Kako napraviti originalne poklone za 8. mart

Za mamu, baku, tetku, našu dragu osobu, možete napraviti originalan poklon koji će umesto cveća, trajati mnogo duže i poklonu ćete dati lični pečat. Možete napraviti mnogo lepih sitnica, kao što su saksije, ukrasne sveće, pa čak i sašiti torbu za pijacu. Uz malo novca i truda za materijal, dobićete sjajan poklon.

Ukrasne saksije

Od kuhinjskog pribora, kao što je na primer stari čajnik ili stari kuhinjski lonac, možete napraviti saksiju za cveće. Potrebno je samo da probušite dno, pa ga prefarbajte sa farbom za metal, ili upotrebite sprej koji ćete kupiti u farbari, a ima ga u raznim bojama – sjajni ili mat, srebrni, zlatni, roze, beli… šta god vam je po volji. Isto tako možete postupiti sa konzervom za hranu koja vam je ostala posle upotrebe. Nakon bojenja, ukrasite saksiju. Možete napraviti mašne od satena, kanapa, slame…a  mogu se upotrebiti i kamenčići ili školjke. Kupite lepak za pločice ili drugi jači lepak, premažite lepak na kamenčić ili školjku i prilepite ga na saksiju i tako dok je ne izlepite i ukrasite celu.

saksija sa skoljkama

U tako ručno napravljenu saksiju za baku ili mamu, posadite neko lepo cveće, i ukrasite njihovu terasu!

Dekorativne sveće

U voskari kupite vosak ili parafin, boje, modle u koje ćete izliti materijal i fitilj. Ako vam je problem da nađete voskaru, možete na internetu potražiti parafin za sveće.

Da bi otopili parafin, potrebna vam je stara metalna posuda. Kada se parafin ugrejao, dolijte onoliko kapi boje, koliki intezitet želite da postignete.

Malom drvenom varjačom mešajte polako, pa kada se sve sjedini, ako želite, možete dodati aromu (eterično ulje). Pripremite kalupe, koji treba da budu čisti. Kalupe možete napraviti od dna plastične flaše, ili kupite modle za kolače, pa ih koristite za pravljenje malih sveća. Ono što je važno, jeste da se u kalup ne sipa vreo vosak, da se ne bi deformisao.

Dekorativne sveće u obliku cveta

sveca 1

Ovakvu sveću ćete izliti u kalupu koji je napravljen od dna plastične flaše. Isecite dno plastične flaše, operite ga i osušite. Probušite rupu, pa provucite veće parče fitilja, tako da viri iz dna plastike (kada budete okrenuli sveću, cvet i fitilj će biti gore). Polako nalivajte vosak i prekrijte sve neravnine sa dna , pa sipajte do visine koju želite. Ostavite sveću da se hladi (nekada je potrebno i do 12 sati, zavisi od voska). Kada je vosak ohlađen, okrenite kalup naopako i blago stisnite dno kalupa. Pazite na fitilj da vam se ne pokida, a ako je duži, odsecite makazama na željenu dužinu.

originalan poklon.jpg

ukrasne svece

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts