|

Nekoliko trikova da pobedite prolećni umor

Zima izmiče a vazduh već krajem februara počinje da miriše slobodnije, prostranije, punije… Priroda zaceljuje svoje ožiljke i sprema sad a još jednom, iznova iznenadi, koračajući čini se spremnije nego ikada ka Suncu. Hibernacija za medvede postaje samo još reč i uspomena na protekle mesece. Dani su duži, noći nemirnije, a vi još uvek ležite ispruženi u kauču i krajičkom oka kroz mali otvor na roletni naslućujete prolećni dan. Ipak, nešto Vam ne da da ustanete i zakoračite u susret Suncu. Depresivni ste, umorni, neispavani, meškoljite se u krevetu i trudite da još malo odspavate. Dan Vam promiče, krećete se tromo, nezadovoljni ste,nervozni, nefunkcionalani. Vreme je da se nešto promeni a promene kreće upravo od Vas samih. Mi Vam nudimo nekoliko saveta kako da savladate simptome lakog zamaranja, manjka koncentracijei hroničnog umora za koje uvek krivca tražimo u proleću.

Jutarnja tuš terapija

Jutro nam, bez obzira na godišnje doba, mora se priznati uvek teško pada. Naravno, nije mali broj onih jutrofila koji vole da uz novine i kafu uživaju slušajući jutarnje zvuke. No, ipak, čini se da je broj onih koji jutro vole da predremaju znatno veći. Poslovi, odlasci u školu ili na fakultet, često nam oba hedonistička doživljaja jutra znaju da upropaste. Zbog toga se treba pripremiti na radni dan i onda kada nam radni dan zadaje glavobolju. Da bi nam jutro postalo saveznik u premošćavanju dnevnih obaveza valja i promeniti pojedine navike.

tusiranje

Tuširanje je prvi korak u probijanju hibernacijske opne koju smo stvorili zimi a koja u pojedinim proletnjim noćima i te kako postoji. Pojedine studije kažu da je tuširanje naizmečnim mlazom topple pa hladne vode odlično za skidanje celulita. Mi ipak ostajemo samo na onoj preporuci gde će Vam naizmenični mlaz i te kako pomoći da se rasvestite, uveselite i spremite za novi radni dan. Preporučuje se da nekoliko puta pre nego izađete iz kade čitavo telo okvasite prvo vrućom pa posle hladnom vodom. Ovim se pospešuje nekoliko horomona među kojima je i endorphin – hormone sreće pa ćete tako u toku dana pleniti. Bitno je da pre nego što izađete iz kade telo još jednom dobro “prošamarate” hladnom vodom i budite sigurni, prolećni dan je Vaš!

Vežbom do pobede

Fizička aktivnost neizostavni je deo slagalice koja se zove “zdravlje”. Makar i polučasovno vežbanje u toku dana doprinosi sveopštoj vitalnosti organizma, prokrvljenju organizma, boljem radu krvnih sudova, čišćenju nagomilanih masti u organizmu, izbacivanju suvišne vode. Ne sme se zanemariti činjenica da je upravo fizička aktivnost zaslužna za održavanje forme i kondicije a na kraju krajeva i estetskog momenta. Mnogi se vežbanja sete tek onda kada uoče da su pantalone od prošlog leta omalele u predelu struka ili kada vaga “izgubi razum” i počne naglo da povećava vrednosti.

vezbanje

Vežbanje treba da bude sastavni deo funkcionisanja čoveka iz više razloga, a jedan od njih svakako jeste i savladavanje hroničnog umora. Posvetiti sebi nekoliko desetina minuta dnevno za džoging, vožnju bicikle ili plivanje pravi je način za odžavanje dobre forme. Neutrenirani organizam treba polako uvoditi u trening pa tako prolećni treninzi ne moraju biti naporni i mučni. Lagani džoging pored reke pomoći će Vam da se rasteretite od napornih misli i konačno pobedite umor i stres koje donosi izlazak iz zimskog perioda. Vežbanje kao i hladan tuš u telu bude endorfin, hormon koji će Vam ubrzati pojedine procese u organizmu i učiniti Vas da na svet gledate iz vedrije perspektive.

Spavajte pametno

Vratimo se konačno na početak i priču o dugo očekivanom “izlasku iz zimskog sna”. Ovo valja shvatiti nikako drugačije do metaforički jer način savladavanja prolećnog umora nije prekid snova i sanjanja. Kao što ujutru spremni dočekujete novi radni dan, poletno ispod hladnog tuša, tako treba napraviti kompromis i uveče u postelju otići relaksirano. Topla kupka i eterična ulja pomoći će Vam da se lakše uspavate. Značaj čiste, udobne i ispeglane posteljine veoma je veliki. Posteljina tkana po vašoj meri, uredno postavljena takođe će Vam omogućiti da se opustite i lakše zaspite. Odlazak na spavanje pre ponoći sigurno će učiniti da se ujutru osetite zdravije, odmornije i punije energijom. Zdrav san od osam sati jedan je od osnovnih faktora za funkcionisanje psihe i tela pa to nikako ne ispuštajte iz vida.

spavanje

Prolećna simfonija vitamina

Proleće je godišnje doba u kojem se osim Vas budi i ostala priroda. Jako je važno na pravi način iskoristiti proleće poput vetra koji duva direktno u jedra. Organizam je nakon snega podložniji virusima kojih je u prirodi sve više pa se treba dobro naoružati imunološkom defanzivnom municijom. Zbog mirovanja i zimske jednolične ishrane dolazi često do gubitka osnovnih vitamina pa tako treba imati na umu da se organizam mora pripremiti na razne napade mikroorganizama. Manjak vitamina C dovodi do toga da je kiseonik u ćelijama smanjen. Konzumiranje namirnica bogatih gvožđem podiže nivo hemoglobina u krvi a vitamin C dovodi do bolje apsorcije gvožđa. Zbog toga je važno izbegavati kafu, čajeve i alcohol zbog povećanog procenta tanina koji sprečava vezivanje gvožđa. Vitamin D možete sebi priuštiti i najobičnijim boravkom na Suncu. B6, B12, E vitamin, takođe su ključni za ubrzavanje metabolizma pa je važno što više jesti sirovog povrća kojeg su pijace u proleće pune.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts