Na sta treba obratiti paznju pri kupovini garderobe i obuće?

Živimo u vremenima kada nismo u mogućnosti da kupimo sve što želimo i kada želimo ( da li su ljudi ikad i bili u mogućnosti ). Zato je potrebno da pri kupovini garderobe gledamo i neke druge elemente.

Naravno, prvenstveno kupujte za svoju dušu, ono što vam se dopada, a kada ste u nedoumici ili kada kupujete nešto što vam je u tom trenutku neophodno evo na šta treba obratiti pažnju.

SAVETI ZA KUPOVINU OBUĆE

Dobra obuća jeste skupa, ali kada je reč o patikama ili zimskim cipelama, tu obratite pažnju prvenstveno na kvalitet. Loša obuća može da prouzrokuje probleme sa stopalima, a ako zimi dosta pešačite, voda može da vam uđe u cipele, u šta su se mnogi uverili. I to za sobom vuče posledice kao što su prehlade i druge bolesti.

Jeftiniju obuću kupite ako tražite krpane, letnje patike, neke obične papučice za kuću ili plažu i slično.

Valja odvojiti novac i ako vam trebaju dobre elegantne cipele. Kada kupujete cipele, trudite se da uzmete nešto univerzalno, a ne nešto što će biti aktuelno samo jednu sezonu. Pri tom obratite pažnju na kvalitet koji možete proveriti na jednostavan način. Uhvatite štiklu i vrh cipele, pa polako uvijajte. Ako se cipela lako uvija, znači da je lošeg kvaliteta i da će vam se noga lako zamarati u njoj. Dakle, tražite cipele sa čvrstom i stabilnom podlogom.

Ako tražite čizme za kišu obratite pažnju na rajfešlus. Ako je rajfešlus skoro do samog đona, a čizme su ravne ili sa malom štiklicom, očekujte da će propuštati vodu.

Saveti za kupovinu obuće
Saveti za kupovinu obuće

KVALITET ILI KVANTITET?

Ako kupujete nešto jeftino, možete kupiti više stvari, ali ako kupujete kvalitetno a skupo, logično je da ćete uzeti manje.

Postavlja se pitanje, šta ispoštovati? Odgovor je – zavisi od toga šta kupujete.

Kada je reč o zimskoj odeći, obući, džemperima, jaknama ispoštujte kvalitet. U pitanju je odeća koja će vas štititi od nezgodnih vremenskih uslova i hladnoće tako da je poželjno kupiti nešto kvalitetno. Ista stvar je i sa majicama za leto. Odaberite pamučne majice, koje su takođe kvalitetne a opet nisu mnogo skupe, a na vrućinama će se mnogo bolje pokazati od jeftinije sintetike koja može izazvati i alergije. Nemojte kupovati sintetički donji veš, ako želite da izbegnete nelagodan osećaj.

A ako kupujete recimo neke aksesoare, trenerke koje ćete nositi kod kuće, šešire i kape… možete izabrati i nešto jeftinije. Naravno kada je nešto jeftino, to obično znači da je kraćeg veka, ali i ne mora da znači.

Koliko je bitan kvalitet kada se kupuje odeća?
Koliko je bitan kvalitet kada se kupuje odeća?

PRAVA POTROŠAČA

,,Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje obmanjujuće poslovanje. Trgovci moraju biti otvoreni i iskreni prema potrošaču“, navodi se na sajtu Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Preko ovog linka se možete detaljnije informisati: http://zastitapotrosaca.gov.rs/za-potrosace.php

Stvarnost je naravno drugačija, butici su prepuni loše kineske robe koja je kratkog veka ali je zato pristupačna prosečnom srpskom kupcu i njegovoj plati. Trgovci su dakako svesni lošeg kvaliteta robe koju prodaju, ali kako da rizikuju svoje radno mesto i sukob sa poslodavcem ako kažu kupcu da je roba koju kupuju loša. Sa druge strane i  kupci moraju da znaju da ako je roba jeftina, to obično znači da će biti kratkog veka.

Na sajtu ministarstva takođe kažu da svaki kupac ima pravo i da vrati robu, čak u roku od dve godine, što je u realnosti, ravno naučnoj fantastici.

Opet kada odnesete robu na reklamaciju, vlasnik radnje u kojoj ste kupili robu često će ispasti mudriji od vas. Tako da, ukoliko odnesete recimo odlepljene patike na reklamaciju, one se šalju na ispitivanje da se ustanovi zašto je nastao problem. Iako vi sami znate da su se patike odlepile same od sebe zbog očigledno lošeg kvaliteta, vrlo lako možete dobiti odgovor da patike nisu adekvatno održavane ili da ste ih, pak namerno odlepili.  Naravno ima i radnji koje će ispasti korektnije prema kupcu.

Dakle, po zakonu, kupci su zaštićeni, ali u stvarnosti, uglavnom drčniji i uporniji koji imaju živaca i da se suoče sa trgovcem možda mogu da isteraju pravdu do kraja.

Kolika prava imaju potrošači u Srbiji?
Kolika prava imaju potrošači u Srbiji?
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts