Prosecna plata u Kanadi

Prosecna plata u Kanadi za 2014. godinu

Prosečne plate u Kanadi

Kanada broji oko 33.1 milion stanovnika. Od toga je radno sposobno 16.2 miliona.

Obavezni mesečni troškovi su: 23,5% za jednu osobu, 19,8% za bračni par bez dece i 12,3% za jednog roditelja ili oba roditelja sa dvoje dece. Procenat mesečnih troškova za porodice je nizak zahvaljujući dobroj socijalnoj politici i brojnim beneficijama.

Zakonski minimum godišnjeg odmora je 10 radnih dana.

Sa visokim prihodima po glavi stanovnika, Kanada je jedna od najbogatijih država. Takođe, kako ima veliki obim trgovine, svrstana je među prvih 10 država. Ona je druga država po količini rezervi nafti u svetu, odmah iza Saudijske Arabije.

Takođe, Kanada je jedan od najvećih svetskih proizvođaača žitarica (pšenice, uljane repice i drugih).

Ima visoko razvijenu avio I automobilsku industriju.

Tržištu rada države Kanade je, uprkos globalnoj recesiji potrebno nekoliko stotina hiljada stranih radnika.

Prosek plata Kanadi po zanimanjima

Prosečna plata u Kanadi se kreće između 3 000 i 3 700 evra na mesečnom nivou. Najnižu platu imaju kućne pomoćnice i čistačice i to oko 1 600 evra mesečno, u proseku. Osobe koje rade u oblasti transporta mesečno zarađuju oko 2 200 evra, a za oko 100 evra više od njih oni koji se bave uslužnim delatnostima u oblasti sporta i rekreacije. Advokati i grafički dizajneri zarađuju oko 2 600 evra mesečno, a pravnici oko 2 750 evra. U oblasti zdravstva je prosečna mesečna plata 3 400 evra. Osobe koje se bave izdavanjem i prodajom nekretnina zarađuju oko 3 600 evra mesečno, kao i računovođe. Oko 4 000 evra je prosečna mesečna plata u oblasti osiguranja, a 4 400 evra zarađuju inženjeri i bankari. U avio industriji je prosečna mesečna zarada 4 800 evra.

Prosecna plata u Kanadi

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts