|

Poreklo i značenje imena Anita

Šta znači i koje je poreklo ženskog imena Anita

Iako u našoj zemlji ovo ime predstavlja jednu od varijacija ženskog imena Ana, njegovo poreklo je sasvim drugačije. Ime Anita se najčešće javlja u Španiji i Finskoj, ali i u Indiji.

Njegovo tačno poreklo, zapravo i nije utvrđeno. Postoje različite teorije, a jedna od njih je da je žensko ime Anita varijanta imena Antonija, koje opet potiče od muškog imena Antonije.

Poreklo imena

Takođe, postoje mišljenja da ime izvorno potiče iz latinskog, grčkog, ali i hebrejskog jezika. Ali se, ipak ne zna sa sigurnošću kada se prvi put pominje i u kom jeziku.

znacenje imena Anita

Značenje imena

Ako se uzme u obzir teorija da potiče iz latinskog jezika, onda vodi poreklo odd naziva jednog od rimskih plemena – Antonius.

Teorija koja govori da ime potiče iz grčkog jezika, podrazumeva da zapravo potiče od ženskog imena Anastasia, što bi moglo da se prevede kao “ona koja je vaskrsnula”.

Ukliko se, pak dotaknemo njegovog hebrejskog porekla, onda bi žensko ime Anita moglo da se prevede kao “ona koja je mila”, odnosno “ona koja je ljupka”.

Drugi oblici

Kako se samo ime Anita smatra drugim oblikom imena Ana, odnosno Anastasija, onda se smatra da od njega nema izvedenih imena.

Međutim, ipak postoji mišljenje da je ime Nita, koje se istina retko sreće, izvedeno od njega.

Čuveni nosioci imena

Žensko ime Anita je bilo najpopularnije polovinom dvadesetog veka, a nakon toga se izuzetno retko sreće.

Jedna od najpoznatijih žena, koja je nosila ovo ime bila je švedska glumica Anita Ekberg, čije je puno ime bilo Kerstin Anita Marian Ekberg.

Američka pevačica, koja je postala poznata po svojoj pesmi “Ring my bell”, a zvala se Anita Ward.

Pevačica francusko – čileanskog porekla je Anamaria Merino Tižu, ali je ime po kome je mnogi poznaju Anita Tižu ili Ana Tižu.

Da li znate ko je Anita Roganović? Srpkinja, koja je uspela u Holivudu. Reč je o šminkerki i stilistkinji, koja je ujedno i supruga jednog od najboljih glumaca na našim prostorima, gospodina Žarka Lauševića.

Srpska glumica, ali i novinarka i voditeljka je Anita Lazić Todorović.

Nekadašnja alpska skijašica, poreklom iz Austrije je Anita Vahter. Ostala je upamćena po čak 18 pobeda u Svetskom kupu i to u svim disciplinama, osim u spustu.

Ona je sarađivala i sa Nik Kejvom….Reč je o pevačici poreklom iz Australije, a ime joj je Anita Lejn.

U čuvenoj indijskoj seriji “Mala nevesta” igra indijska glumica, Anita Kulkarni.

Norveška pevačica, koja je poznata po svojoj mladalačkoj karijeri je Anita Hegerland.

Mađarska rukometašica i reprezentativka je Anita Gerbic.

Glumica, manekenka i modni dizajner, poreklom iz Italije je Anita Palenberg. Upamćena je i kao supruga gitariste čuvenog benda “Roling Stouns”, Kejta Ričardsa.

Anita Mui Zim – Fong je pevačica poreklom iz Hong Konga.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts