Kako se ne ugojiti za praznike

Novogodišnja noć se bliži, kupili ste haljinu, cipele, zakazali frizera, manikira, depilaciju i spremni ste za doček. Zakazano slavlje je u nekom restoranu ili kod prijatelja, gde će biti mnoštvo dobre i ukusne hrane i pića i sada vas muči jedna nova briga: kako ne jesti tako dobru i ukusnu hranu, kako, pored toliko đakonija i dobrog raspoloženja, odoleti iskušenju?

Nemoguća misija, naravno…. Svečanoj trpezi punoj pečenja, sarmi, ruske salate, njeguške pršute, proje, kajmaka, torti, sitnih kolača, mmmmmm teško je odoleti! Pa sve se mora probati, svi oko vas jedu, piju i čini vam se da će se samo vama sve što pojedete i popijete „zalepiti“ i da neće moći da skinete višak sve do početka leta!

Kako se ne ugojiti za praznike

Ali nije sve tako crno…evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu da se zaista veselite i uživate u novogodišnjoj noći!

1. Malo zakasnite na slavlje
Ako zakasnite na neko slavlje, tako ćete izbeći aperitiv, koji je veoma kaloričan.
2. Ne posežite za grickalicama
Slane gricklaice i koštunjavo voće samo nam dodaju kalorije, a uz to, sa slanim ukusom otvaraju apetit.
3. Jedite polako
Eto prilike da ovladate veštinom sporog jedenja. Ukoliko jedete polako, više vremena će vam trebati da ispraznite tanjir.
4. Jedite iz manjih tanjira
U mali tanjir ne može mnogo hrane da stane. Biće vam neprijatno da svaki čas prilazite stolu i da svi gledaju koliko puta ste sipali hranu.
5. Manje šećera
Ako ćete uveče jesti kolače, preko dana izbegavajte šećer. Kafu ili čaj zasladite veštačkim zaslađivačem, pite napitke bez šećera i klonite se alkohola.
6. Lagani začini
Začinite jela biberom u zrnu, limunovim sokom, soja sosom, biljnim začinima. Poboljšaćete ukus mnogo više nego kada upotrebite ulje i sirće!
7. Malo ovog, malo onog…
Ne morate da se odričete neke određene hrane. Dovoljno je da probate od svega pomalo i sva vaša čula biće zadovoljena. Bitno je da „ne pretrpate“ stomak.
8. Kontrola stresa
Praznične pripreme mogu biti veoma stresne. Umesto da svaki put „u prolazu“ uzmete šaku kikirikija, čipsa, pripremite sebi opuštajuću kupku. Napravite sopstveni SPA sat u kupatilu.
9. Iskupljenje od greha
Pa dobro, ako ste poklekli i „razbucali se“ od jela, sledećeg dana sprovedite voćnu dijetu. Ananas je idealna voćka, zato što razlaže masne naslage.
10. Ne padajte u depresiju
Kilo-dva-tri gore, nije strašno. Za nekoliko nedelja, kada se vratite uravnoteženoj ishrani i smanjite unos kalorija za 200 – 500, skinućete višak!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts