|

Poreklo i značenje imena Vukašin

Saznate šta znači i koje je poreko imena Vukašin

Muško ime Vukašin je tipično srpsko, narodno ime. Mada postoje teorije i da nije autentično srpsko. Bilo kako bilo, ovo ime se sve više vraća u modu među pripadnicima mlađe populacije.

Poreklo imena

Smatra se da muško ime Vukašin potiče od dve imenice srpskog jezika i to: “ vuk “ i “ sin “.

Mada postoji i mišljenje da je, zapravo izvedeno od muškog imena Vuk.

Značenje imena

Ako se uzmu u obzir imenice od kojih se smatra da potiče, onda se muško ime Vukašin može slobodno prevesti kao “ sin vuka “, odnosno “ vukov sin “.

Drugi oblici

Nisu poznati drugi oblici ovog imena, niti izvedena imena.

znacenje imena Vukasin

Čuveni nosioci imena

Svakako je među najpoznatijim nosiocima ovog imena jedan od srpskih kraljev, Vukašin Mrnjavčević. Vukašin je 1365. godine proglašen srpskim kraljem, a samo šest godina kasnije je izgubio život u Maričkoj bici.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve 1998. godine za sveca je kanonizovan Vukašin Mandrapa. Ovaj starac je ostao upamćen kao jedan od stradalnika ozloglašenog logora Jasenovac. U Žitiju svetog mučenika Vukašina je zabeleženo da su ustaše pokušavale da nateraju Vukašina da uzvikne: “ Živio Ante Pavelić! “, kako bi mu poštedeli život. Međutim, starac je to odbio rečenicom: “ Samo ti, sinko radi svoj posao! “.

Nakon odbijanja, stražar mu je odsekao jedno uvo, te ponovio zahtev. Starac ga je odbio istim rečima…I tako sve dok mu stražar nije unakazio čitavo lice. Kako piše u pomenutom žitiju, taj stražar je ubrzo poludeo. Praznik posvećen uspomeni na ovog svetog čoveka se proslavlja svake godine 29. maja.

Sa bratom Nikolom je 1882. godine napisao čuveno delo: “ Građa za istoriju Kraljevine Srbije “. Vukašin Petrović je bio ekonomista i ministar finansije. Rodio se u Beogradu 1847. godine, u kome je proveo čitav svoj radni vek i u kome je i umro 1924. godine. Nekoliko

Mladi pevač poreklom iz Bosne i Hercegoine je Vukašin Brajić.

Među fudbalerima ima dosta nosioca ovog imena: Vukašin Tomić, Vukašin Dević, Vukašin Trivunović, poznat i pod nadimkom Vule.

Vukašin Petranović je igrač nekadašnje Savezne Federativne Republike Jugoslavije.

Crnogorski fudbaler, koji igra na poziciji golmana je Vukašin Poleksić.

Mladi srpski košarkaš je Vukašin Aleksić.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts