Dnevnik Ane Frank

Autor: Ana Frank
Književni rod: epika
Književna vrsta: dnevnik

O knjizi „Dnevnik Ane Frank“

Autor knjige, Ana Frank je po nacionalnosti bila Nemica. Međutim, kada je izbio Drugi svetski rat to državljanstvo joj je oduzeto, te je kao Jevrejka sa celom porodicom postala žrtva progona. Rođena je 12. juna 1929. godine u nemačkom gradu Frankfurtu, ali je veći deo života provela sa porodicom u Amsterdamu. Godine 1940. je nacistička Nemačka okupirala Holandiju, te počela sa progonima Jevreja koji su bili naročito izraženi od 1942. godine. Od tog trenutka se porodica skriva u tajnim prostorijama zgrade u kojoj su se nalazile poslovne prostorije njenog oca, Ota Franka.

Nažalost, nakon dve godine uspešnog skrivanja, neko ih je odao, te cela porodica biva deportovana u koncentracioni logor. Nakon sedam meseci boravka u logoru “ Bergen – Belsen “ Ana umire, nedugo nakon što je preminula i njena sestra Margot.

Knjiga “ Dnevnik Ane Frank “ je ugledala svetlost dana zahvaljajući zalaganju njenog oca, Ota Franka. On je, naime preživeo rat i kada se vratio u Amsterdam, pronašao je zapise svoje ćerke Ane. Knjiga je objavljena prvi put 1947. godine u originalnoj, ali i pak malo skraćenoj verziji, na holandskom jeziku.

Tema lektire

Knjiga “ Dnevnik Ane Frank “ je svojevrsno svedočanstvo o progonima Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Mesto i vreme radnje

Radnja dela “ Dnevnik Ane Frank “ se odvija u holandskom gradu Amsterdamu i to u periodu od 12. juna 1942. do 01. avgusta 1944. godine.

dnevnik ane frank

Analiza lektire „Dnevnik Ane Frank“

Lektira “ Dnevnik Ane Frank “ je, kako sam naziv kaže dnevnik devojčice Ane. Ali, nije to običan dnevnik, kakav vode mnoge današnje devojčice. To je prikaz preživljavanja u uslovima kakve verovatno niko od nas ne može zamisliti.

Ana je pripadala bogatoj jevrejskoj porodici, koja je bila na meti nacista, jednostavno zato što je Jevrejka. Ona je dve godine sa svim članovima svoje porodice bila prinuđena da se skriva u tajnim prostorijama poslovne zgrade njenog oca. Za to vreme, ova devojčica je pažljivo zapisivala sve što se događalo u skloništu. Na taj način je pronašla svojevrsnu utehu od surove stvarnosti. Njen dnevnik je čuvao sve tajne i bio joj je, na vrlo specifičan način jedini pravi prijatelj.

Svako ko je pročitao lektiru “ Dnevnik Ane Frank “ shvata da je Ana bila jedna vrlo pametna devojčica, koja je volela da čita i piše. Pored toga, primetna je i njena plemenitost i dobrodušnost, te često razmišljanje o drugim ljudima. Ona je imala i grižu savesti prema onima čiji su životni uslovi bili mnogo teži od njenih, jer je smatrala da su ona i članovi njene porodice zaštićeni u skloništu.

Iako je Ana imala samo 13 godina, prema njenom razmišljanju se vidi da je bila mnogo zrelija. Videla je mnoge ratne strahote, ali se ipak trudila da shvati razlog zbog koga se sve to događa, a svoja razmišljanja je zapisivala u dnevnik koji je vodila.

Nije se žalila na staru odeću koju je bila prinuđena da nosi, niti na teške poslove koje je bila prinuđena da obavlja, ali je ponekad znala da bude i tvrdoglava. Ova radoznala i pametna devojčica je, zapravo samo želela da se rat što pre završi kako bi mogla ponovo da živi normalno i nastavi da ide u školu. Nažalost, te joj se želje neće ostvariti.

Zahvaljujući dnevniku koji je vodila, Ana je uspela da održi svoj duh i maštu budnim. Mada uslovi u kojima je živela nisu bili ni blizu normalnih i poželjnih za život, Ana je pronašla utehu u pisanju, što joj je pomoglo da živi barem prividno normalnim životom.

Prepričano delo „Dnevnik Ane Frank“ za pismeni sastav

Lektira “ Dnevnik Ane Frank “ je možda jedno od najnezgodnijih dela za prepričavanje. Razlog za to je prvenstveno što iz bilo čijeg prepričavanja definitivno ne možete razumeti osećanja devojčice, koja pokušava da pobegne od surove svakodnevice pišući svoj dnevnik. Zato, ukoliko imate pismeni zadatak ili sastav iz srpkog jezika na temu lektire “ Dnevnik Ane Frank “, najtoplije vam preporučujem da pročitate ovo potresno svedočanstvo o stradanju ljudi tokom Drugog svetskog rata. A uz to, možda vam čitanje ove lektire ukaže na bogatstvo vašeg života, koje deca vašeg uzrasta najčešće ne primećuju.

Fabula lektire “ Dnevnik Ane Frank “ počinje pričom o samom dnevniku koji je Ana dobila za svoj trinaesti rođendan. Tu vidimo da je reč o pravoj maloj devojčici, koja svoj poklon vidi kao živo biće, najbolju drugaricu, te dnevniku daje ime Kiti. Iako je Ana imala i stariju sestru, po imenu Margot i roditelje, sa kojima je delila sklonište, njen pravi i iskreni prijatelj je zapravo samo njen dnevnik.

I pre odlaska u sklonište, Ana nije bila baš naročito otvorena prema ljudima i retko sa kim je ostvarivala neki dublji kontakt.

U lektiri “ Dnevnik Ane Frank “ je opisano, iz prve ruke maltretiranje Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Kada je i njena porodica bila prinuđena da se sakrije od ozloglašenih nacista, radnici njenog oca im pomažu da pronađu mesto gde će se skriti, a Ana u svoj dnevnik upisuje da sada počinju da žive u “ Tajnom skrovištu “, kako ga je sama nazvala.

Ubrzo im se u skrovištu pridružuje i porodica Van Dan, koja ima sina po imenu Peter. A Ana, čini se baš i nema neko lepo mišljenje o ovom dečaku. Iako su se u početku lepo slagali, ubrzo zbog surovosti životnih uslova dolazi do sukoba među članovima dveju porodica. Ana i njen novi sustanar, Peter su svoje vreme gledali da utroše kvalitetno, pa su počeli da uče jezike: engleski i francuski. U tome im je pomagao suradnik gospodina Franka, koji im je donosio krišom knjige iz biblioteke. Kako on nije donosio isključivo knjige za decu, njih dvoje su dolazili u susret i sa knjigama koje možda nisu najbolje razumevali, pa se dogodilo i da se Peter posvađa sa ocem oko jedne neprimerene knjige. Ana je, sa druge strane pokazala veliko interesovanje za istoriju i mitologiju i počela je da sa svojim ocem izrađuje porodično stablo, što joj se naročito svidelo.

Ubrzo im se pridružuje još jedan stanar, Albert Duzel, stariji gospodin, zubar. Iako su svi mislili, u početku da je dobar, ubrzo se otkriva da i nije baš tako. Naime, on se sukobio sa Anom, oko korišćenja stola u sobi. U tu svađu se umešao i gospodin Frank, koji shvata da ako ne donese stroga pravila koja se moraju poštovati, svađe će se događati svakog dana. Zato se u “ Tajnom skrovištu “ donose pravila koja svi počinju da poštuju. Između ostalih: moralo se govoriti izuzetno tiho, odlazilo se na spavanje u 22h, a ustajalo u 7:30h svakoga dana osim nedelje i praznika, kada se ustajalo u 10:30h, radio se smeo slušati samo nakon 18h, kupanje je bilo dozvoljeno samo nedeljom ujutru… Iako su pravila izgledala prilično surovo, bez njih bi im život bio mnogo teži.

Devojčica je vremenom prestala da govori za stolom, ali je imala veliku potrebu da sa nekim razgovara i pronađe pravog prijatelja.. Te je potpuno nenadano, takvu osobu pronašla upravo u Peteru. Među njima se razvija prijateljstvo, koje vremenom prerasta u nešto više.

Nažalost, 04. avgusta “ Tajno skrovište “ su otkrili nacistički vojnici i sve ukućane poslali u logore, uključujući i osobe koje su im pomagale da se sakriju.

Glavna junakinja lektire “ Dnevnik Ane Frank “ umire od tifusa samo dva meseca pre oslobođenja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts