Akita Inu (Veliki Japanski pas)

Akita Inu (Veliki Japanski pas) pripada velikim rasama pasa i poreklom je iz Japana gde se naziva i Akita – ken. Neustrašivi je pas čuvar, sa jakim izraženim karakterom i specifičnom ličnošću. Ovaj pas poznat je po o svojoj odanosti, hrabrosti i inteligenciji.

Karakter i narav

Baš zbog njegove visoke inteligencije ovaj pas zahteva stalnu pažnju. Ako se sa njima ne igrate redovno biće im dosadno, a mogu postati i destruktivni.

Akita može živeti i u stanu, ali je potrebno da im omogućite dovoljno šetnje i fizičku aktivnost.

Uzgoj Akite

Akita inu treba da se socijalizuje još dok je štene kako bi bila prijateljski nastrojena. To je okretan pas, lako se obučava i trenira jer je poslušan pas, ali i ponosan i hrabar.

Gusta i oštra dlaka ih čini vodootpornim ali i otpornim psima na niske temperature koje su uobičajene na severu Japana. Zbog debljine krzna, akita traži svakodnevno četkanje, ali i i posebnu pažnju kada su visoke temperature i žege. Iskustva uzgajivača kažu da je najpotrebnija pažnja, pravilna ishrana i održavanje krzna pri uzgoju akite. Osnove brige i nege su adekvatna ishrana, redovna vakcinacija, čišćenje i zaštita od parazita, čipovanje i redovno praćenje zdrastvenog stanja.

Sa šetnjom i kupanjem šteneta treba sačekati dok ne formiraju imuni sistem. Štene i psa kupajte nakon trećeg meseca, odnosno dve nedelje pošto je pas primio poslednju vakcinu za besnilo, da bi se izbegle prehlade.

Akita_inu

Karakter i narav

Akite su vrlo dobre u igrama sa decom, ali se uvek preporučuje nadzor .Akite umeju biti agresivne prema nepoznatim ljudima i drugim psima (posebno istog pola). Više vole da žive u kući ili stanu gde nema drugih kućnih ljubimaca, osim ako nisu odrastali zajedno sa njima.

Za mužijaka je karakteristično da ne podnosi druge pse, pa se pri šetnjama mogu desiti manji problemi. Akita definitivno nije pas koji će veselo da skakuće u društvu drugih pasa. Kod ženki je stvar manje komplikovana. Netrpeljivost prema drugim životinjama je minimalna ili je uopšte nema.

Akita je izuzetno verna svojoj porodici a skoro potpuno nezainteresovana za druge ljude. Kada vam stignu gosti, malo će se radovati a onda povući i otići svojim poslom.

Akita Inu je veliki pas, snažan i skladno gradjen. Glava je široka a oči relativno male. Uši su uspravne, a njuška široka crne boje. Usne su crne i ne vise, a jezik je ružičast.

Zubi su jaki, pravilnog rasporeda, a vrat je debeo i mišićav koji se polako širi ka ramenima. Grudni koš je širok i rebra su dobro raširena. Rep im je veliki i kosmat i postavljen je visoko. Dlaka im je oštra, ravna i gusta. Poddlaka je gusta i kratka. Noge su snažne a šape nalik mačijim sa debelim jastučićima.

Pedigre i nacionalno blago Japana

Istraživanjima je potvrđeno da je Akita je među najstarijim rasama na svetu. Početkom 17.veka, upravo u oblasti Akita, ovi psi korišćeni su za borbe pasa. Kasnije je ukrštan sa tosom i mastifima i rezultat je bila veća veličina akita. Nakon zabrana borbi pasa, akite su sačuvane kao velika japanska rasa – vrlo poštovana. Devet najboljih primeraka Akita je 1931. godine proglašeno „nacionalnim blagom“. Poštovanje prema ovom državnom brendu   Japan je pokazao i štampanjem markica sa likom Akite.

U Drugom svetskom ratu akite su na žalost korišćene za material za pravljenje vojne odeće. Policija je tada naredila da se uhvate svi psi, osim nemačkih ovčara koji su korišćeni u vojne svrhe. Neki ljubitelji akita su provbali da izbegnu ove naredbe tako što sui h ukrštali sa nemačkim ovčarima. Tako, kada se rat završio, broj akita bio je prilično mali i postojalasu tri osnovna tipa – 1.) Matagi akite, 2.) Akite za borbu i 3.) Akite ovčari, što je stvorilo brojne nejasnoće i konfuzije. U tom period akite su transportovane i u SAD, gde ubzo postaju popularni i omiljeni porodični psi. Tamo dobija ime Američka akita.

Američki kinološki klub prihvata ovu rasu 1972. Ali , bilo je nesporazuma sa Japanskim kinološkim klubom oko priznavanja pedigrea.

U Japanu, vrata su bila zatvorena za uvođenje novih krvnih linija. Iz tog razloga, akite u SAD postaju ratličite u odnosu na originalne japanske pa su se razvile u poseban tip. Ztao je rasa odvojena u dve: Akita Inu i Amerikan Akita.

Zanimljivosti

Priča o psu Hačiko je postala svojevrstan simbol lojalnosti u Japanu. Svake godine 8. aprila obavlja se ceremonija na Tokijskoj željezničkoj stanici kada ljubitelji pasa odaju poštu lojalnosti Akiti zvanoj Hačiko.

Ona je bila ljubimac doktora Isabura Uena ,profesora na Univerzitetu u Tokiju. I kada je imala osamnaest meseci, doktor je umro. Sledećih devet godina, Hačiko j dolazila na stanicu i verno ga čekala.

Boje dlake – Akita Inu

Akita ima u više boja – crvena, žućkasto – smeđa, bela ili prugasta. Boje krzna su sjajne i jasne. Beli psi nemaju masku. Šareni su uglavnom bele boje sa velikim mrljama, koje pokrivaju glavu i više od trećine tela. Poddlaka može biti različite boje u odnosu na spoljnu dlaku.

Veličina

Odrasle jedinke akite mogu imati visinu od 61 do 71 cm. Težina ženke je od 30 do 45 kg, a mužjaka od 35 do 54 kg. Životni vek akite je od 10 – 12 godina.

Bolesti

Skloni su displaziji kukova i poremećajima rada tiroidne žlezde.Mogu se desiti i poremećaji imunog sistema kao što je VKH sindrom tipičan za ovu rasu.

Kod otprilike 50 odsto ovih pasa javlja se bleđenje kože na kapcima, jastučićima, usnama, nosu i mošnicama. Lečenje se obavlja uglavnom kortikosterodoima, kapima za oči i sredstvima protiv bolova.

Kod akita su cesti i kožni problem i poremećaji lojnih žlezda, kada dlaka opada a na ledjima se javljaju ljuspice. Može se ublažiti redovnim četkanjem krzna.

Mogu se desiti i problem sa očima kao što su atropija, entropija i virusne upale, ali i problem sa kolenima.

Ipak, ako psu pružite pravilne uslove nege, i redovnu ishranu, zdravstveni problem svešće se na minimum.

Ishrana – Akita Inu

Kvalitet ishrane važan je da bi akita pravilno razvila skelet, imuni system i imala kvalitetnu dlaku.

Savetuje se hrana superpremijum kvaliteta koja je tako izbalansirane da zadovoljava sve potrebe psa.

To sun a primer Brit Care – Large Breed, Hill’s Science Plan „Puppy Large Breed“, Royal Canin a za štence „Maxi Baby Dog“.

Najbolji izbor je hrana u originalnom pakovanju jer osigurava kvalitet i higijenu.

Psu možete da dajete i vitaminske, mineralne i proteinske dodatke.

Cena

Štenad akite mogu se naći po ceni od 250 do 700 evra.

Pogledajte slike akite iz naše galerije.

akita inu1

akita inu2

Akita_Inu 4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts