Kako razviti samopoštovanje kod dece?

Od toga koliko osoba poštuje i vrednuje sebe zavisiće ceo njen život. Samopoštovanje je karakteristika koja se stiče i razvija još u detinjstvu. Smatra se da oko 85% čovekove ličnosti se izgradi do šeste godine života. Stoga, veoma je važno da od najranijih dana pomognete svom detetu da izgradi osećaj samopoštovanja.

U ovom članku dati su neki predlozi kako možete pomoći svom detetu:

1. Često recite svom detetu da ga volite. Deca imaju potrebu da takvu izjavu čuju od svojih roditelja. Naročito u ranom periodu deca grade osećaj o sopstvenoj vrednosti na temelju onoga šta roditelji misle o njima i koliko ih vole. Ako su sigurna da ih roditelji vole i prihvataju, tada i ona mogu da na jedan zdrav način vole sebe.

2. Pohvaljujte karakter, a ne samo rezultate. Kada pohvaljujete svoje dete pohvaljujte detetove osobine, njegov trud, zalaganje, iskrenost, poštenje, razboritost, a ne samo ono što je uradilo i postiglo. Na taj način pokazujete svom detetu da je na prvom mestu njegova ličnost, a ne njegova dostignuća ili rezultati. Tako, na primer, umesto da pohvaljujete samo njegove dobre ocene, pohvalite njegov trud, zalaganje i marljivost.

3. Pohvaljujte iskreno i kada ste nasamo sa detetom. Kada pohvaljujete svoje dete, trudite se da to ne budu samo uopštene pohvale u stilu: »Odlično« i »Zai – sta mi se sviđa«. Posvetite vreme razgledanju onoga što je dete nacrtalo ili uradilo. Pokušajte da njegovo delo vidite njegovim očima i pohvalite posebne detalje i kvalitete njegovog rada. Na primer, ako je u pitanju crtež možete reći: »Crtež je veoma lep! Posebno mi se sviđa ova kućica sa velikim prozorima i potok pored šume. « Tražite od svog deteta da vam priča o tome kako je to nacrtalo i šta taj crtež njemu znači i šta mu se posebno dopada na tom crtežu. Na taj način, kada su pohvale sadržajne, pomažete svom detetu da razvije svoje stvaralaštvo, ali i samopouzdanje. Deca primećuju kada su pohvaljena »reda radi« ili iz puke navike roditelja, a ne zato što to roditelj u tom trenutku zaista oseća. Takođe je važno da svoje dete pohvalite, kada ste nasamo sa njim, jer to mu dokazuje da vam je stalo do njega i da zaista mislite to što govorite.

4. Izbegavajte da kritikujete i omalovažavate detetovo mišljenje. Stvorite takvu atmosferu u domu da dete slobodno izražava svoje mišljenje i ideje, a da ne oseti strah da će biti ismejano, omalovaženo i odgurnuto. Uvažite njegove predloge i zapažanja i pokažite da vam je stalo do toga šta ono misli i oseća. Posebo. No obratite pažnju da ne dajete negativan sud i kritike o svom detetu pred njegovim vršnjacima ili drugim ljudima. Dete, čije se mišljenje potcenjuje i kritikuje, vremenom može da se povuče u sebe i počne nerado da razgovara o svojim problemima i potrebama. Ova pojava može da bude veoma negativna, posebno kada dete stupi u pubertet i u tom razdoblju nema dovoljno samopouzdanja i poverenja u svoje roditelje da sa njima razgovara o važnim temama kao što su seks, droga, protisak vršnjaka…

5. Tražite mišljenje od svog deteta. Ne samo da ne biste smeli da kritikujete i omalovažavate mišljenje i ideje svog deteta, već budite spremni da za neka rešenja ili stavove potražite mišljenje svog deteta. Slobodno potražite njegove ideje ili predloge. Ohrabrite ga da sa vama podeli svoja osećanja. Na taj način ono će se osećati vrednim, značajnim i sposobnim.

6. Odgovarajte na pitanja koja postavlja vaše dete. Pokažite svom detetu da je ono vredno vaše pažnje i dostojno vaših objašnjenja. Podstičite njegovu zdravu radoznalost. Ako vaše dete postavlja mnoga pitanja i na njih dobija vredne odgovore, njegovo samopouzdanje u njegove intelektualne i druge sposobnosti brzo će se razvijati.

7. Posvetite pažnju detetu. Veoma je važno da dovoljno vremena posvetite svom detetu, jer ćete tako imati priliku da ga bolje upoznate, a time ćete mu po –
kazati da ono nije samo jedna stvar više u vašem životu. Roditelji, koji mnogo rade i često su odsutni od kuće, hvale se time kako provode »kvalitetno« vreme sa svojim detetom, vodeći ga na fudbalsku utakmicu ili u zoološki vrt. Međutim, vašem detetu nije dovoljno to što ćete s vremena na vreme odvojiti za njega »kvalitetno« vreme. Njemu je svakodnevno potrebno vaše vreme.

8. Budite spremni da priznate grešku i da se izvinite svom detetu. Dešava se da roditelj razočara ili uvredi svoje dete. Svakom roditelju desi se da napravi grešku u vaspitavanju, izgubi strpljenje i kaže nešto što iskreno nije mislio. Tada je potrebno da se izvini svom detetu. Međutim, neki roditelji smatraju da će izgubiti autoritet ako priznaju grešku svom detetu. Međutim, to je suprotno od istine. Dete će ceniti vašu iskrenost i videće da ga uvažavate i poštujete. Iz vašeg primera naučiće da i samo priznaje greške i traži izvinjenje.

Dete je potrebno voleti pravom ljubavlju, ljubavlju koja će da pomogne njegov pravilan emocionalni, intelektualni, duhovni i telesni razvoj. Razvoj samopoštovanja ima presudan značaj za ceo njegov život. Ne nazivajte svoje dete pogrdnim imenima, ne ismejavajte ga, ne omalovažavajte ga, ne kažnjavajte ga surovo čak i kada ste »opravdano« ljuti na njega, jer kada vas je gnev prošao, i zagrlite svoje dete zaboravljajući ono što je bilo, negde duboko u umu i psihi vašeg deteta ostalo je sve zapisano i kao mračna senka nadvija se nad njegovom srećom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts