Kako je Lazar Hrebeljanović postao CAR LAZAR

Lazar Hrebeljanović je bio knez, a narodno predanje ga je zapamtilo kao srpskog cara. Istoorijski verodostojni stih kaže:,,naša kruno slavni knez Lazare, ti car jesi, al se zoveš knezom“.

Rodio oko 1329 g.odine, u gradu Prilepcu kod Novog Brda. Bio je blage naravi, oštrouman, dobroćudan i plemenitog srca. Kao takav, privukao je pažnju cara Dušana koji ga je uzeo na carski dvor u Skoplju i uveo u državne poslove. Pribac, otac Lazarev je bio veran sluga cara Dušana.

vladavina cara lazara

Ženidba cara Lazara

Car Dušan je Lazaru dao svoju rođaku za ženu i uveo ga u red knezova (stavilački čin). Ženidba je bila oko 1353. godine sa Milicom, kćerkom kneza Vratka (poznat u pesmama kao Jug Bogdan). Kneginja Milica je potomak Nemanjića, odnosno ćerka Nemanjinog sina Vukana. Knez Lazar i kneginja Milica su izrodili pet kćeri i tri sina.

Venčanje je obavljeno u manastiru Jošanica. Srodnička nit između Nemanjića i Hrebeljanovića je ustanovljena upravo ovim brakom.

Posle smrti cara Dušana, Lazar je nastavio službu stavilaca kod njegovog naslednika, cara Uroša.

Vukašin Mrnjačević, brat cara Uroša se 1365. godine samovoljno proglasio za kralja. Postao je savladar caru Urošu.Nastupilo je vreme netrpeljiivosti moćnih gospodara.Srpska vlastela je ubrzano formirala samostalne feudalne oblasti, te tako slebe carstvo. Knez Lazar napušta dvor cara Uroša i odlazi u svoju oblast.

Krajem sedme decenije XIV veka knez Lazar je ojačao u imovnom, vojnom i  političkom smislu, jer je stekao bogat iskustvo udok je vodio svoju feudalnu oblast.

Vladavina cara Lazara

Srbija ostaje bez dinastije i gospodara 1371. godine, kada se upokojio car Uroš.

O produženju svetorodne loze starala se jedino Srpska crkva. Ona je tražila ličnost primarnih vrlina, nalik Nemanjićima. Baš zato je izbor pao na Lazara Hrebeljanovića.

Po svedečonju patrijarha Danila III, knez Lazar je postavljen za gospodara nad svim Srbima. Knez Lazar je prestonicu premestio u Kruševac na reci Rasini. Orodio se sa poznatim velikanima, stvorio je ,,porodični savez“, povratio izgubljene teritorije, ojačao Srbiju. Lazar je postao najmoćniji srpski velikaš na prostoru nekadašnjeg Carstva. Njegovi posedi su obuhvatali centralne delove Srbije, ekonomski bogatije od drugih. Posedovao je dva najbogatija rudarska sedišta srednjevekovne Srbije, Novo Brdo i Rudnik.

Na čelu sa knezom Lazarom, Srbija je dostigla zavidnu veličinu uoči Boja na Kosovu…gde je knez Lazar izgubio glavu.

Knez Lazar je nosio i titulu SAMODRŽAC SVIH SRBA (Vizantijski izraz ). Ova titula je podrazumevala svetovnu vlast sa crkvenim blagoslovom.

Narod ga slavi kao VELIKOG CARA LAZARA.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts