Kako bolje učiti i lakše pamtiti gradivo u školi

Uspeh u školi zavisi od mnogo faktora. Ako je nastava organizovana na zanimljiv način sa inovacijama i profesorima koji su spremni dase potrude i budu zanimljivi, problema u učenju i pamćenju gradiva biće manje. Ali, ako je gradivo posebno nezanimljivo pa uz to dodate relativno dosadnog nastavnika – eto problema.

Svi bi voleli da uče lako i brzo i da im ostane vremena za stvari koje više vole da rade. Ipak, učenje zahteva energiju, motivaciju, vreme… Kako biste učenje učinili lakšim, evo nekoliko pravila koja uglavnom “upale”:

kako uciti za skolu

Beleške, pažnja na času, koncentracija

– Iskoristi pametno vreme provedeno na času. Koncentriši se na oni što nastavnik govori, i jedan deo posla je već gotov. Tako će ti kod kuće biti potrebno manje vremena za upoznavanje s gradivom.

– Za vreme časa, pravi beleške o gradivu koje se predaje.

– Važno je da se lekcija koja je predavana u školi, još istog dana obradi kod kuće ili makar pročita. Tako ćeš se kasnije mnogo lakše snaći sa konkretnom lekcijom. Takodje, prodji kroz beleške i uporedi ih sa onim što piše u udžbeniku,

– Kad počneš s učenjem, obavezno prvo prelistaj lekciju da stekneš uvid u obim, broj pasusa, podnaslove…Prvo sve pročitaj informativno, a pri drugom čitanju podvuci ono najbitnije iz lekcije.

– Razmisli o tome šta o konkretnoj lekciji već znaš “iz života”. Priseti se i sigurno će ti koristiti.

– Uči deo po deo, naročito ako  je lekcija dugačka i teška.

– Dok podvlačiš tekst, možeš to da činiš i markerima u boji, na marginama beleži svoja opažanja i komentare.

Obavezno je razumeti gradivo!

– Nikada ne uči ono što ne razumeš! Prvo razjasni, pitaj druga ili konsultuj roditelje ili internet, rečnik, enciklopediju… Učenje onoga što ne razumeš ničemu ne koristi a i profesor će primetiti da si samo “bubao”, kada te bude propitivao.

– Preslišavaj se i sam se propituj na način na koji to radi profesor datog predmeta. Tako vežbaš odnosno “genberalno probaš”.

– Rasporedi celine lekcije na delove, ako je dugačka. Odmori izmedju delova, napravi pauzu za užinu ili kafu.

– I naravno, redovno obnavljaj sve što si naučio, da tvoj prethodni rad ne postane uzaludan, I strpljivo čekaj red za odgovaranje.

kako poboljsati ucenje

Dodatni saveti

– Jako je važno biti motivisan za učenje odredjenog gradiva, ako nešto voliš i interesuje te, lakše ćeš ga savladati. Zato, kad god možeš, pažljivo biraj izborne predmete i nemoj upisivati na silu škole ili kurseve koji su ti nezanimljivi, dosadni…

– Prostor u kome učiš je takodje od presudnog značaja. Neka kutak zaučenjebude uredan, svetao, čist I po mogućstvu izolovan od bučnih ukućana ili neosetljivih komšija.

– Odmorni učenici brže i lakše uče. Ako se nisi dobro naspavao, fino jeo i odmorio, učenje će ići teže.

– Potrudi se da učiš bez opterećenja i straha od ispita. Strah i uznemirenost koči tvoju inteligenciju!

– Planiranje je sastavni deo učenja, naročito kad imaš 13 predmeta ili više. Napravi plan učenja u odnosu na raspored časova ili predavanja. Napravi i listu prioriteta, kada imaš pismeni zadatak, kontrolni ili kolokvijum. Stihijsko učenje može napraviti probleme i zbunjenost a ako se kombinuje sa takozvanim “kampanjskim učenjem” , rezultati neće biti zadovoljavajući.

Dakle, knjigu u šake, opusti se, uči na vreme, budi pažljiv napredavanjima i uspeh ne može izostati!

Maja S.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts