Narodni poslanik, Branislav Nušić

Autor: Branislav Nušić
Književni rod: drama
Književna vrsta: komedija

Tema komedije „Narodni poslanik“

Osnovna tema lektire “ Narodni poslanik “ je ismevanje vlasti, odnosno ljudi koji se zanesu idejom da dođu na vlast.

Mesto i vreme radnje

Radnja lektire “ Narodni poslanik “ je smeštena u srpsku palanku, krajem 19. veka.

Analiza lektire „Narodni poslanik“

Komedija “ Narodni poslanik “ je delo u tri čina. Ono po čemu je posebna među ostalim delima ovog velikog srpskog komediografa jeste činjenica da je komediju “ Narodni poslanik “, Nušić napisao kada je imao samo 19 godina, a to je ujedno i njegovo prvo komediografsko delo. Komedijom “ Narodni poslanik “, Nušić je skrenuo pažnju javnosti na sebe i svoj rad i jasno stavio do znanja da je reč o velikom piscu. Međutim, zbog teme koju u njoj obrađuje, Nušić se vrlo brzo našao na udaru vlasti. Pretpostavlja se da je zato njegova komedija “ Narodni poslanik “ čekala na izvođenje u pozorištu mnogo godina nakon objavljivanja. A pre nego što je postavljeno na pozorišnu scenu tadašnje Srbije, delo je pretrpelo određene izmene.

Lektira “ Narodni poslanik “ predstavlja ismevanje shvatanja politike u srpskoj palanci, a opisuje vreme u kome živi i sam pisac. Pretpostavlja se da je zato naišla na neodobravanje potiličkih poslanika tadašnje zemlje.

Nušić na maestralan način uvodi paralelne komične situacije i peripetije u Narodni poslanik analizaradnju komedije. Pa iako, po mišljenju nekih stručnjaka koji su se bavili analizom dela Branislava Nušića ovi elementi njegove komedije vode u vodvilj, odnosno burlesku, sam pisac se nije slagao sa tim, te kako je govorio piše samo zarad smeha: “ Moj humor izazivajući smeh na usnama ublažava surovost života. “ Možda baš zato u komedijama Branislava Nušića nije vidljiv kritički stav pisca prema likovima. On je, naime opisivao takozvane male ljude. Reč je mahom o običnim ljudima, najčešće iz malih sredina, koji su poslužili piscu da ukaže na društvene mane, prikazujući njihove loše osobine koje su na meti kritike.

Iako njegova komedija “ Narodni poslanik “ nije naišla na odobravanje tadašnjeg vladara Srbije, Aleksandra Obrenovića, jer je smatrao da je ona “ ruganje borcima za parlamentarizam “, ne može se osporiti savršen prikaz situacije. Britkim jezikom i jasnim slikama, Nušić govori o uobičajenoj pojavi među političkim poslanicima, koji nisu prezali ni od čega kako bi došli do vlasti.

Prepričano delo „Narodni poslanik“ za pismeni sastav

Već u prvom činu lektire “ Narodni poslanik “, čitalac se upoznaje sa stanjem u kući glavnog lika, Jevrema Prokića. Prisutan je i detaljan opis kuće, koji pažljivom čitaocu ukazuje da je reč o porodici koja drži do starinskih vrednosti, ali dozvoljava unos novih detalja, u vidu novih predmeta koje donosi ćerka iz posete prestonici zemlje. Jevrem je gazda trgovine i živi mirnim, ali po malo učmalim životom.

U njegovom mirnom životu se događa radikalna promena nakon razgovora sa načelnikom palanke, nakon kojeg Jevrem odlučuje da se kandiduje za narodnog poslanika. On je u svojoj prostodušnosti i, kasnije će se ispostaviti naivnosti zanemario čitav svoj pređašnji život i obaveze, te se okrenuo samo ideji da postane narodni poslanik. Počinje da ide po kafanama, svi piju na njegov račun, a on troši sa mukom stečen novac…a sve to ne bi li postao narodni poslanik.

Suparnik mu je ni manje ni više nego njegov budući zet, Ivko.

U drugom činu se odvija glavna radnja komedije. Tu se vidi Jevremovo “ umeće “ i želja da pobedi suparnika i postane narodni poslanik. On angažuje mnoge ljude koji vole da spletkare, kako bi pobedio suparnika. Naravno, za sve to daje pristojnu novčanu naknadu. Posebno je upečatljiv deo kada se i on sam posluži prevarom, to jest ukrade govor koji je napisao njegov zet. Posle toga je “ pukla bruka “ i svi su pričali kako narodni poslanik govori protiv vlade, čiji poslanik želi da bude. Nakon toga, on daje otkaz zetu koji je živeo u njegovom stanu i zabranjuje ćerki da se uda. Međutim, ona ga ne posluša…

Ipak, Ivko pobeđuje, jer je ispao pošteniji u ovoj igri. A Jevrem se zadovoljava i tim rezultatom, jer je svestan da u Beograd neće otići kao niko i ništa, već makar kao poslanikov zet i vraća se svom pređašnjem životu.

Ukoliko imate za domaći sastav iz srpskog jezika na temu lektire “ Narodni poslanik “, onda je bolje da i pročitate ovu komediju, jer je gotovo nemoguće prepričati je u celosti.

Analiza likova komedije „Narodni poslanik“

U lektiri “ Narodni poslanik “, pored glavnog junaka i njegovog suparnika prisutni su i mnogi drugi likovi, ali oni su poslužili Nušiću da jasnije osvetli gazdu Jevrema Prokića i njegovog budućeg zeta, advokata Ivkovića, pa se zato njima nećemo naročito baviti u ovoj analizi.

Kada se govori o analizi likova lektire “ Narodni poslanik “ najviše pažnje treba obratiti na gazda Jevrema. Reč je o gazdi poreklom iz palanke, koji drži dućan, lepo zarađuje, ali mu se život pretvara u kolotečinu. Možda baš iz tog razloga on preteruje u svojoj novoj ulozi. Iako ga mnogi smatraju prostim čovekom, koji želi da se okoristi od svoje nove pozicije, ja se ne bih složila sa tim. Pre lik gazda Jevrema treba posmatrati iz druge perspektive…

Želeći da, možda nešto promeni u svom, na neki način dosadnom i učmalom životu gazde u jednoj srpskoj palanci, ne čudi zašto je gazda Jevrem postao ostrašćen i željan da uspe. A bio je toliko željan da postane narodni poslanik, da je zaboravio na sve ono što je činilo njegov prethodni život. Na kraju komedije se primećuje koliko je on zapravo naivan i nesnalažljiv, makar kada je politika u pitanju. Iako je pokušavao na loš način da dođe do vlasti, gazda Jevrem na kraju prihvata poraz i vraća se svom mirnom životu.

Sa druge strane, njegov budući zet, verenik njegove ćerke je predstavljen kao opozicija, odnosno kritičar vlasti. Ali, on je i gazda Jevremov glavni suparnik. Međutim, na kraju svojim poštenjem u ovoj političkoj igri, on odnosi pobedu.

Zanimljivi su i ženski likovi, a ponajviše Jevremove žena i ćerka. Pavka je na muževljevoj strani, ali istovremeno je majka koja želi da uda ćerku za dobrog čoveka. U trenutku kada svaka zastupa stranu svog muža, odnosno verenika, čak i njih dve dolaze u sukob.

Sa druge strane, Danica je pametna devojka, koja jedina ostaje hladne glave u trenutku kad su svi u kući ostrašćeni izborom za narodnog poslanika: i njen otac i majka i verenik. Lik Danice i njenog verenika, advokata Ivkovića su možda jedini likovi u lektiri “ Narodni poslanik “ kojima se čitalac ne smeje, prosto zato što nema razloga. Oni imaju jasnu predstavu o tome šta žele, šta je dobro, a šta ne i ne idu preko granica pristojnog ponašanja, pa zato i ne izazivaju smeh čitaoca.

Ekranizacija lektire „Narodni poslanik“, Branislav Nušić



Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts