Afrička ljubičica (sobno cveće) – nega i uzgoj

Sobno cveće Afrička ljubičica

Afrička ljubičica (latinski naziv: Saintpaulia) je biljka koja potiče s afričkih planina a omiljeno je sobno cveće u skoro svakom domu. Ima somotaste listove, a cveta gotovo tokom cele godine, naročito preko leta.

Afrička ljubičicaje visoka svega desetak santimetara ali to ne umanjuje njenu lepotu i ljupkost.

Bokori drže cvetove sa prostim ili duplim laticama, koje nekad mogu biti kovrdžavi. Originalna vrsta afričke ljubičice ima tamnoplavu boju, a napravljeni su hibridi sa belim, roze, crvenim, šarenim cvetovima…

Africka ljubicica cvece

Gajenje afričkih ljubičica

Održavanje i uzgoj afričke ljubičice nisu komplikovani. Odgovaraju joj umereno topla mesta a preko zime temperatura ne sme pasti ispod 15 stepeni.

Ne sme se držati na promajnim i hladnim mestima, i ne trpi nagle promene u temperaturi. Izaberite za vašu afričku ljubičicu mesto pored prozora na istoku. Zaštitite je od direktnog sunca, ali joj obezbedite najmanje 8 sati svetla dnevno.

Zalivanje afričkih ljubičica

Dok afričke ljubičice cvetaju zemlju joj održavajte umereno vlažnom. Najbolja voda za zalivanje je ona koja je odstajala na sobnoj temperaturi. Zalivajte ljubičicu iz podmetača. Stavite je u podmetač napunjen vodom oko 30 minuta, a onda prospite ostatak vode. Dok ljubičica cveta, proredite zalivanje ali ne dozvolite da zemlja bude suva. Iako voli veću vlažnost vazduha, nemojte je orošavati. Najbolje je da saksiju držite na vlažnim kamenčićima.

Nega

Afrička ljubičica traži prihranu jednom u mesec dana organskim humusnim gnojivom za cvetnice.

Prašinu sa listova ljubičice očistite povremeno mekanom suvom četkicom.

Preko zime, afričke ljubičice mogu da stradaju usled hladne podloge, pa bi bilo dobro da pod saksijom stavite ploče od stiropora, plute ili nekog drugog sličnog materijala.

Razmnožavanje i presađivanje

Ljubičica se može razmnožavati semenom, deljenjem korena ili lisnim reznicama. Reznice brzo ožile: najviše za oko mesec dana.

Lisne reznice uzmite pri kraju proleća, a neka svaka ima peteljku od 3 cm. Sadnja reznica vrši se u vlažan treset ili u peskovitu zemlju. Na kraju reznicu pokrijte teglom ili čašom, da bi se reznica zaštitila od vazduha. Kad se formira izdanak na dnu lista, odsecite roditeljski list pažljivo kad postane žut, i reznicu sa korenčićem presadite u saksiju sa novim humusom.

africka ljubicica uzgoj i nega

Bolesti

Kvašenje listova ljubičice može uzrokovati fleke na listovima, kao i suviše meka voda.

Takodje, ako je zalivanje preterano, koren biljke neće imati dovoljno vazduha pa dolazi do sporijeg rasta ljubičica i na kraju uvenuća. U tom slučaju, smanjite zalivanje i skinite trule delove korena.

Srebrnasti tragovi na biljci, koji se nazivaju trips posledica su držanja ljubičica u toplim suvim prostorijama. Zato povećajte vlažnost vazduha u prostoriju gde ih držite. Bilo bi dobro da ljubičicu tretirate nekim insekticidom jer u ovom slučaju oslabljena biljka se može naći na meti štetočina.

Vunaste vaši su još jedan problem kod ljubičica, I to posebno na vratu korena biljke. U ovim situacijama poprskajte ih rastvorom insekticida, ali tek kada biljku sklonite sa svetlog mesta.

Gljivična bolest – pepelnica je česta kod ljubičica koje su oštećene pa se na tim mestima javljaju sivi slojevi. Ljubičicu tretirajte fungicidom koji će vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci.

Cena biljke afričke ljubičice

Mladu afričku ljubičicu možete kupiti po ceni od oko 100 dinara po komadu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts