|

Ovo radite svaki dan, a stvara vam bore!

Možda niste znali ali neke svakodnevne navike stvaraju nam bore na licu. Otkrivamo vam sve o njima, objašnjavamo zašto bore nastaju i sigurni smo da ćete nakon ovog teskta imati čisto i zategnuto lice!

Kako starimo koža lica se opušta, gubi volumen i pojavljuju se sitne bore. Do dvadeset i pete godine lice je zategnuto jer se u unutrašnjem sloju epiderma nalazi pregršt proteina. Usled različitih infekcija, načina života i prirode koja je tako udesila stvari proteini se gube sa godinama Naše lice se, kako mi to slikovito kažemo, rasteže poput starih helanki i eto nam prvih bora!

Proces starenja treba prihvatit ali mu se ne treba predati potpuno. Svakodnevnim navikama, kojih ponekad nismo ni svesni, doprinosimo produbljivanju sitnih bora na licu!

Pravo je vreme da saznate šta podrazumeva parola ‘’Ovo radite svaki dan a stvara vam bore’’. Koje su to stvari? Kako ih izbeći? Odgovori slede.

Nepravilna ishrana – preskakanje doručka

Nepravilna ishrana podrazumeva masnu i brzu hranu čija je Ph vrednost kisela. Dugoročna kisela sredina unutar organizma stvara probleme sa kožom lica. Koža kao najveći organ, trpi i slabi pokazujući rane znake starenja. Unutar ćelija se gubi kolagen i elastin, obrazi se spuštaju ka dole i dobijamo tužan i umoran izgled lica.

Svako od nas ponekad kupi ručak na kiosku, ode na picu ili brzi sendvič. Brz način života i frka na poslu nam ne dopuštaju da uvek izdvojimo vreme i napravimo zdrav obrok. Ipak, posvetite se sebi ujtru i pružite organizmu neophodne vitamine. Zdrav doručak daje nam neophodnu energiju, razbuđuje i ujednačava ten lica. Proteini iz jaja ojačaće imunitet celokupnog orgizma, koža će biti sjajna i zdrava. Što je samo jedan od primera brzog a zdravog doručka kod kuće!

Vitamin C pospešuje stvaranje kolagena unutar ćelija, jačajući zaštitnu barijeru kože lica. Spasiće vas od sušenja kože usled vremenskih uslova i napada slobodnih radikala. Napravite čašu limunade, razbudite se i zadržite mladalački izgled bez bora.

Postoji stvar u vezi sa limunadom koja stvara bore na licu.

Pitate se kako je to moguće? Zar nismo rekli da će nas vitamin C spasiti bora? Hoće, ukoliko ga ne pijete na slamčicu!

Ispijanje tečnosti na slamčicu

Ispijanjem tečnosti na slamčicu pravimo karakterističan pokret usnama aktivirajući sitne mišiće oko i iznad gornje usne. Stvaraju se sitne bore a uglovi usana se opuštaju i sa godinama padaju ka dole. Kad god ste u mogućnosti popijte svoj omiljeni napitak direktno iz čaše!

Nekoliko godina nas prati popularan trend pućenja, koji poput slamčice aktivira sitne mišiće oko usana. Koža je u ovoj regiji tanka i osetljiva pa se redovnim pućenjem i pravljenjem selfija bore produbljuju.

To nije sve!

Pušenje



Idalje govorimo o nastanku bora oko usana. Paljenje cigarete i samo uvlačenje dima je karaterističan, neprirodan pokret koji vremenom izvlači elastičnost iz ćelija ostavljajući na koži vidljive, duboke bore. Sa druge strane, nikotin utiče na celokupan izgled kože lica. Dotok kiseonika je smanjen usled štetnog dejstva cigareta pa se proteini iz kože brže troše. Ten lica nije ujednačen, koža se rasteže i gubi elastičnost.

Vreme je da ostavite poroke i promenite životne navike kako bi izgledali mlađe i svežije. Više sna takođe može biti od koristi ali obratite pažnju na jastučnicu!

Spavanje na gruboj jastučnici

Pravilan san od osam sati je vrlo važan za našu kožu koja se regeneriše u toku noći. Ph vrednost kože lica vraće se u normalu a ćelije se obnavljaju, rastu i razvijaju. Kako bi učinili naš izgled mlađim stručnjaci navode temeljno čišćenje lica kao najvažniju stvar. Svakako, očistite ostatke šminke prirodnim losionima za lice. Niko ne želi infekciju očiju zbog nekoliko mrvica maskare ili potkožne bubuljice zbog tragova pudera. Želimo da vam kažemo da to nije sve, bore ipak i pored temeljnog čišćenja lica mogu nastati u toku noći!

Povedite računa o izboru jastučnice, birajte pamučne materijale koji ne izazivaju alergijsku reakciju. Na sintetici se nakupljaju bakterije, grinje i prašina čekajući da ih vaše lice ugosti. Jastučnica bi trebala da bude tanka i nežna. Ukoliko je gruba ostaviće crvene linije u toku noći po vašim obrazima. Gužvaće kožu koja će brže gubiti elastičnost. Pojaviće se sitne bore na čelu koje se mrštenjem mogu produbiti!

Mrštenje

Bore mrštenja su karateristične, upadljive linije između obrva koje se teško prekrivaju šminkom. Nastaju u period između tridesete i četrdesete godine života i odaju tužan, zabrinut izraz lica. Na prvi pogled rešenje problema bilo je jednostavno, pomislila sam ‘’Pa bora mrštilica nastaje mrštenjem – dakle neću da se mrštim’’. Ipak, nije sve tako jednostavno!

Naravno, jasno nam je da mrštenje i podizanje obrva ponekad ne možemo da kontrolišemo. To ni ne treba da nam bude cilj, pokazivanje emocija izrazima lica je prirodno i neophodno. Stručnjaci su nam objasnila da redovna hidratacija može biti od koristi. Redovnim nanošenjem prirodne kreme za lice sprečićete dalji nastanak bora na čelu. Koža je hidrirana i sam tim elastična, zaštitćena od spoljašnjih uticaja i meka na dodir.

Sada kada znate trik koji će sačuvati mladost jedino što vam preostaje jeste da pronađete adekvatnu kremu za hidrataciju. Pogrešnim izborom kreme možete iritirati kožu lica, stvoriti crvenilo i pospešiti nastanak bora.

Kako?

Pogledajte naredni deo teksta.

Korišćenje pogrešne kreme za hidrataciju

Korišćenje pogrešene kreme za hidrataciju podrazumeva kremu koja stvara osećaj peckanja i svraba na koži lica. Birate prirodne proizvode i čitajte deklaraciju. Prirodna krema za lice treba da sadrži hijalurosnku kiselinu. Nju imamo unutar organizma i njena glavna uloga je održavanje elastičnosti kože. Zaštitiće nas od vetra i drugih uticaja iz spoljašnje sredine i sprečiti nastanak novih bora.

Birajte kremu prema tipu kože lica i izbegavajte veštačke mirise i boje. Stručnjaci navode da suvoj koži lica odgovaraju kreme na bazi ulja, dok masna koža zahteva ekstrakte biljaka koji regulišu stvaranje sebuma. Pre nanošenja, kremu isprobajte na koži nadlaktice i budite spokojni.

Kada dođe leto naš omiljeni modni detalj postaju naočare za sunce. Otkrivamo vam kako su nas zaštitile od starenja kože oko očiju i pojave bora. Verujemo da ćete ih i vi nabaviti što pre!

Ne nošenje sunčanih naočara

Preterano izlaganje UV zračenju pospešuje stvaranje melanina unutar kože pa dobijamo preplanuo ten. Međutim unutar drugog sloja kože, UV zraci ubijaju proteine što doprinosi prevremenom starenju.

Koristite zaštitnu kremu u toku leta i mislite da nema razloga za paniku? U pravu ste,ali kako bi bili potpuno bezbrižni morate nositi naočare za sunce.

Koža oko očiju je tanka pa sama cirkulacija nije baš sjajna. Ne mora sunce da prži da bi je oštetilo i pospešilo nastanak bora. Zubato sunce nas takođe tera da zažmirimo i u takvom zgrčenom položaju očiju stvaraju se sitne bore. Izabarite odgovorajući oblik naočara i sačuvajte mladalački izgled lica!

To nije sve, još nekoliko stvar radimo svaki dan a stvaraju nam bore.

Nedovoljno fizičke aktivnosti

Nisu vam potrebni skupi preparati, igle i botoks! Nova istraživanja sa Britanskog univerziteta navode redovnu fizičku aktivnost za glavnu i odgovornu u održavanju mladalačkog izgleda lica. Pola sata trčanja, brze šetnje ili laganog treninga u teretani, jednom dnevno, podstiče stvaranje proteina unutar kože. Naučnici veruju da je tajna u molekulima koji povezuju proteine. Kada je cirkulacija pospešena, molekuli se kreću brže i aktiviraju ćelijske procese i stvaranje kolagena. Više kolagena unutar kože pruža nam svež, rumeni izgled lica i smanjuje nastanak bora.

U toku istraživanja Britanskog univerziteta, osobe koje su tri puta nedeljno vežbale na sobnom biciklu, izbegle su nastanak tamnih krugova oko očiju. Brža cirkulacija pružila im je svežiji izgled lica i rumene obraze!

Nakon treninga nemojte izbegavati osećaj žeđi i zaboraviti na vodu.

Dehidratacija

Svako od nas ponekad preskoči doručak ili trening. Redovan san i čišćenje lica neće vam pomoći ukoliko je organizam dehidriran. Vaše lice i telo pati ukoliko ne pijete dovoljnu količinu vode. Šest do osam čaši vode dnevno pružiće licu svežinu i sačuvati elastičnost kože.

Ukoliko primetite da ste razdražvljivi, gladni, pospani ili da vas koža svrbi i peruta se popijte čašu vode. Možda ste ipak samo žedni?

Pravilnim načinom života sa što manje stresa, zadržaćete mladost. Ipak, imajte na umu da genetika radi svoje, pa ukoliko vaša baka i majka nemaju puno bora i vaše lice će biti mladoliko. Osmeh i pozitivan duh su još jedna stvar u nizu, koju nismo naveli u pretohodnom delu teksta, a koja se podrazumeva. Osvajajte pozitivnom energijom i drugi će vas zavoleti baš takve kakvi jeste!

Da li ste primenili naše savete? Da li vaša koža izgleda mlađe? Pijete li idalje na slamčicu? Verujemo da ćete o tome malo razmisliti!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts