Kako lečiti upalu mišića posle treninga

Kako nastaje upala mišića

Upala mišića obično je posledica napornog treninga i vežbi koje niste dugo praktikovali. Kretanje vam zbog toga postaje napornije jer se javljaju jaki bolovi u mišićima.

Upala mišića nastaje tako što dolazi do sitnih oštećenja mišićnih vlakana koji se prilikom jačeg vežbanja kidaju pa se u pukotinama koje nastaju taloži mlečna kiselina. Ova kiselina glavni je uzrok bolova.

U zavisnosti od jačine upale, razlikuje se I intenzitet bola. Najčešći metod lečenja je uzimanje preprata acetilsalicilne kiseline, odnosno aspirina, andola…

Kako leciti upalu misica

Oblozi pomažu kod ublažavanja upale mišića

Pored tableta koje umanjuju bol, sebi možete pomoći I oblogama. Natopite pamučnu krpu jabukovim sirćetom I držite na mišiću koji je upaljen oko 20 minuta. Stavljanja obloga možete praktikovati na 4 sata, dok god bol ne utihne. Obloge bolje deluju ako su tople, a ako imate sirće za koje mislite da je prejako, možete ga rastvoriti u malo vode. Jabukovo sirće opušta upaljene mišiče I neutrališe dejstvo mlečne kiseline.

Kada je reč o lekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, važno je znati da sa njima ne treba preterivati, jer mogu da oštete organe za varenje, a naročito ne treba da ih uzimaju osobe koje već imaju propisanu terapiju za neko oboljenje a koja sadrži medikamente na bazi ove kiseline.

Zato potražite u apoteci preparate – nesteroidne reumatike koji ne štete sluzokoži želuca ili mast I kremu sa lokalnim dejstvom koje ublažuju bol. Takodje, postoje I gelovi koji hlade upaljeno mesto I poboljšavaju cirkulaciju.

Ipak, nekada je najbolje da upala mišića prodje sama od sebe bez upotrebe hemije. I ovde važi princip da se klin klinom izbija. To znači da ćete pomoći sebi ako, bez obzira na bol, nastavite sa treninzima ali u nešto smanjenom I blažem obliku. Blage vežbe ubrzavaju izbacivanje mlečne kiseline iz mišića.

Naravno, obratite pažnju I na prevenciju, a to znači da u startu sebi odredite granicu vežbanja I da ne preterujete, već da blago I postepeno povećavate jačinu I trajanje vežbi.

Izbegavajte snažne treninge u fazi upale mišića, ali ne prestajte sa aktivnostima jer će to samo odložiti problem.

Kako nastaje upala misica

Vrste upale mišića

Akutna upala mišića se javlja pri kraju ili odmah posle treninga. Tada osećate zamor, blagi otok mišića I blagu bol. U ovom slučaju, bol nestaje nakon nekoliko sati, jer nakupljena mlečna kiselina brzo napušta mišiće. Ako se bol javi nakon dan-dva, uzrok je nešto drugo.

Odložena upala mišića je zapravo ona prava upala mišića. Javlja se dan-dva posle treninga. Ova upala ne zavisi od intenziteta rada, već  pretežno od vrste  rada kojim angažujete mišiće. Upala je uzrok jačih bolova jer se desilo mikropovredjivanje mišićnih vlakana, a veća oštećenja mogu da uzrokuju I gubitak odredjenog broja ovih vlakana.

Šta se dešava sa mišićima koji su upaljeni

Mišić nakuplja mlečnu kiselinu, a upala generiše bol jer kiselina stimuliše nervne završetke u mišićima. Mišić otekne zbog povećanog protoka krvi kroz mišiće koje smo angažovali. Na grešku u treningu ukazuje bol u mišićima koji se javlja nakon nekoliko dana od treninga I koji lako može oštetiti mišiće.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts