Plava zvezda, Miroslav Antić

Naslov: Plava zvezda
Autor: Miroslav Antić
Vrsta: pesma
Tema: Zvezda vodilja
Osnovni motiv: Plava zvezda

O pesniku

Miroslav Antić rodjen je 1932.godine u Mokrinu. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, gimnaziju u Kikindi a studije je upisao u Beogradu. Živeo je u Novom Sadu. Najpoznatija zbirka pesama za decu mu je „Plavi čuperak“. U svojim pesmamaon peva o dečacima i devojčicama na prelazu iz detinjstva u prvu mladost-kada postaju „nedorasli ljudi“. Peva o njihovim tajnama, problemima i mukama, o njihovom zaljubljivanju, o prvom poverenju, prvim željama i snovima. To je doba kada misle da ih svet ne razume, kada teže da sve otkriju i saznaju i kada sumnjaju u mnogo šta. jedna od njegovih pesama upućena dečacima i devojčicama je i „Plava zvezda“. Umro je u Novom Sadu 1986.godine.

Plava zvezda analiza

Šta je osnovni motiv u ovoj pesmi?

Osnovni motiv je ZVEZDA. Ali to nije obična zvezda koju vidjamo na nebu. To je čudna, plava, sjajna zvezda. Ona je daleka, nevidljiva i neuhvatljiva („ iza šuma, iza mora, iza gora, iza reka iza mora, žbuna i trava“). Pesnik je traži u mislima, u mašti, u snovima. Do nje se može doći samo kada se sanja ili kada se sklope oči i sanjari. Mora uporno da se ide za njom i da se dugo traži. Čovek nikada ne sme da ostane bez svoje zvezde. Ako se jedna izgubi mora da se nadje druga, treća… Stalno treba tražiti svoju zvezdu i uvek je moramo imati.

Šta znači plava zvezda?

Ona može da ima više značenja, ali pesnik to čuva kao tajnu i veliku zagonetku. Na nama je da sami saznamo njeno skriveno značenje. To će se desiti kada otkrijemo šta želimo, za čim čeznemo… kada saznamo koji je naš cilj , naš ideal. Tek tada ćemo da shvatimo da je plava zvezda NAŠA ZVEZDA VODILJA koja će nas voditi kroz život do našeg cilja. Ali, kada se ostvari jedan cilj, moramo tražiti novi. Ona je plave boje zato što je uzvišena i čista kao naši ideali.

Poruka pesme:

Uvek treba tragati za svojom „plavom zvezdom“, odnosno za svojim idealom, i nikada ne treba prestati jer bez toga život nema smisla i lepote. A da bi se došlo do tog ideala mora da se bude uporan, nepokolebljiv i sa puno vere u sebe, pa kad se ostvari jedan cilj ne treba posustajati, već tražiti novi jer će možda baš taj novi biti lepši i veći.

Strofe u pesmi

Strofa je manja celina pesme koja se sastoji od dva ili više stihova. To je misaona i ritmička celina. pesma “ Plava zvezda je ispevana u nejednakim strofama. Ima ih 4, 5, 6 i 8 stihova.

TEKST PESME

PLAVA ZVEZDA

Iza šuma, iza gora, iza reka, iza mora,
žbunja, trava,
opet noćas tebe čeka čudna neka
zvezda plava,
zvezda prava.

Čak i ako ne veruješ,
probaj toga da se setiš.
Kad zažmuriš i kad zaspiš, ti pokušaj
da je čuješ,
da odletiš,
da je stigneš i uhvatiš i sačuvaš kad se
vratiš.

Ali pazi:
ako nije sasvim plava, sasvim prava,
mora lepše da se spava, da se sanja
do svitanja,
mora dalje da se luta,
trista puta,
petsto puta,
mora druga da se nađe… treća…
peta…
mora u snu da se zađe na kraj sveta
i još dalje iza kraja – do beskraja.

Mora biti takve zvezde.
Što se čudiš?
Pazi samo da je negde ne ispustiš dok
se budiš.
Pazi samo da se negde ne izgubi,
ne povredi.
Takva zvezda u životu mnogo znači,
mnogo vredi.

Ja ti neću reći šta je ova zvezda plava,
zvezda sjajna.
Kad je nađeš – sam ćeš znati.
Sad je tajna.

Miroslav Antić

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts