Kako zaustaviti proliv (dijareju) kod dece

Saznajte šta je dobro koristiti za zaustavljanje proliva kod dece

Proliv ili dijareja je naročito je nezgodan zdravstveni problem kod dece. Mališani su posebno podložni tegobama dijareje jer lako isprljaju ruke,  neopranim rukama dodiruju usta, I virusi ili bakterije uzrokuju dijareju. Osim toga, decasu osetljivija na hranu od odraslih, pa su češći problemi s prolivom, kada pojedu ili popiju nešto što baš I ne prija njihovom želucu.

Kod mlađe i predškolske dece dijareja se javlja preko cele godine ,ali najčešće leti. Dijareja je zapravo povećan broj stolica, I to 5 do 6 u jednom danu, mada mnogi roditelji dijarejom smatraju svaku redju stolicu deteta.

Uzročnici dijareje su najčešće Rota virusi, a  malo ređe –  Adeno i Koksaki virusi.

Dijareju najpre najave bolovi u stomaku a zatim počinju retke česte stolice.

Nekada je sve ovo praćeno mučninom I povraćanjem. Dehidracija se brzo razvija, mokrenje je redje, a kod beba se primećuje uvučena fontanela.

Proliv kod dece može trajati  samo jedan, ali i više dana, pa vodite računa najviše o tome da ne dodje do dehidracije. Tečnost u bilo kom obliku mora da se unosi! Dijareja može biti opasna, upravo zbog naglog gubitka tečnosti, pa ako potraje duže, obavezno se javite pedijatru kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Do tada, postoje namirnice iz vaše kuhinje koje će u početku pomoći detetu.

dijareja-kod-dece

Pirinač

Pirinač je odličan za prvu pomoć naročito ako se problemi s prolivom jave kod beba I dece najmladjeg uzrasta. Nakon šestog meseca, bebe već mogu postepeno jesti kašice, medju njima I pirinčane. U slučaju proliva, treba kuvati pirinač u vodi, malo duže nego inače. Dajte detetu da pije vodu koja je ostala nakon kuvanja. Bebe ponudite pirinčanom kašicom.

Ovaj recept ne važi samo za bebe I decu, već pomaže kod odraslih takodje.

Čajevi protiv dijareje

Pošto je važno unositi tečnost zbog dehidracije, čajevi su jako važni I gotovo nezamenjivi kad su problemi sa dijarejom kod dece u pitanju.

Čaj od listova dunje  poznat je narodni lek za dijereju. Napravite ga tako što ćete dva, tri lista dunje preliti sa 2 decilitra ključale vode I ostaviti da odstoji.  Dajte detetu da pije polako, gutljaj po gutjaj.

U borbi sa prolivom kod dece, preporučuju se I čajevi od šipka, bokvice, cikorije, nane, čaj od dudovih listova, čaj od kupine… Kod težih oblika proliva, konsultujte lekara koja vrsta čaja je najbolja za vaše dete.

Osim tečnosti u vidu čaja, ne zaboravite na kokošju supu (može I ona iz kesice).

Šta još zaustavlja proliv

Crna čokolada sa visokim procentom kakaoa ili čokolada za kuvanje mogu biti efikasan I brzi lek od pomoći.

Probajte da dijareju zaustavite tako što ćete dati detetu da pojede jednu celu bananu, ili narendanu jabuku, ali tek pošto dobro potamni na vazduhu.

Dok dijareja traje, dete mora biti na posebnom režimu ishrane. Prijaće keks, dvopek, pečena jabuka, malo jogurta…

U ishranu deteta postepeno dodajte kuvanu šargarepu i krompir.

Takođe deci nemojte davati mleko, ni sveže voće i povrće. Novorođenčad treba da nastave hranjenje majčinim mlekom ili adaptiranim mlekom, uobičajeno.

Obavezno javljanje lekaru ako dijareja duže traje

Zbog nimalo bezazlene dehidracije kod dece, a I kako bi se otkrio pravi uzrok dijareje, pedijatar će proceniti kakva su ispitivanja potrebna. Preporučiće crevne antiseptike I probiotike kao I poseban režim ishrane. Medjutim, u težim slučajevima I kada je proliv dugotraja, moguće je utvrditit da li postoje crevni paraziti ili bakterije što će pratiti I adekvatna terapija.

Preventiva

Najbolja zaštita od nastanka dijareje kod dece je redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa bolesnom decom. Voće I povrće treba dobro oprati a hranu dobro termički obradjivati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts