Čaj od kamilice za lepu kožu i protiv grčeva

Kamilica, latinski naziv (Matricaria chamomilla) kod nas je poznata još kao  carev cvet, popadija ili titrica. Kamilica je jedno od lekovitih bilja koje se najčešće upotrebljava kao lek u tradicionalnoj medicini. Kod ove biljke, lekoviti su cvetovi. Cveta od maja do septembra.  Ono po čemu je kamilica poznata i zbog čega ima lekovito dejstvo je to što , izmedju ostalih lekovitih sastojaka, sadrži etarsko ulje azulen.

Upotreba

Kamilica se gaji na plantažama, a pored njene upotrebe u lekovite svrhe, koristi se u farmaceutskoj industriji, kozmetčkoj industriji i ishrani.

caj kamilica

Lekovitost kamilice

Lekovita svojstva kamilice su brojna. Ima snažno umirujuće dejstvo, smiruje tegobe pri varenju, opušta želudac, olakšava grčeve kod beba i pomaže kod stomačnih  grčeva kod odraslih,  opušta nervni sistem. Ublažava tegobe koje izaziva gastritis, povoljno utiče na jetru, hemoroide, smanjuje gorušicu, dobar je antiseptik pa se upotrebljava za ispiranje usta.

Čaj od kamilice

Ako se koristi spolja, čaj od kamilice  lekovito deluje na kožu i sluzokožu usta i očiju, zbog čega se koristi za čišćenje lica, ublažava  osipe, rane i razne upale. Na blaže opekotine može se stavljati u vidu obloga.

Ohlađeni čaj od kamilice služi kao tečnost za ispiranje očiju jer smiruje crvenilo i iritacije uzrokovane upalama oka ili konjunktivitisom.  Za ispiranje oka mora se koristiti uvek sveže pripremljen, sterilni čaj.

Čaj se može svakodnevno upotrebljavati za  ispiranje usta i grla, pomaže u lečenju rana u ustima i sprečava  bolesti desni. Zato se kamilica nalazi često kao jedan od aktivnih sastojaka u brojnim pastama za zube ili vodicama za usta.

Kamilica za negu kose i kože

Kamilica je odlično sredstvo  za negu kože i kose.  Svakodnevnim ispiranjem lica ili tela čajem od kamilice, koža postaje blistavija, mekša i nežnija.

Ispiranje kose kamilicom dobro je protiv peruti, protiv opadanja kose i za brži rast kose. Kosa postaje sjajnija i svetlija pa je posebno preporučljiva osobama sa svetlom bojom kose.

Kamilica kao prirodni lek za spavanje

Kamilica opušta i smanjiuje stresa. Upravo zbog toga, ublažava glavobolju, opušta pred odlazak na spavanje, a pomaže i kod bolnih menstruacija jer smanjuje grčeve i opušta mišiće.

kamilica za spavanje

Kako napraviti čaj od kamilice

Kako se sprema čaj od kamilice? Kesivu ili kašičicu osušenog cveta kamilice prelijte sa 2 dl kipuće vode. Nakon 10 minuta, procedite.

Kamilica ne treba da se kuva, takodje, nakon što se prelije vrelom vodom, ne treba da se drži poklopljena. Nemojte je dugo držati neprocedjenu, pijte je uvek kao sveži čaj, i nikako ne podgrevajte.

U lekovite svrhe, čaj bi trebalo da bude jači. Pijte ga tri puta na dan. Blaži čaj od kamilice može se koristiti za bebe, protiv grčeva.

Čaj od kamilice može se upotrebiti i za inhaliranje, kod problema sa disajnim putevima.

Kamilica u trudnoći i tokom dojenja

Morate biti oprezni sa čajem od kamilice, iako je reč o blagom čaju. Neke osobe su alergične na kamilicu, pa se čaj od ove biljke ne preporučuje. Ako vam se desi da se pojavi osip, svrab ili crvenilo, prestanite sa pijenjem čaja. Takodje, ako volite da kamilicu pijete u većim količinama, dok ste trudni ili dojite, posavetujte se sa lekarom.

Čaj od kamilice za intimnu higijenu

Priuštite sebi s vremena na vreme kupku od kamilice, ili isperite genitalni deo jačim čajem od kamilice. Menstrualne bolove možete takodje ublažiti oblogama od toplog čaja od kamilice.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts