|

Najlepša turistička mesta u Rusiji

Rusija – Najlepša mesta, putovanje, turizam, znamenitosti – Leto 2013

 Šta treba obavezno videti u Rusiji?

Naprostranija država na svetu, Ruska Federacija se graniči sa čak 18 država. Iako zauzima najveću površinu, po broju stanovnika je na čak devetom mestu među državama sveta. Zanimljiv je podatak da je čak 12 ruskih gradova višemilionsko.

Uobičajena je podela Rusije na dva dela i to: istočni, odnosno azijski deo i zapadni, odnosno evropski, čija je prirodna granica planina Ural.

Rusija je zemlja brojnih prirodnih lepota, pa nam je zato bilo izuzetno teško da se odlučimo za deset najlepših turističkih mesta. Ipak, ovo su samo neka od njih, jer Rusija itekako ima još štošta da ponudi turistima.

1. Sank Peterburg (rus. Са́нкт-Петербу́рг)

sankt-peterburg-78
Sank Peterburg – Turizam, putovanje, zanimljivosti

Nekadašnji Petrograd, odnosno Lenjingrad se nalazi u severozapadnom delu zemlje i drugi je grad po veličini u celoj Rusiji.

Početkom 18. veka grad je osnovao Petar Veliki i sve do 20. veka je bio prestonica Ruskog carstva.

Staro centralno jezgro grada se nalazi na listi UNESKO-a.

Sank Peterburg danas može da se pohvali sa čak 40 različitih pozorišta, a grad je možda najznačajniji p0 tome što se upravo u njemu razvila baletska umetnost. „Marisjki teatar“, jedna od najčuvenijih operskih kuća se nalazi upravo ovde, a u okviru njega radi i čuveni „Balet Kirov“.

Takođe, u gradu se nalazi i veliki broj biblioteka, ali i različitih spomenika, među kojima je svakako najpoznatiji „Bronzani konjanik“, statu Petra Velikog na konju.

2. Moskva (rus. Москва)

moskva 23
Moskva – Turizam, putovanje, znamenitosti

Najveći grad Rusije, Moskva je ujedno i njena pretonica, ali i najnaseljeniji evropski grad.

Samim centrom grada dominira nekadašnje političko središte Rusog carstva, Kremlj. Nadaleko čuveni Crveni trg se nalazi uz sam istočni zid Kremlja, a na njemu su i dve takođe nadaleko čuvene građevine: Lenjinov mauzolej i crkva svetog Vasilija Blaženog.

Moskva je danas važna i sve posećenija turistička destinacija, koja brojnim turistima iz celog sveta ima mnogo toga da ponudi.

Inače je već dve godine uzastopce proglašena za najskuplji grad.

3. Soči (rus. Сочи)

soci-grad-76
Soči, Rusija – Putopis, zanimljivosti

Ovaj grad se nalazi na crnomorskoj obali i jedno je od omiljenih letovališta kako domaćih, tako i stranih turista.

Grad je nastao 1838., prvobitno kao vojno utvrđenje Aleksandrija, da bi već 1896. dobio današnji naziv, ali i rang grada.

Ono što Soči čini posebnim i izuzetno posećenim letovalištem jeste klima, koju karakterišu duga i topla leta i blage zime.

Sa prelepih gradskih plaža pruža se još lepši pogled na obližnji Kavkaz i njegove snežne vrhove.

4. Poluostrvo Kamčatka (rus. полуо́стров Камча́тка)

Poluostrvo-Kamcatka-78
Poluostrvo Kamčatka – Letovanje, leto 2013

Ukupne je površine nešto više od 470 hiljada kvadratnih kilometara i nalazi se na dalekom istoku zemlje.

Na ovom poluostrvu se nalaze i brojni vulkani, koji su na listi Svetske baštine. Od ukupno 160 vulkana, čak ih je 29 još uvek aktivno. A pored vulkana ima i mnoštvo reka i jezera, kao i gejzira.

Biljni i životinjski svet na ovom poluostrvu je izuzetno bogat i šarolik. Mrki medvedi su pronašli svoje stanište upravo na Kamčatki i pretpostavlja se da ih ima 3-4 jedinke na svakih 100 kvadratnih kilometara i to u području zaštićenog prirodnog kraja „Kronotski“. Izuzev njih, tu je stanište i: zečeva, mrmota, lisica, riseva, određenih vrsta lasica, rečnih vidri, irvasa, muflona…

Zanimljivo je da je upravo na Kamčatki zabeležen najveći broj vrsta lososa. A tu su i razne vrste kitova (plavi kit, kit ubica, grbavi kit, sivi kit…), morske vidre, foke i morževi, razne vrste rakova, lignje, haringa, bakalar i mnoge druge životinjske vrste.

5. Bajkalsko jezero (rus. Озеро Байкал)

Bajkalsko jezero 78
Bajkalsko jezero – Letovalište za odmor duše i tela

Drugo po površini jezero na tlu Azije, ujedno je i najdublje jezero na celom svetu.

Uobičajeni naziv za Bajkal je „Plavo sibirsko oko“.

Ukupne je površine 31 500 kvadratnih kilometara i duboko 1 642 metra. Uzevši u obzir njegovu površinu i dubinu, smatra se da se u Bajkalskom jezeru nalazi čak 20% ukupnih zaliha vode na čitavom svetu.

U sklopu jezera se nalaze ostrva, njih 27.

Od 1996. godine Bajkalsko jezero se nalazi na listi Svetske baštine UNESKO-a.

6. Vladivostok (rus. Владивосто́к)

Vladivostok 879
Vladivostok – Znamenitosti, kultura, istorija

Najveća ruska luka u Tihom okeanu, ujedno je i najveći grad najveće od sedam ruskih regija, Dalekoistočnog federalnog okruga.

Grad se nalazi na jugu poluostrva Muravjoj-Amurski i izlazi na zaliv „Zlatni rog“.

Brdo „Orlovo gnezdo“ se nalazi na nadmorskoj visini od 214 metara i predstavlja najvišu tačku Vladivostoka.

7. Čukotsko poluostrvo (rus. Чуко́тский автоно́мный о́круг)

cukotsko-poluostrvo-78
Čukotsko poluostrvo – Letovanje 2013

Nalazi se na severoistoku Azije, a od Severne Amerike ga deli Beringov moreuz.

Najistočnija tačka azijskog kontinenta je rt Dežnjev, koji je ujedno i najistočnija tačka Čukotke.

Veći deo njene teritorije je pod tundrom. Bogata je rudama kalaja, ali ima i zlatonosnih ruda.

8. Novosibirsk (rus. Новосибирск)

Novosibirsk 89
Novosibirsk – Kultura, istorija, znamenitosti

Treći grad po veličini u Rusiji, Novosibirsk je ujedno i najveći sibirski grad i od prestonice je udaljen oko 3 300 kilometara. Transsibirska železnica prelazi reku Ob.

Kada se krene prema jugu od Novosibirska nailazi se na još jedan deo Svetske baštine UNESKO-a, plato „Ukok“.

9. Ostrvo Sahalin (rus. Сахалин)

Sahalin 87
Ostrvo Sahalin – Atraktivna destinacija za letovanje

Od ruske obale ostrvo Sahalin je razdvojeno uskim moreuzom Mamija, koji je tokom zime pod ledom. Ostrvo se nalazi na dalekom istoku zemlje.

Ukupna površina najvećeg ostrva Rusije je nešto veća od 76 kvadratnih kilometara. Dugačko je oko 950, a širina mu se kreće u rasponu od 25 do 160 kilometara. Na nadmorskoj visini od 1 609 metara se nalazi najviši vrh ostrva.

Životinjski svet Sahalina je izuzetno bogat, a najbrojnije životinjske vrste su: irvasi, lososo, medvedi, lisice i vidre.

Danas na ostrvu živi nešto više od 500 hiljada ljudi, uglavnom rusa. Zanimljivo  je da je ovo pstrvo početkom 19. veka postalo ruska kažnjenička kolonija i da su današnji stanovnici ostrva mahom potomci kažnjenika koji su ovde dolazili sa čitavim porodicama.

10. Nova zemlja (rus. Но́вая Земля)

Nova zemlja 78
Nova zemlja ostrvo, Rusija

Arhipelag Arktičkog mora koji teritorijalno pripada Rusiji, sastoji se od Severnog i Južnog ostrva, kao i većeg broja manjih ostrva. Ukupna površina Nove zemlje je nešto veća od 90 000 kvadratnih kilometara. Između dva glavna ostrva se nalazi moreuz Matočkin.

Reljef ostrva je planinski, jer ona predstavljaju, na neki način nastavak planine Ural. Najviša tačka arhipelaga je smeštena na 1 547 metara nadmorske visine.

Severno ostrvo je većim delom prekriveno lednicima, dok je Južno pod tundrama. Na svim ostrvima ovog arhipelaga se nalaze zalihe olova, cinka i bakra.

Najveće naselje Novezemlje je Belušja Guba i u njemu živi većina malobrojnog stanovništva. Između ostalih i pripadnici Neneckog naroda, koji žive od lova i ribolova.

Inače, čitava oblast Nove zemlje je od 1955. godine korišćena kao mesto za nuklearne eksperimente tadašnjeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Pogledajte još neke destinacije: turizam

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts