Amarant – Čudesna biljka

Amarant je biljka poreklom iz Južne Amerike, koja je kod nas još uvijek relativno nova namirnica, ali postaje sve popularnija zbog svoje super-super hranljivosti. Stari Asteci su ovu biljku nazivali super hranom, a u prevodu, amaranth znači “besmrtan”. U drevnoj Grčkoj smatrao se svetom biljkom.

Bogat je mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, fosfor , mangan, pun je vitamina A, B6, K i C, sadrži folnu kiselinu. Amarant je dobar izvor proteina, u njemu ima duplo više kalcijuma nego kod mleka, tri puta više vlakana nego pšenica, i ne sadrži gluten! Lišće amaranta sadrži puno gvožđa, pa se zbog toga preporučuje anemičnim i slabouhranjenim osobama.

Po izgledu, amarant je sličan prosu, i mada po poreklu ne spada u žitarice, ima mnogo toga u sebi što imaju žitarice, i pri tome, još mnogo veći sadržaj belančevina od njih.

Amarant biljka

Redovno konzumiranje amaranta smanjuje loš holesterol, a smanjuje i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Amarant poboljašava probavu, jača imunitet, podmlađuje organizam i posebno je dobar za trudnice, zato što štiti zdravlje fetusa.

Jedna porcija od 60 g barenog amaranta, sadrži čak 80% preporučene dnevne doze kalcijuma! Ova biljka ima veoma malu kalorijsku vrednost i sadrži mnogo vlakana. Dobar je za mozak i nervni sistem, poboljšava pamćenje, pa je zbog toga dobar i za decu i za starije osobe.

PRIMENA AMARANTA:

Amarant možete sami posaditi i gajiti u bašti ili u žardinjeri na terasi. Dovoljno je da u zemlju bacite nekoliko semenki plitko pod zemlju krajem proleća i proklijaće za sedam do petnaest dana, a ako je toplo, i brže. Cvetovi se pojavljuju u drugom mesecu, oko četvrtog dobijaju crvenu boju, a krajem leta i sredinom jeseni dobijaju zlatno žutu boju i to je znak da je biljka zrela i spremna za branje. Lišće se takođe može ubrati i kuvati uz drugo povrće ili zasebno.

Amarant se može pripremati od celog zrna, isto kao ovsena kaša (1 šoljica amaranta, 3 šoljice vode).

Amarant može da se koka na vrelom tiganju kao kokice.

Od amaranta se prave proteinske pločice (bonžita).

KOKICE OD AMARANTA

  1. Amarant se koka na teflonskom tiganju, koji se pre toga dobro zagreje, bez ulja..
  2. Po tiganju rasporediti samo jednu kašiku amaranta.
  3. Odmah ga poklopite i tresite sve vreme i čućete pucketanje, kao kada kokate kokice.
  4. Čim se zvuk smiri, skinite sa vatra. Ne kokati dugo, zato što vrlo lako zagori.
  5. 5.      Ako želite, možete ih posuti boljkom, origanom ili čilijem.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts