Najčešće bolesti štitaste žlezde i kako se boriti protiv njih

Probleme sa štitastom žlezdom češće imaju žene nego muškarci.

Uzroci mogu biti različiti: manjak joda u prehrani, poremećaja u metabolizmu joda, pubertet, trudnoća, lekovi…

Simptomi problema sa štitnjačom prepoznaju se kao problemi sa gutanjem, kašljem ili osećajem pritiska, „knedle“ u grlu.

Pregled štitne žlezde obavlja se ultrazvukom, i tada je moguće otkriti promene i manje od jednog cm. Problemi se mogu uočiti I davanjem krvi na analizu kojom se utvrdjuje ivo odredjenih hormona, a ako se sumnja na teže poremećaje, preporučuje se citološka punkcija.

bolesti stitaste zlezde

Rak štitaste žlezde

To je retka vrsta kancera, ali ipak raste broj obolelih. Smatra se izlečivim ako se otkrije na vreme. Posle otkrivanje, pacijent se upućuje na operaciju, kako bi se otklonile izrasline, i veliki je procenat preživelih ako se reagovalo na vreme.

Pacijent mora dalje pratiti stanje ultrazvukom i drugim vidovima analiza.

Hipertireoza

Kako sam naziv kaže, ovo oboljenje karakteriše pojačano lučenje hormona štitaste žlezde. Najčešći je kod žena izmedju 30 i 50 godina starosti. Hipertireozu mogu pratiti gušavost, izbočenje očnih jabučica, gubitak težine, povećanje apetita, nervoza, nepodnošenje topline, znojenje, umor, grčevi u mišićima, česte stolice i nepravilni menstrualni ciklusi.

Ostali simptomi su nesanica, ubrzan srčani ritam ili preskakanje srca, drhtanje, teško disanje prilikom napora, zatim česte promjene emotivnih stanja od depresije i plakanja do euforije i histerije.

Hipertireoza leči se medikamentima, hirurškim putem ili terapijom radioaktivnim jodom čime se smanjuje lučenje hormona štitnjače.

hipertireoza stitne zlezde

Hipotireoza

Za razliku od hipertireoze, hipotireoza je smanjeno lučenje hormona štitne žlezde. Nedostatak joda jedan je od najčešćih uzroka uz autoimune bolesti. Antitela koja čovek stvara na sopstvene ćelije štitnjače onda oštećuje žlezdu,  pa se ona menja I dovodi do Hašimotovog tiroiditisa.

Hipotireozu može uzrokovati i nedovoljno lučenje hormona hipofize, koja „upravlja“ radom žlezde. Bolest sporo napada, pa može proći duže vreme do otkrivanja. U odmakloj fazi može uzrokovati  anemiju, hipotermiju, zatajenje srca, epileptičke napade, smanjeni dovod krvi u mozak.

Simptomi hipotireoze su umor, depresija, neprestani osećaj hladnoće, bol ili trnjenje u ruci, osećaj zbunjenosti, opadanje kose, suva koža, debljanje…

Lečenje se odnosi na uzimanje lekova kojimase nadoknadjuju  hormoni i uglavnom se koriste celog života.

Tireoidis

Tireoiditis je upala štitne žlezde. Stvara  hipertireozu, posle koje može doći do hipotireoze.

Dve najčešće vrste upale štitnjače su Hašimotov tiroiditis, koji počinje naglo uz virusne infekcije gornjih disajnih puteva i upale grla i limfocitni tireoiditis, koji se pojavljuje najčešće kod žena nakon porodjaja, najčešće se sam povuče i ne zahteva lečenje.

Bolesti štitaste žlezde danas se uspešno leče. Čak  uslučajevima kada se žlezda hirurški odstrani, uz terapiju hormonima, moguć je nastavak kvalitetnog života. Primer su brojni uspešni sportisti koji imaju probleme sa štitnjačom, ali ga drže pod kontrolom I redovno kontrolišu svoje zdravstveno stanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts