|

Najlepša moderna muška srpska imena i njihovo značenje

Moderna muška srpska imena

Poznato je da svako vreme ima neka svoja nepisana pravila, koja se većina trudi da poštuje. To podrazumeva i da se često prihvata kao dobro ono što radi većina. Moram da priznam da se ja sa tim nikako ne slažem, pa će vam možda baš iz tog razloga navedena lista najlepših modernh muških srpskih imena i njihova značenja izgledati potpuno van trenutnih “ trendova “. Znam ja dobro da sada mnogi daju popularna imena svojoj novorođenoj deci, što ne znači da bih i ja tako.

Baš iz tog razloga na navedenoj listi se nalze zaista srpska imena. Neka od njih su u trendu, a neka nisu…Jedno je sigurno: reč je o srpskim imenima, odnosno u nekim slučajevima, o imenima koja smo naledili od Slovena, a ne o imenima koja se usled višedecenijskog prisustva na području naše zemlje smatraju srpskim

Moderna muska srpska imena

Dakle, moja lista najlepših modernih srpskih imena izgleda ovako:

1. Vuk

Staro srpsko, ime Vuk se davalo dečacima u želji da se zaštite od loših sila. Smatra se da je naziv istoimene životinje poslužio za nastanak ovog imena.

2. Veljko

I ovo srpsko ime je izuzetno staro, a smatra se da je izvedeno od imena Velizar, koje se gotovo izgubilo. Vremenom je prihvaćeno kao tipično srpsko ime, mada se smatra da ime Velizar potiče iz starogrčkog.

3. Branko

Pravo srpsko, muško ime Branko je izvedeno od glagola “ braniti “. Najčešće se prevodi kao “ onaj koji brani “, odnosno “ onaj koji se bori “.

4. Nemanja

Slovensko ime, koje se smatra jednim od najstarijih. Ne zna se sa sigurnošću kako je nastalo, jer postoje dva tumačenja. Najčešće se dovodi u vezu sa glagolom “ nemati “, mada postoji mišljenje da zapravo potiče od negacije starog slovenskog glagola “ maniti “, a u značenju “ privlačiti “.

Zato se ovo muško ime prevodi dvojako, a u zavisnosti od tumačenja, kao “ onaj koji nema poseda “, odnosno “ onaj koji nije privlačan “.

5. Nebojša

Još jedno pravo srpsko, ime Nebojša postoji na području naše zemlje još od srednjeg veka. Pretpostavlja se da je izvedeno od negacije glagola bojati se, pa se najčešće prevodi kao “ onaj koji se ne boji “.

6. Miloš

Pretpostavlja se da muško ime Miloš potiče od srpskog prideva “ mio “, pa se najčešće prevodi kao “ onaj koji je mio “, odnosno “ onaj koji je milosan “.

7. Ognjen

Stari Sloveni su davali ovo ime deci, želeći da ih zaštite, jer su verovali da čak i sama reč “ oganj “ ima magijsku moć.

Ime se prevodi kao “ onaj koji je vatren “.

8. Relja

Staro slavenosrpsko ime, koje danas nije toliko prisutno. Smatra se da potiče od imena Hrebljan, koje se vremenom izgubilo, a prevodi se kao “ onaj koji je brz”.

9. Goran

I ovo ime smo nasledili od Slovena. Prema mišljenju Vuka Karadžića, davano je dečacima koji su rođeni u planini, odnosno u gori.

Tako se ovo ime i prevodi kao “ onaj koji je rođen u planini “.

10. Vukašin

Ovo srpsko ime je najverovatnije izvedeno od imenica “ vuk “ i “ sin “, pa se prevodi bukvalno kao “ vukov sin “. Takođe, postoji mišljenje da je izvedeno od muškog imena Vuk.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts