Bogatić – Istorija grada, slike i korisne adrese i telefoni

Geografski položaj

Bogatić leži u središtu plodne i prostrane mačvanske ravnice, na nadmorskoj visini od 84 metra.

Istorijat

Okolina Bogatića bila je naseljena još pre početka naše ere. Za vreme rimske vladavine u ovoj oblasti razvila su se mnoga naselja, a izgleda, i na području gde se nalazi današnji Bogatić, jer su ovde pronađeni fragmenti rimskih cigala i crepova.

Bogatić se prvi put pominje za vreme austrijske okupacije Srbije 1718-1739. godine sa 44 porodice. Kada su Austrijanci 1718. godine osnovali u ovoj oblasti šabački distrikt, koji je brojao 75 naseljenih mesta, Bogatić je među njima bio najveće mesto.

Za vreme prvog srpskog ustanka Bogatić je bio središte Mačve. Godine 1818. imao je 201 kuću.

Za vreme kneza Miloša počela su da se uređuju sela u Mačvi. Tada je i Bogatić dobio tip ušorenog mačvanskog drumskog naselja. Varošicom je proglašen 1924. godine. Stanovništvo Bogatića pretrpelo je velike gubitke u balkanskim ratovima 1912-1913. a naročito za vreme prvog svetskog rata 1914-1918. godine. Pri upadu u Mačvu 1914. godine austro-ugarski vojnici vršili su velika zverstva u Bogatiću i okolini.

naselje bogatic slike

Bogatić za vreme Drugog svetskog rata

U toku narodne revolucije Bogatić s okolinom bio je poprište žestokih borbi. Varošica je nekoliko puta oslobađana u 1941. godini. Sredinom jula 1941. godine na Bubanji, u neposrednoj blizini Bogatića, formiran je Mačvanski narodnooslobodilački odred koji je 7. avgusta iste godine napao i zauzeo Bogatić. Tog dana bio je u Bogatiću pazarni dan. Pored seljaka i velikog broja seljačkih kola ušla su u varošicu i troja partizanska seljačka kola natovarena oružjem i municijom.

U isto vreme su i borci odreda pošli za Bogatić, pomešani s narodom. Kad su stigli na određeno mesto, borci su se odmah našli kod kola, zbacili kukuruzovinu, ispod koje je bilo oružje, i začas su svi borci odreda bili pod oružjem. Iznenadna pojava naoružanih ljudi usred Bogatića zaprepastila je žandarme koji su se bez otpora predali. Bogatić je oslobođen, a iz zatvora su pušteni svi politički zatvorenici. Odmah je u centru varošice održan zbor na kome je govorio komandant odreda. Posle zbora u odred je dobrovoljno stupilo nekoliko desetina boraca. Oslobođenje Bogatića predstavljalo je veliki politički uspeh o kome se odmah razneo glas po celoj Mačvi. Varošica s okolinom postala je centar oslobođene teritorije s koje je uspešno dejstvovao Mačvanski partizanski odred.

U centru Bogatića podignut je spomenik Miki Mitroviću i palim borcima u narodnooslobodilačkom ratu.

Privreda

Bogatić se u privrednom pogledu naročito razvio posle drugog svetskog rata. Glavno zanimanje stanovnika Bogatića i okoline je poljoprivreda. U njemu je sedište velikog poljoprivrednog kombinata „Mačvanin”. Tu se nalazi i veliki mlin sa sušarom kao i silos.

U okolini Bogatića, poglavito u mestima pored obala Save i Drine, gde ima prostranih bagremovih šuma, razvijeno je pčelarstvo. U mestu postoji lepo uređen hipodrom na kome se često održavaju konjske trke, jer je ova oblast poznata po odgajivanju dobre pasmine konja.

Broj stanovnika

Prema popisu iz 2002 grad Bogatić je imalo 7.350 stanovnika. Prema popisu iz iste godine opština Bogatić imala je 32.990 stanovnika.

Udaljenost Batočine od pojedinih gradova u Srbiji

Kilometraža

Beograd: 100 km
Loznica: 46 km
Šabac: 24 km
Novi Sad: 75 km
Sremska Mitrovica: 29 km

Pošta

Adresa: Mike Mitrovića 2, Bogatić
Kontakt telefon: 015 411 123
Radno vreme: 08.00 – 18.00h
Poštanski broj: 15350

Autobuska stanica

Adresa: Bogatić BB
Kontakt telefon: 015 7786 157

Dom zdravlja

Adresa: Mije Jovanović 25
Kontakt telefon: 015 7786 306

Opština Bogatić

Adresa: 209, Bogatić
Kontakt telefon: 015 7786126

Karta – Google mapa

Galerija slika naselja i opštine Bogatić

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts