Kako izgleda lažna menstruacija u ranoj trudnoći

Lažna menstruacija u trudnoći nije tako retka pojava. Naučite kako je prepoznati, koji su simptomi i na koji način je povezana s trudnoćom.

Normalna menstruacija

Normalna menstruacija je zapravo proces kada se jajna ćelija ne oplodi i zbog toga se izbacuje iz reproduktivnog sistema kroz menstrualnu krv. Trudnice dakle imaju oplođenu jajnu ćeliju i zbog toga nemaju menstuaciju.

Medjutim, aako ne predstavlja pravu menstruaciju, krvarenje u ranoj trudnoći pa još i u prvom mesecu trudnoće, obično se javlja u vreme kada bi trebalo da se javi redovna menstruacija, a ovo se desi kada  se oplođena jajna ćelije usadi u sluzokožu materice.

Koliko traje lažna menstruacija?

Iako  većina žena koje imaju ovakvu vrstu krvarenja ima porodjaj koji je sasvim normalan, najbolje je potražiti stručno mišljenje lekara. Da biste lažnu menstruaciju razlikovale od one prave, znajte da je lažno menstrualno krvarenje dosta kraće, i relativno  oskudnije u odnosu na uobičajeni menstrualni ciklus.

lazna-menstruacija

Lažna menstruacija je zapravo vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći. Smatra se da je javlja kod jedne od pet trudnica. Iskustva su različita. Kod nekih je u pitanju vrlo oskudno krvarenje, boja krvi je braonkasta, kod drugih žena je to zapravo samo sukrvica bez ikakvih tegoba, a kod jačih vaginalnih krvarenja koja prate bolovi i druge tegobe je reč i ozbiljnoj zdravstvenoj situaciji. Zato se javite lekaru – obavezno!

Obavezan ginekološki pregled

Ako imate vaginalno krvarenje u trudnoći  to je stanje koje obavezno zahteva ginekološki pregled. Trudnica ne može sa sigurnošću  znati i sama utvrditi je li krvarenje u vezi sa urednom trudnoćom ili nije, da li je trudnoća vanmaterična ili ne, da li je možda reč o nekim povredama i ranama polnih organa koji krvare…

Ginekolog će na osnovu anamneze, razgovora sa vama, kliničke slike i ultrazvučnog pregleda a po potrebi i laboratorijskih rezultata utvrditi  da li je reč o nečemu komplikovanijem i koliko stanje  zapravo ozbiljno. Analize treba da daju odgovore na to da li je krvarenje u rodnici, da li je trudnoća vanmaterična, ili normalna, kakav je nivo hemoglobina, da li ste možda anemični…

Mirovanje i terapija

Svako vaginalno krvarenje u trudnoći može se povezati sa strepnjom od najavljenog spontanog pobačaja. Trudnice sa vaginalnim krvarenjem, nakon utvrdjivanja stanja, obično se upućuju na mirovanje i bolovanje kako bi se izbegle dodatne komplikacije.

Oskudna vaginalna krvarenja u ranoj trudnoći (prvom tromesečju), ako nema drugih tegoba, obično se povezuju sa implantacijom (zametak se smešta u materici), relativnim manjkom hormona progesterona, rastezanjem materičnih mišića ili sa bezazlenim pucanjem krvnih žilica, odnosno kapilara.

Ovakva krvarenja uglavnom uz mirovanje i preporučene lekove prolaze nakon prvog tromesečja I nemaju negativni uticaj na dalji tok trudnoće.

Vanmaterična trudnoća

Krvarenje koje je slično menstruaciji može se desiti ženama koje imaju  vanmateričnu trudnoću ili trudnoću u jajovodima. I ovakvo krvarenje je manje obilno od uobičajene menstruacije, ali vanmaterična trudnoća je stanje koje može opasno ugroziti zdravlje pa je neophodna intervencija lekara.

Kontraceptivne pilule

Možda niste znale ali žene koje su ostale trudne dok su koristile kontraceptivne pilule mogu dobiti povremena krvarenja tokom trudnoće.

Za kraj, imajte na umu da je nemoguće imati obilnu menstruaciju i biti u drugom stanju. Povremena blaga krvarenja relativno uobičajena u trudnoći, ne moraju da ukazuju na to da niste trudni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts