Violinista Nemanja Radulović – Biografija i snimci sa koncerta u Beogradu

Nemanja Radulović, rođen je u Nišu 1985.godine. 1998, započeo je studije na Visokoj školi za muziku u Sarbrikenu, a od 1999. Studira i na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, da bi se 2000.upisao na Visoki nacionalni konzervatorij u Parizu u klasi Patrisa Fontanaroze i sa porodicom se preselio u Pariz. Studije je završio kao najmlađi u istoriji ove škole sa 16 godina.

Priznanja

Ovaj virtuoz na violini osvojio je brojne nagrade,a navešćemo samo neke: Oktobarska nagrada Beograda za stvaralaštvo mladih 1996, Talenti godine Ministarstva prosvete 1997.

Prve i specijalne nagrade: u Strezi 1995, u Češkoj Jan Kocijan 1996, u Litvaniji Balis Dvarionas 1997, Poljskoj Vijenjavski-Lipinski 1997. i Francuskoj Jehudi Menjuhin, 1998. Drugu nagradu na konkursu Antonio Stradivarijus u Italiji 2001, prvu i dve specijalne nagrade žirija na na konkursu Žorž Enesku u Bukureštu, prvu nagradu osvojio je Na Međunarodnom takmičenju Jozef Joakim u Nemačkoj 2003, a visoku francusku nagradu u oblasti muzike, Victoires de la musique (francuski “Oskar”/Muzički pobednici), u kategoriji Internacionalno otkriće godine  osvojio je januara 2005.

VIDEO: Nemanja Radulović na proslavi 80 godina Kolarčeve zadužbine

Za ogroman uspeh ovog neverovatno talentovanog Nišlije, najzaslužnija je njegova porodica koja mu je pružala maksimalnu podršku I profesori koji su na vreme uočili njegov talenat I uputili ga na dalje školovanje.

Srbija I Nišlije mogu biti ponosni što je baš odatle ponikao ovakav talenat, a sada već, širom sveta priznat, muzičar I umetnik.

VIDEO: Koncert Nemanje Radulovića u Beogradu

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts