U kom periodu menstrualnog ciklusa možete ostati u drugom stanju?

KAKO NAJBRŽE ZATRUDNETI?

Kao što mora voditi računa o zdravlju svojih reproduktivnih organa, poželjno je da pripadnice lepšeg pola isto tako vode i evidenciju o svom menstrualnom ciklusu. Na taj način ćete primetiti neke drastične promene u svom zdravlju i na vreme konsultovati lekara. Ovo je takođe bitan faktor svim damama koje žele da ostanu u drugom stanju. 

EVIDENCIJA O MENSTRUALNOM CIKLUSU

Vođenje evidencije o menstrualnom ciklusu je samo stvar navike, i ne iziskuje neko veliko vreme. Dovoljno je da obeležite datum na kalendaru i upišete koliko dana vam je trajao ciklus, tj koliko dana je prošlo od prvog dana prethodne, do prvog dana poslednje menstruacije. U normalnim okolnostima, menstrualni ciklus traje od dvadeset pet do trideset četiri dana. Na nekim telefonima postoji i posebna aplikacija za vođenje dnevnika menstrualnog ciklusa.

Vodite preciynu evidenciju o svijim ciklusima.
Vodite preciynu evidenciju o svijim ciklusima.

ŠTA JE OVULACIJA? KOJI DANI U MENSTRUALNOM CIKLUSU SU NAJPLODNIJI?

Ovulacija je period u menstrualnom ciklusu kada je žena najplodnija i kada su najveće šanse da dođe do začeća. Ovulacija se dešava tačno na sredini ciklusa. Ako vam menstrualni ciklus traje trideset dana, znači da vam je ovulacija petnaestog dana ciklusa. Na primer, ako ste dobili menstruaciju prvog novembra, petnaesti novembar je, od prilike,  dan vaše ovulacije. Dani oko ovulacije su takođe  plodni  – tri dana  pre i tri dana nakon ovulacije, ali se sam dan ovulacije smatra najplodnijim.

Šta je ovulacija?
Šta je ovulacija?

KADA TREBA DA IMAM SEKSUALNI ODNOS AKO ŽELIM DA ZATRUDNIM?

Najbolje je imati seksualni odnos dva do tri dana pre ovulacije. Spermatozoidi u vagini opstaju i do pet dana, pa je moguće da do začeća dođe i par dana nakon odnosa.

Kako zatrudneti?
Kako zatrudneti?

KAKO DA IZRAČUNAM PLODNE DANE?

Da bi ste izračunali plodne dane, potrebno je voditi za početak preciznu evidenciju, kako što smo već pomenuli i to najmanje godinu dana. Zatim od ciklusa koji je trajao najmanje dana oduzmite osamnaest a od najdužeg jedanaest dana.

NA PRIMER:  Ako vam je ove godine najkraći ciklus trajao dvadeset sedam dana, a najduži trideset, plodne dane računate na sledeći način:

27-18=9

30-11=19

Kada izračunate plodne dane, lakše ćete isplanirati trudnoću
Kada izračunate plodne dane, lakše ćete isplanirati trudnoću

Znači vaši plodni dani su od 9 do 19 dana menstrualnog ciklusa ( brojite počevši od prvog dana poslednje menstruacije), što dalje znači da vam je ovulacija 14-og dana menstrualnog ciklusa i od prilike to je najpovoljniji period ako želite da ostanete u drugom stanju. Možete zatrudneti i tokom ostalih dana, ali što ste dalje od ovulacije to su manje šanse za začeće.

Ovaj metod računanja plodnih dana nije sto odsto tačan jer je svaka žena različita i kada su reproduktivni organi u pitanju, ali će vam sigurno pomoći da od prilike saznate kada je najpovoljniji period za seksualni odnos ako vi i vaš partner planirate bebu.

Planirate bebu?
Šta treba da znate ako planirate bebu?
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts