Hristov venac – saveti za uzgoj i negu

Cvet Hristov venac

Isusov venac ili Hristov venac, latinski naziv  (Passiflora caerulea) je biljka penjačica koja potiče iz Latinske Amerike. Leti cveta atraktivnim cvetovima u beloj, ljubičastoj ili crvenoj boji. Cvet traje svega 1 dan, odnosno 24 sata. Vrlo je prijatnog mirisa koji podseća na vanilu.

Hristov venac može da poraste I do 3 metra visine, a dva metra dužine. Ima oko čak 6 stotina vrsta Hristovog venca.

Biljka je simbol Hristovog raspeća, zbog oblika cveta. Peludnice simbolizuju Hristove rane, tučak iz tri dela predstavlja 3 eksera, a niti rasporedjene oko prašnika simbol su njegove krune.

Cvet ima pet latica i pet listića a u sredini je skup  niti u vidu zvezdica. Dno cveta čuva nektar kojim venac razmnožavaju insekti, ali ima I vrsta čiji nektar raznose samo ptice. Ove vrste imaju cveće bez mirisa.

isusov venac biljka

Hristov venac kao sobno cveće

Dosta je vrsta Hristovog venca. Za uzgoj u kućnim uslovima preporučuje se vrsta (Passiflora caeruela). Ostale vrste uzgajaju se na otvorenom, a u mestima sa blagom klimom, zima na otvorenom prostoru nije niakakav problem. Hristov venac je dugotrajna otporna biljka sa izdancima I do nekoliko metara.

U kućnim uslovima, redovno je zalivajte I napravite oslonac jer je penjačica – pobodite pored biljke, štap, stubić ili mini merdevine.

Smestite Hristov venac na svetlo mesto, najbolje pored prozora. Ako nema dovoljno sunca, može se desiti da venac ne da cvetove.

Hristov venac – zalivanje

Dok se biljka razvija I raste, treba je zalivati svakog dana. Zimi je dovoljno zalivati je jednom sedmično.

Održavanje i nega

U vreme kada venac intenzivno raste, traži prihranjivanje na svake dve sedmice.

Početkom proleća potrudite se pažljivo skratite stare izdanke biljke.  Neke vrste koje prezimljavaju napolju ne zahtevaju posebnu negu. Vrste koje se gaje u kući pak ne podnose mrazeve. Neka prezime u svetloj nepregrejanoj prostoriji, ali temperatura ne sme biti ispod nule.

hristov venac cvece

Razmnožavanje Hristovog venca

Razmnožavanje je najprostije deljenjem mladih izdanaka u maju ili junu mesecu. Novu biljku ćete dobiti I iz pelcera. Pelcer izdanka dužine od oko 15 cm zabodite jednostavno u mešavinu peska I komposta. Stavite je na toplo mesto koje je senovito, bez direktnih sunčevih zraka.

Razmnožavanje poludrvenastim reznicama koje imaju po dva para listova, podrazumeva njihovo stajanje najpre u peskovitoj podlozi I to pod zvonom ili drugom zaštitom, u periodu od februara do aprila uz temperaturu oko 15 do 20 stepeni.

Hristov venac možete posejati I razmnožavati ga semenom. Seme biljke je u cvetu, u sluzavom okruženju koje ga štiti I koje se nekada koristilo za jelo, mada se plod ove biljke I danas koristi u ishrani u tropskim krajevima.

Gajenje i presadjivanje

Hristov venac treba presadjivati u martu. Prija mu I obična baštenska zemlja. Možete u nju dodati malo ilovače I peska.  Pre nego počne sadnja, biljku ošišajte, odnosno izboje biljke na 3 do 7 okca. Iz njih će kasine rasti novi izboji na kojima će rasti cvetovi.

Hristov venac moramo redovno ali umereno zalivati I to ustajalom vodom da bismo je zaštitili od hlora. Zimi smanjite zalivanje, I dodajte vode samo ako se zemlja osuši.

Hristvo vena treba prihranjivati od marta do kraja avgusta I to jednom sedmično tečnim gnojivom.

Ako je biljka pustila previše guste mlade izboje, odsecite one slabije da bi cvetanje bilo bogatije.

I obavezno – biljci obezbedite potporu da bi se lakše razvijala I penjala I rasla u vidu venca.

Bolesti Isusovog venca

Vrat korena biljke mođe da napadne štetočina Agrobacterium tumifaciens koja inače  živi u zemlji. Hristov venac će se lakše zaraziti ako je oštećen pri sadnji. U ovom slučaju, najbolje je biljku presaditi u novu zemlju ili supstrat.

Mlade biljke Hristovog venca napada I crveni pauk I lisne vaši. Zato se informišite u poljoprivrednoj apoteci kojim insekticidom je najbolje tretirati biljku.

Nemojte se plašiti kad  lišće počne da otpada, to je samo znak  da je biljka u fazi mirovanja.

Cena sadnica Hristovog venca

Mlade sadnice Hristovog venca možete kupovati na komad, a prodaju se u paketu po tri sadnice. Cena za tri korena se kreće oko 500 do 650 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts