Kako da smršate, a da jedete sve

Kako jesti sve, a mršaviti? Da li je moguće mršaviti bez izbacivanja omiljenih namirnica iz ishrane?

Upravo se i radi o tome da nam je sve potrebno… i ugljeni hidrati, i masti i proteini i čvarci i povrće i voće i slatkiši. Stvar je u tome što nam ove namirnice trebaju za različite stvari, neke da zadovolje naše nutricionističke potrebe (dakle za zdravlje), dok druge samo da nas zadovolje (dakle za mentalno zdravlje) te nam samim tim i ne trebaju u istim količinama (neke manje, neke više).

Ja sam pobornik ideje da nam je sve potrebno, zato što ukoliko svome telu ne damo sve, ono će se osetiti uskraćeno (čitaj kažnjeno), ili psihički ili telesno i zbog toga će izazvati niz negativnih reakcija i promena na sebi. Od ne- unošenja svega što nam je potrebno možemo da postanemo nervozni, depresivni, da počne da nam opada kosa, da nam se listaju nokti, da izgubimo menstrualni ciklus, da izgubimo energiju… da ne pričam o mnoštvu drugih mnogo ozbiljnijih simptoma. Dakle, kako jesti sve… a mršaviti.

Kako smrsati, a jesti sve

1. Bitno je da vežbate. Ovo će pomoći da potrošite one kalorije koje ste uneli za sopstveno zadovoljstvo, tj. Višak kalorija.

2. Jedit dosta hrane koja “sagoreva kalorije”. To je takozvana kaloriski negativna hrana: Hrana za čije metabolisanje potrošimo više kalorija nego što ih ima u njoj, i hrana koja podstiče metabolizam: ljuta hrana, zeleni čaj, celovite žitarice.

3. Pojedite povremeno nešto što nije dobro za vas, parče pizza ili krofnu. To će vas “usrećiti”. Smislit sebi dan unedelji kojim ćete se ovako usrećavati. Svim ostalim danima jedite “ispravne” stvari i radujte se danu nagrade.

4. Unosite dosta tečnosti. Osam čaša vode dnevno. Ako na to dodate još i supu, pa šoljicu zelenog čaja, pa sočno povrće, koja šolja kafe… bićete veći deo vremena punog stomaka, a sa malo kalorija unešenih.

5. Jedite uredno. Ne, ne mislim da ne mrvite po stolu… a ni ispod, nego: usvojite navike u jedenju. Doručkujte, jedite za stolom, jedite polako, prestanite kada osetite da ste se najeli, nemojte jesti za svojom decom… ako težite da vam stan bude uredan, zašto vam i navike ne bi bile iste takve.

6. Jedite mnogo malih obroka dnevno. Bolje je nego tri velika. Prvo: vleikim obrokom rastežete želudac i on stalno traži popunjavanje. Drugo, malim obrocima non stop zadovoljavate svoju potrebu za žvakanjem (ljudi vole da žvaću… zato su izmislili žvake). Birajte dobre stvari za male obroke: bademe, šargarepu, sir…

7. Upisujte šta ste pojeli (ako već ne možete da iskontrolišete) i onda presaberite stvari i razlučite u čemu grešite. Dovoljno je nedelju dana zapisivanja da shvatite kakve su vam navike. Na primer: ako tri puta nedeljno preskočite doručak – tu grešite. U tom slučaju, vaše telo će ceo dan čeznuti za kalorijama. Ako ne zapisujete, može vam se dogoditi da mislite da radite sve kako treba, a u stvari činite samo jednu malu, malecku grešku koja vas konstantno goji

8. Potrudite se da veći deo vašeg tanjira zauzima povrće.

Eto, nismo isključili ništa. Sve može, samo treba razmišljati šta to unosimo u sebe i u koje vreme i u kojim količinama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts