Reprodukcija pasa (udvaranje, parenje i oplodnja)

Mužjak i ženka psa lako se razlikuju zahvaljujići svojim spoljašnjim genitalijama: mužjak ima penis i testise a ženka vulveni otvor.

Mužjak se obično pari kada mu se za to ukaže prilika, odnosno uvek je seksualno aktivan i privlači ga miris ženke kada se ona nalazi u dobu estrusa (polnog nagona ili „teranja“), ili kada su joj hormoni aktivni.

Ženka obično ima dva aktivna reproduktivna ciklusa godišnje: jedan je tokom proestrusa, procesa koji traje dvanaestak dana i kada vulva ženke otekne i proizvodi krvavi sekret (iscedak). Drugi je tokom estrusa (polnog nagona), kada se tok krvarenja prekida i jajnici oslobadjaju jajašca u jajovod, i to traje pet dana. U ta dva navrata, ženka odlučuje da odabere partnera za parenje i reprodukciju.

parenje pasa

Ženka se obično dobrovoljno pari tokom svog prvog polnog nagona, ali ta inicijativa ima jedan nedostatak. mladunci iz te prve kopulacije obično su mali, usled seksualne i fizičke nezrelosti životinje.

U kasnijim ciklusima polnog nagona, parenje je mnogo produktivnije.

Većina ženki ima ovulaciju izmedju desetog i dvanaestog dana od početka menstrualnog ciklusa. Uzgajivači pasa, na primer, vole da pare ženke u dva navrata: desetog i dvanaestog ili jedanaestog i trinaestog dana.

Stručnjaci i veterinari ističu da analiza brisa vaginalnog sekreta pod mikroskopom otkriva znake tačnog trenutka ovulacije ženke, mada se može uraditi i detaljnija analiza kontrolisanjem nivoa hormona u krvi životinje.

UDVARANJE

Ritual udvaranja mora se obaviti u jednom od vremenskih razdoblja kada je ženka u polnom nagonu, budući da pas to može da uradi u svakom trenutku. Udvaranje obično kratko traje i obiluje stereotipnim ponašanjem. Naime, ženka pre nego što prihvati da bude oplodjena  zahteva odredjenu igru koja će prethoditi samom činu. Ona tada namiriše kožicu na penisu psa i dopušta mu da joj liže vulvu. Kada se predigre završe, obe životinje pristupaju pravom parenju.

PARENJE

Parenje obično kratko traje. Dok ženka mirno stoji, mužjak je zadužen da se popne na njene slabine, obgrlivši joj telo prednjim šapama i gurajući karlicom.

Penetracija u tom položaju je laka, naročito kada je penis mužjaka čvrst a vulva ženke raširena. Snošaj životinje ne traje duže od jednog minuta, ali se telo penisa psa toliko uveća da nakon ejakulacije on ne može da izvadi svoj polni organ iz vulve ženke sve dok se ne vrati u normalno stanje. Obično ostaju sjedinjeni tokom najmanje pola sata od trenutka ejakulacije mužjaka.

TRUDNOĆA

Nakon parenja ženka ispoljava simptome trudnoće, bez obzira da li je oplodjena ili ne. Razlog za to je što ženka proizvodi progesteron, hormon trudnoće kada su jajašca oslobodjena iz jajnika, što podrazumeva početak niza simptoma i reakcija povezanih sa trudnoćom, medju kojima je i lučenje mleka.

Ako je životinja skotna, imaće predispozicije za povećanje telesne težine i uvećanje apetita, mada neće pokazati velike promene tokom prvog perioda trudnoće.

PORODJAJ

Ženka je mnogo mirnija i manje raspoložena za igru kada se približava trenutak porodjaja. Čak 24 sata pre radjanja mladih ona ništa ne jede.

Tokom trenutaka koji neposredno prethode porodjaju, ženka pokazuje znake nemira. To je trenutak prvih kontrakcija i pucanja vodenjaka. Nakon toga kontrakcije su snažnije i imaju odredjeni ritam.

Nakon što se sve to dogodi dolazi prvo štene, u roku od oko dva sata.

Ženka tokom porodjaja obično leži na tlu, na jednom boku, mada neke ženke radije radjaju stojeći.

Nakon što izbaci prvo štene, ostali mladunci lako izlaze. Drugo štene obično izadje tridesetak minuta nakon prvog. Mladunci izlaze iz majčine utrobe zaštićeni opnom koju ženka liže da bi podstakla disanje svojih mladih.

Nakon što izbaci sve kučiće, oni ostaju pored majke privučeni njenom toplinom i hranom. Posle toga, ženka se postavi u idealan položaj tako da mladi mogu da sisaju i da se hrane.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts