Nesanica u trudnoći – pobedite je bez lekova

Nesanica u trudnoći

U poslednjim mesecima trudnoće, nije retkost da se dese razni problemi sa nesanicom. Osim „treme“ i iščekivanja zbog skorog porodjaja, koju ume da prati nervoza i strepnja, problem sa nespavanjem, može biti rezultat promene telesne težine i velikog stomaka kao i nemogućnosti pronalaženja udobnog položaja. Što više beba raste i povećava se vaša materica, sve je teže naći odgovarajući položaj za spavanje.

Posledice neispavanosti su naravno umor i glavobolja, pa je zato važno što pre reagovati i pronaći pravi recept i „lek“ za ovaj problem, kako biste kvalitetnim snom koji je od velikog značaja za trudnice, obezbedili dovoljno snage za novorodjenče koje očekujete. Naravno, lekovi protiv nesanice i medikamenti za smirenje su u trudnoći zabranjeni pa se zato okrenite drugim metodama. U svakom slučaju, ako baš ništa ne pomaže, svakako se obratite vašem lekaru koji Vam može odrediti odgovarajuću terapiju i lečenje.

trudnoca spavanje

Mi vam nudimo savete kako da učinite da nesanica u trudnoći bude što manji problem:

-Nabavite što više jastuka različite veličine i oblika i stavite ih pored trbuha, tako da se poduprete, zatim ispod i između nogu, što će vam olakšati da se ugodno smestite u krevetu.

-Pre nego odete na spavanje, priuštite sebi toplu opuštajuću kupku, a popijte i šilju toplog mleka koje sadrži triptofan, prirodnu aminokiselinu od koje ćete postati pospani.

-Izbegavajte teške obroke pre spavanja; jedite ranije, a ne kasno uveče kako biste rasteretili stomak. Ako baš morate nešto pojesti, pregrizite nešto lagano pre odlaska u krevet. Izbegavajte ljutu i zainjenu hranu koja može stvoriti gorušicu i pogoršati problem sa nesanicom.

-Pijte dovoljno tečnosti jer će to projati vašem telu ali ne preterujte sa koliinama naveče, kako ne biste noću trčkarali do toaleta.

Bez alkohola i cigareta

-Ostavite cigarete ako ste pušač jer one definitivno utiču na kvalitet sna. Poznato je da pušači imaju manje dubok i kvalitetan san od nepušača. Izbegavajte i alkohol, koji vas doduše može lako uspavati ali je moguće da ćete se tokom noći buditi zbog njegovog dejstva što vam može poremetiti san.

-Smanjite broj popijenih kafa tokom dana, jer Vas kofein može razbuditi, i to ne samo kafa već svih napitaka kojisadrže kofein,a to su na primer čajevi i „kola“ napitci. Takodje, izbegavajte gazirane napitke.

-Smanjite popodnevne dremke na tazumnu meru, odnosno skratite ih ako traju predugo jer mogu poremetiti vaš noćni san koji je važniji od onog dnevnog.

-Bilo koja fizička aktivnost neposredno pre spavanja, može poremetiti san, pa zato dajte vašem telu malo vremena da se opusti i odmori, pa tako šetnje i lagane vežbe ne upražnjavajte pre odlaska u krevet.

-Pokušajte da ne razmišljate o aktuelnim problemima koje imate kada legnete u krevet. Nesanica ih neće rešiti već ćete se ujutru probuditi sa podočnjacima i glavoboljom. Opustite se i ostavite duboka razmišljanja za ujutru.

-Probajte da stvorite rutinu u bioritmu tako što ćete svakog dana u isto vreme odlaziti na spavanje i buditi se. Vašem telu će prijati ovakva organizovanost a vi ćete biti ispavaniji. U ritual uključite na primer čitanje knjige pre spavanja u trajanju od oko pola sata.

-Obezbedite sebi mir, tišinu i mrak, zahtevajte od ukućana da budu tiši i obazriviji.

trudnica spavanje

Blaga masaža

– Probajte da spavate sa brushalterom za trudnice, lii sa pojasom za trudnice ako ne možete dase namestite jer vam nedostaje podrška stomaku ili grudima. Moguće je da će pomoći.

-Tražite od partnera da vam lagano izmasira stopala ili vrat ako ste napeti pre spavanja.

-Bez pretopljavanja! Uvek spavajte u sobi koja je provetrena i koja nije previše zagrejana.

-Preko dana nosite udobnu obuću i izbegavajte da dugo držite noge prekrštenim jer vam san mogu poremetiti grčevi u nogama. Krećite se svakog dana i lagano šetajte na svežem vazduhu, ali bez preteranog zamaranja.

Ako niste znali, nedovoljno sna može da utiče i na zdravlje vaše bebe. Iako beba u stomaku spava bez obzira na to koliko vi spavate,vama je kao trudnici potrebno dovoljno sna kako biste stekli dovoljno snage za napore koji vas očekuju i za naravno sam porodjaj.

Zato se potrudite da problem sa nesanicom u trudnoći rešite što pre.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts