Rep i Hip-Hop muzika na prostorima bivše Jugoslavije

Koje su najpoznatije Hip-Hop grupe na prostorija bivše Jugoslavije? Koje Hip-Hop pesme su bile popularni hitovi? Razvoj repa na prostorima Balkana od devedesetih do danas…

Crna Gora

Hip-hop u Crnoj Gori pauzira jedno vreme posle legendarnih Montenigersa, ali se u poslednje vraća na velika. Medju prvima 2001.godine crnogorskoj publici su se predstavili Gold n Green, Double W, Sheakespeariance. Kasnije njihovim stopama krenuli su DNK-a zona, samostalni izvodjač Jovan Jole Delibašić, Silvio i najbolji medju jednakima Who See, ekipa iz kotora koju sulsaju u svim zemljama Balkana. Prosalavili su se albumom “Sviranje Kupcu“ i “Montenegro “ iz 2013-te Njihove najpoznatije numere su “Nije preša“, “ Nisam doma“,  “ Reaggeton Montenegro“ sa spotom koji je posao veliki hit na internetu.

hip hop crna gora

Srbija

Za početak hip-hopa u Srbiji smatra se dan kada je Gru objavio album “Dal imaš pravo ?“ sa istoimenom pesmom 1995-te. Te godine pocinje prvi talas hip-hop kulture u Srbiji. Gru, Sha-Illa, Ding Dong, Vudu Popaj, Full Moon (Shorty i Juice), Cya, 187 najveća su imena Srpske rep scene koja je bila jedna od jačih u Evropi.

hip hop srbija

Za Drugo poglavlje istorije Hip-hopa u Srbiji zaslužna je pojava izdavačke kuće Bassivity Music. Njihovo prvo izdanje grupe VIP “Ekipa stigla“ je oet pokrenulo scenu. Kasnije je usledio veliki hit iste grupe “Ako riba drolja posatane“ koji se ubrzo pročuo po svim zemljama bivše Jugosavije i u to vreme spot se prikazivao na mnogim muzičkim TV kanalima.

Beogradsi sindikat, koji je političkim temama uzburkao javnost doprineo je slušanju ove vrste muzike u Srbiji. Prti bee gee je grupa koja se takodje pojavila u drugom talasu, obe grupe su i danas prisutne na sceni. Davor Bobić Moskri preminuo je 2005 godine, jedan je od članova Prti Bee Gee-a, on se smatra jenim od najboljih MC-eva na Balkanu. 2006-te godine Hip-Hop počinje da gubi mesto u medijskom prostoru. Što se vidi i u raspadu Bassivity Music-a.

rep pesme srpske
Posle samo godinu dana u zamenu za Bassivity osniva se Rap Cartel, to se smatra za početak trećeg talasa, koji je 2007 izdao album “Tačno u pre podne“ od PBG-a i “Majmun idzuo“ od THC la Familie. Od tada Hip-hop je sve više zastupljen u Srbiji.

2013-te godine Bassivity se vratio, da li će to biti četvrti talas rep muzici Srbije ?
Najveća imena drugog i trećeg talasa srpskog hip-hopa, pored pomenutih su Struka, Dada, Marlon Brtutal, Ajzea, MC Monogamija, Sick-Touch… Neki od novih kojima se predvidja svetla budućnost su svakako Cantwait, Furio Djunta i Fox.

Hrvatska

1997 godine Hrvatski Velikani bili su hit koji je narodu promenio misljenje iz narinjih godina i oklonio predrasude o Hip-Hop muzici.

Tata svih repera je Slaven Balen, Dj iz zagreba, na koga se i danas ugledaju domaći reperi. Pored njega treba pomenuti Phat Phillie-a i Dr FRX-a koju su tada puštali bitovi koji se još nisu ugasili.

Elemental je 1998 godine izdao album “Tempo Velegrada“ i od tada je sve krenulo uzlaznom putanjom. Bolesna braća su 2000-te godine izdali album “Lovci na Šubare“. Ne može se pričati o istorji hip-hopa na balkanu a da e ne pomenu i Dječaci, General Who, Tram 11, Nered i Stoka.

hip hop hrvatska

Te 2002-e pojavio se Edo Majka sa albumom Slušaj mater, i ako je iz Bosne, Edo radi i zivi u Hrvatskoj zato se njegova dela i pripisuju hrvatskoj hip-hop kulturi. On je jedan od najboljih repera svih vremena, ne samo u Hrvatskoj, vec na Celom Balkanu.

Ostavio je dubog trag u Hip-Hop kulturi svih zemalja bivše Jugoslavije. Snimio je pet albuma Slušaj mater, Zlatna dolina, No sikiriki, Sigo ćumur (po mišljenju mnogih najbolji nnjegov album) i Balkansko, a naše.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts