Najbolje boje za krečenje unutrašnjih zidova prostorije

Izaberite prave boje za krečenje zidova koje su kvalitetne i u trendu! Unutrašnji zidovi kuće ili stana i njihovo bojenje posao je koji možete obaviti sami uz poštovanje saveta koji će Vam pomoći. Takodje, na ovaj način, promenićete enterijer koji će zahvaljujući ispravno izabranim bojama odisati novom svežinom.

Kako izabrati boje

Odabir boja je nešto što zahteva poštovanje vašeg ukusa I ukusa članova vaše porodice.

Krečenjem ćete lako potpuno promeniti unutrašnji prostor I dati mu lični pečat.

Upotreba česti, valjka I ostale opreme nije komplikovana, izbor boja I kombinacija  je veliki, a ideje su gotovo beskonačne. Pročitajte naše savete I krečenje unutrašnjih prostorija pretvorite u zadovoljstvo I izraz kreativnosti a ne u stresnu situaciju.

Boja zavisi od prostora

Preporuka je da svoj životni prostor okružimo bojama koje volimo, koje će da podstaknu dobro raspoloženje I koje će unositi vedrinu u dom.

Za ulaze I hodnike ne treba birati tamne boje, već one tople koje simbolizuju dobrodošlicu.

Dnevni boravak – Za dnevni boravak izaberite boje koje nisu jake ni agresivne. Tu imate veliki izbor : različite nijanse narandžaste boje, žute ili zeleno-žute.

boje za krecenje dnevne sobe

Kuhinja – Za kuhinju su dobar izbor žuta, crvena, oranž nijanse ali je sasvim preporučljiva I bela boja koja nagoveštava čistoću I svežinu.

Trpezarija – U trpezariji je važno da se izbegne zelena boja, dok žuta ili narandžasta podstiču apetit pa su više nego preporučljive. Crvena može da podstakne veselu atmosferu u trpezariji.

boje za krecenje trpezarije

Radna soba – U radnim sobama  možemo kombinovati zelenu sa tirkiznom jer ona pojačava radnu sposobnost. Žuta boja je takodje dobar izbor.

Spavaća soba – Izbegavajte agresivnu crvenu boju, već se odlučite za nežne nijanse zelene ili plave.

Kupatilo je idealno za kombinovanje nežnih plavih, ružičastih, rezedo, tirkiznih boja ali pazite da se slažu sa sanitarijom I pločicama.

boje za krecenje kupatila

Dečje sobe su posebna priča. Pitajte vaše dete koje su mu boje omiljene. Ne važi pravilo da je za dečake obavezna plava boja a za devojčice roze.

Izbegavajte tamne boje, radije u dogovoru sa decom izaberite nežne nijanse toplih boja, breskve, žute, oranž, blago zelene ili oker.

boje za krecenje decije sobe

Birajte veći uzorak

Izaberite uzorak boje koji ima veću površinu, nikako one male pločice. Uzorak od oko četvrtine kvadratnog metra su najpreporučljiviji kako biste mogli da sagledate kako bi prostor izgledao okrečen u baš tu nijansu.

Obratite pažnju na kvalitet

Ulaganje u kvalitetne boje je više nego isplativo! Jeftinije boje obično traže više slojeva I nanošenja pa ćete je tako više potrošiti. Novije I malo skuplje ali kvalitetnije boje se brzo suše pa tako štedite I na vremenu do narednog premazivanja.

Količina farbe

Kako izračunati potrebnu količinu farbe? Evo formule za površinu zidova: pomnožite dužinu i visinu najdužeg zida i sve to pomnožite sa četiri. Ako želite duplo premazivanje , dobijenu brojku duplirajte. Naravno, ne zaboravite na plafon.

Pravilo je da oko četiri litra farbe pokriva 37 kvadratnih metara površine zida.

Priprema

Podove prekrijte najpre najlonom da ih zaštitite. Novije boje su otporne I teško se skidaju ako nakaplju na pod ili nameštaj. Očistite zatim zidova ako su na njima fleke od masti ili hrane.

Izšmirglajte neravnine a pukotine izgletujte. Nije loše da zidove kompletno predjete usisivačem I prebrišete magičnom krpom.

Postoje I specijalni sprejevi za prskanje zidova pre krečenja da bi eventualne mrlje nestale I da ne bi pravile problem izlaska starih fleka preko nove farbe.

Kad počnete sa krečenjem, boju nanosite iz različitih pravaca, najpre  vertikalno, a zatim pod uglom od 45 stepeni I to naviše pa naniže.

Valjak i uglovi prostorija

Za krečenje većih površina najbolji je valjka širine 35 ili 45 centimetara. On zadržava dosta boje I ubrzaće vaš rad. Za delove oko vrata I prozora, koristite valjak veličine 23 cm.

Saveti iskusnih molera je da posao krenete sa premazivanjem uglova I ivica, a tek onda zidove dok je boja na ivicama još vlažna. Ako radite u paru, jedna osoba neka kreči I vice a druga zidove.

Ne umačite valjak u kantu s bojom do drške jer će se boja tada cediti. Ako radite više dana, boju procedite pre svakog krečenja da se ne bi pojavile grudvice koje će upropastiti sav trud.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts