simbol ljiljana

Simbol i korišćenje cveća ljiljan

One su bile žene ratnice, odmeravale su snage u tada popularnoj disciplini rvanju sa bikovima ili u boksu. Bile su aktivne I ravnopravne učesnice u političkom I javnom životu ostrva Krit. Ali, drevne Krićanke su bile istovremeno I veoma ženstvene. Veliku pažnju su poklanjale šminkanju, frizurama I parfemima.

Omiljeni I najpopularniji parfem ovih dama je svakako bio ljiljan.

Na zidovima vile Amnisos, sagrađene pre 3600 godina, vrednog arheološkog svedoka veličine minojske kulture, Velika boginja Majka prikazana je sa cvetovima ljiljana.

simbol ljiljana

Po jednoj rimskoj legendi, čim je izašla iz morske pene, boginja Venera je, ugledavši cvetove ljiljana bila ljubomorna na njihovu lepotu. Želevši da je pokvari, dodala je veliki žuti tučak u središte cveta. Ipak, u tome nije uspela.

Kako je oduvek simbolizovao plemenitost I aristokratsku sofisticiranost, ljiljan se često može naći na kraljevskim grbovima. Najpoznatiji su svakako Anžujci i kraljevska kuća Valoa, kojima je ljiljan bio zaštitni znak.

U Srbiji, ljiljan se smatra hrišćanskim simbolom I označava vezu vladara sa Hristom i crkvom. Na grbu naše zemlje, ljiljani se prvi put pojavljuju na grbu Kraljevine Srbije. Oni simbolizuju spomen na događaj vezan za brak Stefana Uroša Prvog i Jelene Anžujske, kada su se Nemanjići orodili sa gotovo svim moćnijim porodicama Evrope.

Takođe, pojavljuju se na srpskom grbu i u doba despota Stefana Lazrevića, koji je s vremena na vreme dodavao krinove kada je bio blizak sa mađarskim kraljem, koji je takođe bio anžujskog porekla.

U današnje vreme, ljiljan se dosta koristi u prozivodnji parfema. Ljiljan je namenjen damama koje žele da se osećaju posebno, pa u kombinaciji sa jasminom I đurđevkom, stvara divne ženstvene note.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts