Kako poboljšati temperament psa

Temperament psa

Ako želite da oblikujete ličnost psa, to bi valjalo učiniti kada je on još uvek štene. Na taj način, ukoliko se karakter psa oblikuje u ranom dobu, lakše će kao odrasla životinja raditi i slušati u skladu sa uzorima koji su mu ranije pokazani. Najkritičniji period dešava se izmedju sedme i dvanaeste nedelje života.

U principu ne bi valjalo da štene napusti svoju braću i sestre, odnosno čopor, sve do sedme nedelje života. U toj fazi on započinje društveni kontakt i povećava svoju sposobnost odnosa sa drugima.

Tokom narednih pet nedelja životinja počinje da komunicira sa ljudima i prihvata čoveka kao vodju grupe. Zapravo to prihvatanje omogućiće psu da ostvari uspešan odnos sa ljudima. Nasuprot tome, ako životinja ne stupi u tom periodu u vezu sa ljudskim bićima, može postati težak i komplikovan pas.

temperament psa

Približavanje psa ljudima i navikavanje na njih poslužiće da se izmedju jednih i drugih stvore čvrste i pozitivne društvene veze. U slučaju da takav odnos nije moguć, preporučljivo je da psa svakodnevno izlažete kontaktu sa ljudima da bi uvideo značaj čoveka u svom životu.

Nakon što pas preraste fazu kada je štene, i dalje postoje praktični metodi za poboljšavanje ličnosti životinje, a čak i psi koji su dominantni po prirodi mogu da prihvate vodjstvo i dominaciju ljudskih bića nad njima.

Vežbe i praktičan rad koji ostvarujete sa životinjom od njenog ranog perioda moraju se nastaviti tokom čitavog života, kako bi se na taj način učvrstile veze koje uskladjuju i podstiču temperament psa.

Vežbe za modifikaciju ponašanja su sledeće:

FIZIČKI KONTAKT: Nije po sredi samo maženje ili blago lupkanje, već se fizički kontakt ovde odnosi na stalno tetošenje životinje po celom telu.ovakav fizički kontakt čoveka sa psom jednak je lizanju i nežnostima koje majka pruža svojoj štenadi.

MANIPULACIJA I OBUZDAVANJE: Da bi dominacija i autoritet vlasnika nad psom bila čvrsta i potpuna, on se mora odnositi prema psu u skladu sa sopstvenom voljom i nametati mu ograničenja putem pokornog stava. Ako vlasnik započne sa ovakvim vaspitanjem dok je životinja još štene, ona će pokazati minimalan otpor i bez teškoća će prihvatiti čovekov položaj vodje, dok njegovo držanje mora biti strogo. Za to je neophodno da pas sedi ili leži nekoliko minuta dnevno, kako bi se kasnije pristupilo manipulaciji nežnim tonom.

NAMETANJE ČVRSTE VOLJE HIJERARHIJI ČOPORA: Postoji niz načina ponašanja unutar čopora, tipičnih za vodju grupe, poput toga da pas prvi uzme hranu ili da spava gde mu se svidja. Ukoliko pas prihvati čoveka kao vodju, biće srećan i zadovoljan uprkos tome što pripada nižem rangu i tome što treba da prihvata ljudska naredjenja. Ne treba nikad smetnuti s uma da je vlasnik psa vodja grupe, inače će tu poziciju zauzeti pas.

VEŽBE PAŽNJE I POSLUŠNOSTI: Ove vežbe namenjene su modifikaciji autoritativnog ponašanja psa. Prva lekcija tog tipa je da postigne da se pas odaziva na svoje ime. Nakon toga, vlasnik životinje trebalo bi da mu pokaže niz naredjenja vaspitanjem i dresurom, koje će pas morati da nauči, poštuje i sluša. Kada naučite psa osnovnim lekcijama ili čak nekim uobičajenim igrama, trebalo bi redovno da ih vežbate, čak i improvizovano, da pas ne bi zaboravio šta je naučio.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts