Tibetanska gljiva – čudesni lek iz Azije

Tibetanska gljiva, latinski naziv ( Cordyceps sinensis ) je retka vrsta gljive koja potiče iz Indije. Postoje različita mišljenja o tome kakva su zapravo njena lekovita svojstva. Nedavno je detaljno ispitivana u Nemačkoj a rezultati kažu da je tibetanska gljiva dobra za imunitet, prevenciju i zaštitu od mnogih bolesti.

Iako su gljivu u 15 veku prvi odgajili tibetanski monasi, pod imenom gumbu, polako se širi na drugim područjima sveta, pa se može naći i kod nas i kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Na nepalskom jeziku ova gljiva je poznata pod imenom yarsha gumba.

tinetanska gljiva

Šta leči tibetanska gljiva

Prema odredjenim tvrdnjama, tibetanska gljiva pomaže kod bolesti srca i obolelih srčanih krvnih sudova jer smanjuje holesterol u krvnim sudovima. Smatra se da reguliše probleme sa žuči, čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i razlaže kamen u žuči. Prirodni je afrodizijak, smanjuje upale u organizmu, reguliše krvni pritisak, blagotvorna je za rad bubrega, i za mokraćne puteve.

Postoje stavovi da će pomoći protiv raka tako što stopira metastaze. Zbog velike količine vitamina, usporava starenje organizma i smanjuje uticaj stresa.

Ovu lekovitu gljivu u Poljsku je iz Indije 1997. godine doneo profesor Sokolovski, čije je jetra od obolela od raka tamo lečena od strane monaha.

Lekovita tibetanska gljiva poznata je i kao kefirna zrnca.

Način upotrebe

Priprema: Recept je jednostavan, prelijte  količinu oprane gljive od dve supene kašike, sa 250 ml nekuvanog mleka masnoće od 1,5%. Kada odstoji 24 sata, procedite plastičnom cedilicom i mleko je spremno za upotrebu. Nemojte koristiti metalnu cedilicu.

Koliko dugo se pije ovaj preparat

Mleko treba da se pije 20 dana uvek uveče, pred spavanje. Nakon toga treba napraviti pauzu od 10 dana. Tretman možete da ponavljate dok ne osetite poboljšanje, najmanje u tri navrata.

Održavanje i čuvanje u vodi ili mleku

Ako gljivu ne prelijete mlekom,ona će pocrneti i posle 24 sata izgubiti lekovito dejstvo. Zato, tokom desetodnevne pauze, gljivu redovno perite vodom pa prelijte mlekom.

Zdrava gljiva će se duplirati posle 17 dana. Slobodno je možete prepoloviti i pokloniti  prijateljima i rođacima. Recite im da odmah promene mleko kada nastave da gljivu čuvaju kako bi je upotrebili onako kako treba. Gljiva se mora čuvati prekrivena na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru ili na hladnom mestu. Dakle, zamrzavanje pa odmrzavanje nije preporučljivo. Nemojte je dodirivati.

Vodeni kefir

Slično prirodno sredstvo tibetanskoj gljivi je Tibicos, poznata pod imenom japanski kristali, vodeni kefir, biserne suze, kaspijske alge..

Vodeni kefir, kako neki izvori navode, ima brojna lekovita svojstva:

Jača imunitet, leči jetru, slezinu i gušteraču, dobra je protiv alergija, kandide, za akne, anemiju, dijabetes, probavu…

Vodeni kefir čisti mokraćne puteve, pomaže kod opadanja kose, masne ili preterano suve kože, pucanja noktiju, gnojnih čireva…

Dobar je kao dopunska terapija u borbi protiv oboljenja kože kao što je psorijaza, bori se sa virusnim, bakterijskim ili gljivičnim infekcijama.

Pomaže kod vaginalnih problema i bolnih menstruacija, leči nesanicu i ublažava psihičke probleme.

Pomaže kod anemije i pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, otklanja suvišnu tečnost iz organizma, pomaže zarastanje rana…

Priprema vodenog kefira

U teglu od dva litra umešajte 4 kašike belog ili smedjeg šećera, ubacite 5, 6 kašika kristala, dodajte po želji suvog voća (suvo groždje, kajsije, suve šljive) malo limuna, poklopite pa držite na sobnoj temperaturi.

Fermentacija preparat traje od 24h do 72h, nakon čega treba procediti preparat a onda ga čuvati u čistoj i dobro zatvorenoj posudi. Ovaj napitak se može biti tokom dana nekoliko puta.

Pošto kefir menja sastav crevne flore – nuspojave koje se mogu javiti odnose se na blaže probavne smetnje.

Kontraindikacije

Dijabetičari bi trebalo da budu oprezni jer se za fermentaciju koristi šećer. Takodje, kada su u pitanju dojenje i trudnoća, obavezno je konsultovati lekara o upotrebi kako vodenog kefira tako i tibetanske gljive.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts