Krvarenje izmedju dva menstrualna ciklusa

Krvarenja iz materice, odnosno krvarenje izmedju ciklusa, mogu biti simptom različitih stanja i poremećaja u funkcionisanju genitalnih organa akao što su poremećene funkcije jajnika. Da bi se otkrio pravi uzrok takvog stanja potrebno je utvrditi tip krvarenja van ciklusa, da bi lečenje bilo uspešno.

Svi poremećaji menstrualnog ciklusa dele se uglavnom na tri osnovna tipa:

  1. Nepravilna krvarenja kod pravilnog ritma (razmak izmedu dva menstrualna krvarenja) menstrualnih ciklusa
  2. Nepravilnosti ritma krvarenja
  3. Nepravilna aciklicna krvarenja (Disfunkcionalna krvarenja )

Nepravilna krvarenja kod pravilnog ritma menstrualnih ciklusa

U ovu grupu krvarenja spadaju stanja koje svaka žena doživela bar nekad tokom života. Simptomi su vrlo specifični i karakteristični za ovo stanje pa jei dijagnoza relativno lakai sigurna. Terapija je najčešće kratkotrajna i uglavnom uspešna.U ovu grupu krvarenjaspadaju:

Intermenstrualno ili ovulatorno krvarenje

Činjenice zbog kojih žene sa ovim poremećajem dolaze kod lekara vrlo su karakteristični. Obično kažu da imaju redovne menstrualne cikluse koji su uvek u pravilnim razmacima, ali se ipak, na sredini ciklusa, dakle, oko 12-14 dana od početka menstruacije, iz ciklusa u ciklus ponavlja se vrlo blago krvarenje koje traje samo nekoliko sati i najviše jedan dan. Pošto se ta pojava ponavlja redovno, žene se obrate lekarima sa željom da razjasne uzrok i sprovedu odgovarajuće lečenje i terapiju.

U prvoj fazi menstrualnog ciklusa zbog uticaja hormona hipofize, raste jajni folikula i sazreva jajna ćelija. Tokom tog vremena, svakog dana, jajni folikul proizvodi sve veće količine estrogena, hormona koji uzrokuje zadebljavanje sluznice materice. Za vreme ovulacije folikul prska i prazni se usled čega koncentracija estrogena u krvi privremeno pada.

Pad estrogena je normalna pojava i u većem broju slučajeva ne izaziva krvarenje. Ako je medjutim pad koncentracije hormona veći od uobičajenog,ispod odredjene fiziološke granice,može da dođe do pojave krvarenja. Iako se smatra da lečenje ovog poremećaja u principu i nije neophodno, njegovo ponovno aktiviranje moguće je sprečiti davanjem malih doza estrogena nekoliko dana pre početka ovulacije, kako bi se sprečio problematičan period u kom je koncentracija estrogena, posle ovulacije mala.

Odluku o terapiji i vrsti lekova prepustite vašem lekaru.

krvarenje izmedju ciklusa

Premenstrualno krvarenje

I kod premenstrualnog krvarenja simptomi su vrlo karakteristični. Žene problem opisuju kao pojavu oskudnog, mrkog, sukrvavog iscetka, koji se javlja 4 do 5 dana pre pravog menstrualnog krvarenja. Ovaj poremećaj je posledica smanjene produkcije progesterona u žutom telu a koje se formira na mestu prsnutog jajnog folikula za vreme ovuliranja.

U uobičajenim situacijama, proizvodnja Progesterona u žutom telu kreće dva dana nakon ovulacije, vrlo brzo dostiže svoj maksimum na kome je narednih 12-14 dana. Ako se ne desi trudnoća, uloga žutog tela prestaje a onda sledi menstrualno krvarenje. Kada žuto telo počne da smanjuje proizvodnju progesterona, i zbog toga se dešava premenstrualno krvarenje, koju nazivamo „Insuficijencijom žutog tela“. Ovaj poremećaj treba da se leči jer može da, za razliku od intermenstrualnog krvarenja, bude uzrok neplodnosti. Sluznica materice, koja nema dovoljno progesterona, nije pripremljena za smeštanje embriona, pa i ako do oplodnje dodje, nema uslove za preživljavanje u duplji materice.

Da bi se ovaj problem sprečio, lekar će Vam savetovati verovatno uzimanje Progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, a o kojoj količini je reč, odluku takodje donosi lekar.

Postmenstrualno krvarenje (produženo menstrualno krvarenje)

Ovaj poremećaj je karakterističan po slabijem ili jačem krvarenju, koje se nastavlja na uobičajeno menstrualno krvarenje. Može da traje nekoliko dana a uzroci su:zapaljenje materične sluznice, sporo obnavljanje sluznice materice nakon njenog odlubljivanja tokom menstruacije, nepravilno i produženo odlubljivanje sluznice materice tokom menstrualnog ciklusa.

Ovaj poremećaj najčešće se ne ponavlja u svakom ciklusu,i ne prati ga posebno jak bol u stomaku, i ako se prepozna pravi uzrok, uz primenu odgovarajuće terapije, lekar može da pomogne.

Skraćeno dozrevanja folikula

U ovom poremećaju postoji ovulacija, a faza žutog tela traje kao i kod normalnog ciklusa, dakle 12-14 dana, samo što ovde ovulacija počinje ranije: 8-10 dana ciklusa.

Terapija ovde uglavnom nije neophodna, osim ako su krvarenja prečesta, što može izazvati anemiju.

Često je teško protumačiti o čemu je reč s kada dođe do ovakvih promena u ponašanju tela. To ne mora uvek da znači da je posredi neka bolest, već možda infekcija.

Krvarenje za vreme seksa ili krvarenje posle seksualnog odnosa je simptom koji može daukazuje na više stvari i problema koji zahtevaju obraćanje doktoru.

Uzroci su različit i – kontracepcijske pilule, ali i moguća trudnoća koja može da učini grlić materice mekšim nego inače, pa to dovede do krvarenja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts