koža regeneriše I poželjno je da u tom periodu bude potpuno čista. Možete da joj pomognete ako pre spavanja na lice nanesete hranljivu hidratantnu kremu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts