|

Najpoznatije kafane u Beogradu

Kako kaže čuveni srpski komediograf, Branislav Nušić: “Početkom 20. veka u Beogradu je na svakih 50 stanovnika postojala po jedna kafana.” Iako, danas nije više slučaj, u srpskoj prestonici se još uvek održava vrlo zanimljiv kafanski, boemski život.

A svakako najpoznatije stecište savremenih boema i ljudi sklonih dobrom zalogaju i još boljoj kapljici i provodu, uopšte je beogradska Skadarska ulica. Jedna je od retkih, uz Kosančićev i Topličin venac i još par ulica, koja je kaldrmisana. Jedino što se sa godinama menjalo u Skadarliji jesu lokali. Međutim, većina ih je ostala ista kao i tokom prošlog veka. Mahom, kafane duž Skadarske ulice u Beogradu nisu menjale svoje nazive. Barem ne one koje drže do sebe.

U Skadarskoj ulici se, pored zanimljivih kafana, koje su, čini se i danas centar boemskog života srpske prestonice, nalazi i kuća čuvenog srpskog pesnika Đure Jakšića. U njoj se, naročito tokom leta održavaju brojne kulturno – umetničke manifestacije.

Kafane Skadarlije

Jako je teško izdvojiti jednu od mnogih kafana duž Skadarske ulice. U principu, u koju god od njih da odete ne sumnjam da ćete biti zadovoljni ambijentom, hranom i uslugom. Jer, treba imati na umu da objekti koji se nalaze duž ove ulice, mahom imaju izuzetno dugu tradiciju.
Pomenućemo samo neke od njih: “Tri šešira”, “Ima dana”, “Dva jelena” i mnoge druge.

kafana skadarlija

Kafana “Znak pitanja”

Najstarija sačuvana kafana na području srpske prestonice se nalazi u jednoj od najstarijih kuća i proglašena je spomenikom kulture od velikog značaja. Kao takva, kafana “Znak pitanja” se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

kafana znak pitanja

Kako je objekat na “nezgodnom” mestu: odmah prekoputa beogradske Saborne crkve i u neposrednoj blizini zgrade Patrijaršije, vlasnik Ećim Toma, koji je bio lični lekar srpskog kneza Miloša Obrenovića, imao je od početka izvesnih “problema” oko toga kako da nazove kafanu.

Kafana se najpre zvala “Ećim Tomina kafana”, zatim “Kod pastira”. Nakon toga je vlasnik rešio da je nazove jednostavno “Kod Saborne crkve”. Međutim, tadašnje crkvene vlasti su se oštro protivile tome, te je Toma stavio jednostavno “?” dok ne smisli neki bolji naziv. I tako je do danas ona ostala sa tim nazivom.

U njoj i danas možete uživati u ambijentu minulih vremena. Tu je čuvena peć poznata kao bubnjara, a kafu će vam poslužiti iz turskih džezvi, uz obaveznu kocku ratluka i, naravno čašu hladne vode.

Kafana “Čubura”

Iako nije stara kao kafane u Skadarliji ili kafana “Znak pitanja”, restoran odnosno kafana “Čubura” već godinama čuva tradiciju kvalitetne nacionalne kuhinje. Nalazi se u mirnom delu Vračara, nedaleko od gradske gužve.

kafana cubura

U “Čuburi” sigurno niko neće ostati gladan. Inače, važe za kafanu koja ima izuzetno obimne porcije. Kvalitet hrane je na zavidnom nivou i isti je i danas kao isvakog prethodnog ili sledećeg dana, što ovu kafanu sa dugom porodičnom tradicijom svakako svrstava među najbolje beogradske kafane.

Vrlo je teško odlučiti se koje su to najbolje beogradske kafane, jer zaista ima puno objekata koji se mogu svrstati u ovu kategoriju. Nekada je bio čuven takozvani “Bermudski trougao”, odnosno zamišljeni trougao koji su činile čuvene beogradske kafane”: Pod lipom”, “Šumatovac” i “Grmeč”. One, nažalost danas ne postoje. Neke su potpuno ugašene, a neke renovirane, tako da su izgubile onaj čuveni beogradski šmek.

Ako u Beograd dolazite sa strane smeštaj možete potražiti ovde.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts