|

Najlepša moderna ženska srpska imena i njihovo značenje

Pred nama je ni malo lak zadatak. Kako u moru izuzetno lepih i zanimljivih srpskih imena odlučiti koja su to najzanimljivija.

Svi znamo da je pre 20-ak i više godina na području naše zemlje najpopularnije ime bilo Jelena, odnosno Ivana. Bilo je gotovo nezamislivo da svako odeljenje u školama širom Srbije nema barem po dve Jelene, Ivane i eventualno, Marije.
Ali, vremena se menjaju, pa su danas izuzetno moderna i popularna kratka imena, koji i ne moraju biti izvorno srpska. U principu, trenutno vlada trend: što neobičnije i ređe ime, to bolje.

Zato će se na našoj listi naći većinom, po malo zaboravljena srpska imena ili, pak imena koja su vremenom prihvaćena kao srpska.

moderna zenska imena

Tara

Ovo tipično srpsko ime je, trenutno jedno od najmodernijih i najčešćih. Smatar se da vodi poreklo od istoimene reke, odnosno planine. A devojčica koja ga nosi bi trebalo da bude lepa kao reka Tara.

Slađana

Iako ovo ime trenutno nije naročito popularno, predstavlja izvorno srpsko ime. Detetu je davano u želji da bude slatko i veselo. Najčešće se prevodi kao “ ona koja je najslađa na svetu “.

Jagoda i Višnja

Ova dva, naravno izvorno srpska imena su, čini se pala u zaborav, ali su nekada bila izuzetno popularna. Davana su ženskoj deci u želji da budu rumene kao istoimene voćke.

Anđela

Još jedno i sada popularno, ime Anđela je izvedeno od imenice “ anđeo “. davano je devojčicama sa željom da budu dobre, lepe i nežne kao što je ovo mitsko stvorenje.

Dušanka

Iako izvedeno od trenutno mnogo popularnog muškog imena Dušan, ovo žensko ime se danas ne sreće tako često. Smatra se da je davano devojčicama da bi bile “ dobre kao duša”.

Milica

Izvedeno od prideva “ mio “ žensko ime Milica je deminutiv imena Mila. Smatra se da je davano iz želje da devojčica uvek bude mila.

Nada

Jedno od lepših izvorno srpskih ženskih imena, koje ipak polako pada u zaborav. Iako je kratko, čini se da je pomalo zaboravljeno.
Ovo ime je izvedeno od istoimene imenice.

Đurđa

Staro srpsko ime koje se najčešće davalo devojčicama rođenim 6. maja, kada se u Srbiji proslavlja veliki hrišćanski praznik, Đurđevdan. Verovalo se da će je sveti Đorđe čuvati celog života.

Zvezdana

Staro srpsko žensko ime, izvedeno od muškog, Zvezdan. Prevodi se na različite način, a najčešće kao “ ona koja je u vezi sa zvezdama “, odnosno “ ona koja je osvetljena zvezdama “.

Vera

Još jedno staro srpsko ime, izvedeno od imenice “ vera “. Često se prevodi kao “ ona koja je predana “.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts