Indijski orah za potenciju i mršavljenje

Indijski orah, latinski naziv (Anacardium occidentale) je zimzelena biljka, odnosno drvo koje, uprkos svom imenu vodi poreklo iz Južne Amerike, odnosno Brazila. U Indiju su ovo drvo svojevremeno preneli Portugalci a danas je ova zemlja, jedan od najvećih svetskih proizvođača indijskih oraha.

Ovaj orah je zdrava, hranljiva grickalica ali je takodje i lekovit jer ima pozitivano dejstvo na ljudsko zdravlje.

Plod indijskog oraha je  poznat pod imenom keši koji je bogat pulpom i vitaminom C, pa je u mnogim zemljama, prava poslastica sok od ploda indijskog oraha. U Evropi pa i u našoj zemlji, koristi se seme indijskog oraha.

indijski orah

Lekovitost

Indijski orah ima brojna lekovita svojstva jer  je bogat mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, cinka, fosfora, natrijuma. Osim vitamina C, indijski orasi su bogati vitaminima K, E,  B1, B2, B3 i B6 kao i folnom kiselinom. Ovi orasi su izvor oleinske kiseline, a polinezasićenih masti ima jako malo.

Indijski orah je odličan izbor za naše zdravlje kada se konzumira na pravi način, odnosno u odredjenim dozama i tada reguliše holesterol u krvi pomaže u prevenciji bolesti srca, arteroskleroze i drugih kardiovaskularnih problema.

Kalorijska vrednost

Da li goji indijski orah? Odgovor glasi – da, ako preterujete sa velikim količinama. Indijski orah je jako kaloričan, pa se ne preporučuje veći dnevni unos. Ipak, sko ste svakodnevno fizički aktivni, nemojte mnogo da brinete. Sto grama indijskog oraha im 573 kalorije.

Pošto sadrži dosta magnezijuma, ovaj orah ima važnu ulogu za naš metabolizam, posebno za kosti i mišiće. Bogatstvo magnezijumom omogućava indijskom orahu da nas štiti od visokog pritiska, glavobolja, umora, grčeva u mišićima.

Dobar je za dijabetes, srce, zdrave zube…

Pošto sadrži dosta masnoća i to onih zdravih, nezasićenih, indijski orah je odličan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Oleinska kiselina iz ovih oraha je odlična za prevenciju šećerne bolesti, pa se preporučuje i dijabetičarima. Pomaže kod snižavanja triglicerida u krvi i smanjuje rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Takodje, indijski orah je moćan antioksidant i štiti nas od dejstva slobodnih radikala, odnosno od bolesti krvnih sudova, kancera, bolesti zglobova, od pojave sive mrene .

Osim toga, ako ga redovno konzumirate, smanjujete mogućnost za nastanak neugodnog žučnog kamenca.

Upala desni,paradentoza, gingivitis su samo od nekih bolesti usta koje sve više pogađaju savremenog čoveka, upravo zbog konzumiranja nezdrave industrijske hrane.

Indijski orah čuva zdravlje desni i zuba, jer uništava bakterije u ustima koje su zaslužne za nastanak paradontoze, gingivitisa, upale desni, karijesa. Takodje, preventivno deluje protiv prehlada, kašlja, infekcija disajnih puteva…

Biljna vlakna idijskog oraha pomažu kod mršavljenja

Mnoge dijete preporučuju indijski oraščić u svojim jelovnicima. On jeste kaloričan i zahteva umerenost ali je njegova velika prednost to što ne sadrži holesterol, a takodje je bogat biljnim vlaknima koja ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju varenje i regulišu probavu.

Daje neophodan osećaj sitosti i neophodnu snagu tokom iscrpljujućih dijeta.

Indijski orah kao afrodizijak

Kombinaovan sa medom i crnim vinom, indijski orah je jak afrodizijak. Deluje  stimulativno na oba partnera. Poboljšava protok krvi kroz ceo organizam – pa će erekcija biti jača kao i seksualna želja.

Oslobađa od stresa i u mnogim plemenima u Latinskoj Americi indijski oraščić se dugo primenjuje za potenciju i plodnost.

Indijski orah u svakodnevnoj ishrani

Indijski orah se može dodavati skoro svim jelima  a svojom aromom doprineće boljem ukusu svakog obroka. Dodajte ga salatama, kašama, prelivima, ili ga koristite umesto nezdravih grickalica.

Pažnja – indijski orah je alergen pa je potrebna opreznost jer je moguća alergija.

Upotreba tokom trudnoće

Pošto je indijski orah alergen, svakako je neophodna pažnja kod trudnica koje ga konzumiraju.

Postoje odredjena istraživanja  koja su pokazala da su majke koje su konzumirale indijski oraščić, bademe, lešnike, kikiriki i pistaće tokom trudnoće rađale decu otporniju na alergije. Ipak, opreznost je neophodna kako tokom trudnoće, tako i dok traje dojenje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts