Dan i noć (maćuhica) – baštensko cveće

Dan i noć, latinski naziv (Viola tricolor) ili maćuhica, trobojna ljubičica, sirotica… je biljka iz porodice ljubičica, latinski naziv (Famillia Violaceae).

Gaji se kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Zeljasta je sa tankim razgranatim stablom.

Listovi su srcoliki i mesnati a cvetovi obično pojedinačni sa dugačkim drščicama. Vršni cvetovi su tamniji, bočni svetlijih nijansi, a donji delovi obično svetlo žuti. Otud I ime – trobojna ljubičica. Raste u visinu od 20 do 30 cm.

Ovo popularno baštensko cveće, cveta skoro cele godine, mora se pažljivo negovati i štititi od vlage.

Vreme cvetanja

Period cvetanja zavisi od toga kada ste posadili biljku. Ako biljku posadite u jesen, dan i noć će cvetati sa pauzom tokom zimskih dana. Da bi ste produžili vreme cvetanja, savetuje se redovno uklanjanje svenulog lišća i cvetova.

Ako dan i noć sadite u proleće, cvetaće do leta.

dan i noc cvece

Dan i noć – Nega

Dan i noć je biljka je otporna na hladnije vremenske uslove, ali dobro uspeva na sunčanim i polusenovitim lokacijama. Ne škode joj hladnoća i niže temperature.  Zemljište u kome držite dan i noć treba da bude hranjivo, ali zato za prihranjivanjem nema nke posebne potrebe. Dovoljno je s vremena na vreme dodati tečno djubrivo i to kad biljka dovoljno poraste.

Zalivanje

Zalivanje zavisi od vremenskih uslova. U hladnijim danima ne treba preterivati, ali sa prolećem zalivanje treba da bude redovno, skoro svakodnevno. Alu oprezno – previše vlage može da naškodi korenu biljke.

Sadnja

Presadjivanje se obavlja u dva perioda – jesen ili proleće. Dan i noć je baštenska cvetnica. Zato se sade u vrtovima, žardinjerama, u visećim saksijama.Ova biljka u saksiji daje posebnu dekorativnu notu vašem balkonu ili prostoru pored prozora.

Najbolje je violu saditi u jesen, dok je zemljište još toplo. Tako će se biljka dobro razviti da bi podnela predstojeću zimu a na proleće će dati bujne i zdrave cvetove.

Sadite ih u  razmaku od 20-30cm.

dan i noc gajenje i nega

Bolesti

Brojni su paraziti koji napadaju dan i noć. To su najčešće oni koji izazivaju rdju na listovima, zatim pegavost lista, plamenjaču, pepelnicu ili nekrozu biljke. Nabavite odredjeni pesticid kako biste je uspešno zaštitili od štetočina poput grinja i lisnih vaši koje mogu izazvati kovrdžanje listova biljke.

Razmnožavanje – sejanje

Ljubičica dan i noć se razmnožava semenom ili deobom bokora u proleće.

Leti, tokom jula ili avgusta, seme ljubičice posejte retko u redove I pokrijte ga zemljom debljine svega pola centimetra. Umereno zalivajte.

Kad biljka nikne, rasadite mlade ljubičice.

U septembru i oktobru treba ih presaditi na stalno mesto, sa razmakom sadnje od oko 20 cm.

Kako se gaji dan i noć

Gajenje zahteva malo brige i odredjenu negu. Pravilan uzgoj rezultiraće zdravom biljkom i svežim cvetovima.  Redovno odstranjujte osušene listiće i cvetove, i ponekad prihranite. Idealna je za gajenje u saksijama. Mlade još nerazvijene biljke trebalo bi zimi zaštiti obmotavanjem borovih ili jelinih grančica.

Ovoj ljubičici odgovara svetlo do polusenovito mesto, pa je tako nikako nemojte saditi na lokaciju koja je izložena jakim podnevnim sunčevim zracima. Zalivajte dva ,tri puta sedmično i to direktno zemlju.

Zemlja za gajenje ljubičice dan i noć treba da je rastresita, najbolje mešavina peska i šumske zemlje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts