Lava kolač

Recept za pravljenje lava kolača

Nedavno sam na televiziji gledala ona takmičenja Master Chief, gde se mladi ljudi koji misle da imaju znanje i umeće za kuvanje, takmiče za titulu i nagradu najboljeg šefa kuhinja. U jednoj od tih emisija, imali su zadatak da naprave LAVA KOLAČ.

Na prvi pogled izgleda lako, ali kada sam ih gledala kako su nekim takmičarima na kraju ispali, nisam baš bila uverena da je lako. Ono što je najvažnije kod ovog kolača, jeste vreme. Mora se peći tačno onoliko minuta koliko je propisano! Samo tada, u sredini kolač ostaje kremast i iz njega, kada se preseče, poteče gusti krem, odnosno „lava“.

lava-kolac

Potrebni sastojci:

  • 100 gr čokolade
  • 125 gr putera
  • 2 jajeta
  • 75 gr šećera
  • 60 gr brašna

Pripema:

Čokoladu i puter prvo istopite, najbolje na pari. U drugoj posudi umutite cela jaja uz dodavanje šećera i brašna, a potom dodajte čokoladu i puter koje ste umutili na pari.

Smesu sipajte u pleh sa kalupima za mafine na primer, prethodno nauljen i posut brašnom. Kolač možete peći i u specijalnim papirnim ili gumenim modlicama ili keramičkim posudicama u kojima ćete ga i služiti.

Peći sedam minuta (navijte sat) u rerni zagrejanoj na 250 stepeni Celzijusovih.

Kada je kolač gotov (ivica oko posudice će se malo odvojiti), izvadite ga iz rerne, pa tankim nožem ga odvojite od ivice posude. Poklopite tanjirićem, okrenite na dole i polako podignite posudicu. Kolač će vam ostati na tanjiru i ako je dobro pečen, neće se razliti.

Kolač se jede dok je vruć, najčešće uz kuglu sladoleda od vanile prelivene sirupom od maline.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts