Madjarski ovčar – Pulin

Madjarski ovčar – madjarski pulin ili puli, je pastirski pas koji uprkos svom imenu poreklo vodi iz Azije. Na naše prostore stigao je sa pastirima nomadima. Pulin je najmanji pastirski pas, inteligentan je, druželjubiv i obožava igru što ga čini omiljenim članom porodice.

Na svaku nepoznatu osobu reaguje lavežom. Interesantno je da, ako mu se nanese nepravda, on ulazi u posebno stanje svojevrsnog bolovanja što može da potraje nekoliko dana.

Lako uči, voli da skita, a treniranje i dresiranje treba obavljati s ljubavlju i strpljenjem.

Opšte karakteristike i karakter madjarskog ovčara

Madjarski ovčar je pas srednje veličine, čvrste građe, i mišićavog tela. Prekriven je gustom i jakom dlakom nekada u vidu pletenica, koje mu zaklanjaju oči I njušku. To je živahan, inteligentan pas koji je odličan čuvar i ljubitelj dece. Oči su mu  srednje veličine, tamno braon, blago ukoso postavljene. Uši su mu u obliku slova V, a vrat čvrst I mišićav. Šape madjarskog ovčara su sa tamnim gipkim jastučićima, a noge su mu mišićave i duge. Madjarski ovčar se kreće veoma lako često u brzom galopu, skakuće, i vrlo je okretan i spretan pas.

madjarski ovcar

Ostale osobine

Veseo je, voli ljude i druželjubiv je. Ali prvo mora da stekne poverenje.

Kod šteneta, dlaka je gusta i talasasta a kasnije obrazuje pletenice ili trake. Krzno čini gruba dlaka i meka poddlaka.

Ako je procenat poddlake veći od normalnog i poželjnog, krzno se jako teško održava. Najduže dlake su na ledjima i to oko 20 do 30 cm, a na nogama su najkraće – dužine od oko 12 cm.

Nekada tanke pletenice od dlake potpuno prekrivaju oči i nos.

Održavanje i nega

Osim pravilne ishrane i boravka na otvorenom prostoru, vašem puliju je najviše potrebnaneha kada su u pitanju njegove nemirne dlake. Krzno madjarskog ovčara treba redovno  negovati inače će dobiti neprijatan miris a može se desiti i da se potpuno umrsi pa će vaš ljubimac delovati prilično zapušteno. Ovaj pas voli vodu I voli da pliva pa mu kupanje i higijena ne predstavljaju problem. Zbog opuštenog kretanja u vodi,  prošlosti je madjarski ovčar korišćen kao lovački pas u močvarnim područjima i pored reka.

Nakon kupanja njegovo krzno ne sme se raščešljavati, već je potrebno  samo čvorove malo razdvojiti rukom. Problem postoji i sa sušenjem pulijevog bogatog krzna. Sušenje fenom traje I nekoliko sati, a ako se pas suši prirodnim putem, to može da potraje i nekoliko dana.

Boje pulija

Boje madjarskog ovčara mogu biti; Crna sa tragovima boje rdje, bela, siva, sa belim tačkama ponekad i bledo siva sa crnom maskom. Crnih pulija ima  najviše i to dvostruko više nego svih ostalih tipova zajedno. Zato se i na izložbama ocenjuju prema najstrožim kriterijumima.

Najmanje je, s druge strane, sivih pulija. Radjaju se kao crna štenad, a posle par meseci dobiju sivu boju. Vrlo retko se desi da se štene rodi sivo.

Beli puli se obavezno uzgaja odvojeno, zbog očuvanja njegove posebne boje. Na izložbama pasa se tretira kao posebna rasa, zbog svoje specifičnosti. Ne ulazi u konkurenciju sa ostalim madjarskim ovčarima ni po jednom kriterijumu.

Koliko je pulijeva dlaka važna pokazuju I pravila pri ocenjivanju pasa na izložbama.

Samo potpuno odlakan puli, dobiće na takmičenjima odličnu ocenu. Primerci sa nedostatkom dlake na grebenu, nogama, biće kažnjeni manjom ocenom, dok se oni sa neurednom zapostavljenom dlakom isključuju iz priploda.

Veličina madjarskog ovčara

Visina – Mužjaci: od 39 do 45 cm , ženke – od 36 do 42 cm.

Težina –  Mužjaci, od 13 do 15 kilograma, a ženke od 10 do 13 kg.

Parenje madjarskog ovčara

Kada su izložbeni psi u pitanju, po pravilu, beli i crni puli se ne smeju medjusobno pariti, to je jedino  dozvoljeno u matičnoj zemlji sa posebnom dozvolom kluba uzgajivača pulija. Inače, pre parenja, pravilo je da roditeljski par ide na posebnu  smotru, a njihova štenad se ne smeju prodavati van Mađarske. Takodje, van granica Mađarske je zabranjeno izdavanje rodovnika za belo-crna parenja.

Madjarski ovčar – cena

Na domaćem tržištu štenad madjarskog ovčara se na prodaju oglašavaju u oglasima po ceni od svega 20 do 50 evra. Medjutim, ako želite zaista rasnog i čistokrvnog madjarskog ovčara, potražite profesionalne uzgajivače. Vrlo često se kod nas madjarski ovčar poistovećuje sa vojvodjanskim ovčarom.

Pogledajte slike iz naše galerije ovog dlakavog pastirskog psa.

pulin slike

pulin4

madjarski pulin

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts