Ljiljani – Sve o gajenju ljiljana u bašti


Želeći da njegov sin, Herkules postane besmrtan, grčki bog Zevs ga je, dok je njegova žena Hera spavala stavio na njene grudi da ga podoji. Kada je Herkules završio podoj, nekoliko kapi mleka se prosulo Svemirom, a legenda kaže da je od njih nastao Mlečni put, a od preostalih kapi koje su pale na zemlju cvet ljiljan.

Ljiljani su najzastupljeniji u Aziji i Severnoj Americi, mada ih ima i u Evropi. Prema istorijskim podacima, za ovaj cvet su znali i Asirci i Egipćani, kao i Stari Grci i Rimljani. Pored toga što je ukrašavao baštu, pojedini njegovi delovi su korišćeni i za pravljenje lekovitih melema. U to doba najpoznatija vrsta je bio Lilium candidum, koga danas znamo kao Marijin ljiljan.

Koje sve vrste ljiljana postoje

Početkom 19. veka Stefan Enliter, austrijski botaničar je izvršio prvu sistematiku ovog cveta. Nakon njega brojni istraživači su se posvetili njegovom izučavanju. Otkrivene su brojne nove vrste, naročito na tlu Azije, koje su se kasnije prenele na evropski kontinent.

Samo 20 godina kasnije, istraživač Vilson je izvršio još jednu sistematizaciju i dodao joj botanički opis otkrivenih vrsta ljiljana na tlu Azije, koja se i danas smatra važećom.

ljiljani u basti nega, odrzavanje

Ima sedam osnovnih vrsta ovog cveta, uz brojne podvrste, a poslednjih godina je sve više hibridnih vrsta.

Krajem 19. veka u Engleskoj su stvoreni prvi hibridi ljiljana. I od tada se proizvodnja ovog cveća povećava. Najveći svetski proizvođač je Severna Amerika, a odmah za njom slede Japan i Holandija.

Od kada se proizvodi ljiljan

Za početak proizvodnje i razmnožavanja ljiljana uzima se 1905. godina kada je Kraljevski ljiljan (Lilium regale) prenet u Evropu.

Kako se sade ljiljani

Ljiljani se sade iz lukovica. Najbolje je posaditi nekoliko lukovica jednu do druge, uz razmak od oko 30 centimetara. Za ovaj cvet je specifično da voli da mu koren bude u hladovini, a cvet na direktnom suncu, jer se tako najbolje razvijaju, ali treba da bude zaštićeno od direktnog popodnevnog sunca. Zato je važno odabrati pravo mesto za zasad.

Sadnja ljiljana – kakva zemlja je najpogodnija

Zemlja u koju se sade lukovice ljiljana treba da bude humusna i da ima dobru drenažu. Traži vlažnost, ali ne preteranu, jer ako ima puno vlage često se dogodi da lukovice istrule.

Ukoliko se odlučite za „tešku“ zemlju, važno je da joj omogućite bolju drenažu pomoću sloja peska i šljunka ili zreli kompost i organsko đubrivo sa sporim delovanjem.

Koje vreme je najbolje za zasad ljiljana

Najbolje je saditi ih s jeseni ili u rano proleće. Ukoliko ih sadite u bašti, onda je najbolje u jesen, dok ukoliko želite da uživate u njihovoj lepoti na terasi ili balkonu, najbolje je da ih zasadite na proleće. Pored razmaka, vodite računa i o dubini sadnje. Naime, lukovice ljiljana je najbolje posaditi 20 – 50 centimetara u zemlju, u zavisnosti od vrste.

Ukoliko vaši ljiljani narastu toliko da im zapreti lomljenje, najbolje je da postavite mrežicu koja će im omogućiti normalan rast.

Gde se može gajiti ljiljan

Ovaj prelepi cvet opojnog mirisa se može gajiti i u bašti i u saksiji. Prosečne visine je od 50 do 80 centimetara, a pojedine vrste mogu biti više i od jednog metra. Boje cvetova se kreću od: bele, žute, do narandžaste, crvene…

Kako se razmnožava ljiljan?

Postoji nekoliko načina razmnožavanja ljiljana, a čini se da je najzastupljeniji deljenje lukovice. Odvajanje mladih od starih lukovica je najbolje vršiti u periodu od septembra do oktobra ili u aprilu. Ali, vrlo je važno da budete naročito pažljivi, kako ne biste oštetili lukovice.

Koliko često treba zalivati ljiljane

Na ovo pitanje je prilično teško dati jedoobrazan odgovor, jer u zavisnosti od vrste do vrste se razlikuje količina vode koja mu je potrebna.

Ono što važi za sve vrste ljiljana jeste da ne trpe baš mnogo vlage, osim pojedinih vrsta koje zahtevaju češće zalivanje, poput recimo Afričkog ljiljana , koji trpi dosta vlage, naročito tokom letnjih meseci.

Šta raditi sa ljiljanima zimi?

Iako spadaju u red osetljivijeg cveća, ipak je moguće sačuvati ih od niskih temperatura i omogućiti im da prezime. Najjednostavniji način je da ih krajem novembra, a najkasnije početkom decembra prekrijete senom ili suvom travom, ukoliko ste ih psadili u bašti. A ukoliko gajite ljiljane u saksijama, jednostavno ih unesite u kuću.

Cena lukovica ljiljana

U zavisnosti od toga koju vrstu ljiljana želite da uzgajate, zavisiće i cena lukovica. Ono što je najvažnije, jeste da je cena manje-više pristojna.

Tako, na primer lukovice jedne od najpoznatijih vrsta, čuvenog Orijentalnog ljiljana, možete kupiti za 300 do 500 dinara, dok oni manje raskošnih cvetova koštaju od 100 do 200 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts