Razgovor za posao – saveti i trikovi

U današnje vreme potpuno je normalno da za gotovo svako radno mesto aplicira veliki broj kanditata, te se smatra pravim uspehom ako baš Vas pozovu na razgovor za posao. Logično je da svako od nas želi da ostavi najbolji mogući utisak, a ako niste najsigurniji kako da pobedite tremu i kako da se ponašate prilikom intervijua, sledi par saveta i sugestija.

Prvi utisak je izuzetno važan

Naravno podrazumeva se da ste prilikom apliciranja se raspitali o kompaniji i radnom mestu za koje konkurišete. Uvek je dobro da znate što više informacija o kompaniji, jer neka od najčešćih pitanja koja se postavljaju indirektno (ili direktno) su vezana za kompaniju ili delatnost kojom se bavi.

Sledeći korak jeste oblačenje, odnosno pronalazak najbolje odevne kombinacije. Veliki broj ljudi vodi se izrekom da „Odelo ne čini čoveka“ i često bira nešto ležernije ili previše elegante kombinacije zbog kojih poslodavac može steći utisak da ste neprofesionalni.

Sam izbor odeća zavisi će od pozicije za koju konkurišete, pa tako striktno poslovno odelo se preporučuje u slučajevima kada su domen Vašeg posla finansije ili korporativno poslovanje, nešto ležerniji stil oblačenja primeren je za kreativnije poslovima poput umetnosti, medija, mode, dijazna, a najležerniji stil preporučuje se u domenu poslova gde se radi sa ljudima.

Nakon što ste se pripremili i odabrali adekvatnu garderobu, morate znate da je veoma važno da ne kasnite na Vaš razgovor za posao.

Pored oblačenja prvi utisak čine i govor tela, hodanje i rukovanje. Kada Vas uvedu u prostoriju u kojoj se održava razgovor zapamite da se opšte mišljenje o ljudima formira u toku prvih 30 sekundi kontakta, pa se trudite da budete vedri, nasmejani i držite pravilan govor tela koji će odavati Vaše uzbuđenje povodom mogućeg rada u tom preduzeću.

Iako će poslodavac znati ko ste Vi, uvek se morate predstaviti i pružiti ruku, pa čak i kada Vam poslodavac prvi ne pruži istu. Rukovanje je važan deo predstavljanja jer predstavlja primer lepog ponašanja. Poželjno bi bilo da tokom predstavljana se blago osmehnete i gledate sagovornika direktno u oči.

Tokom razgovora budite jasni i pokažite entuzijazam za taj posao


Pitanje koje se najčešće postavlja na samom početku razgovora glasi „Da li možete da kažete nešto više o sebi“, koje će poslodavcu omogućiti da formira kompletniju sliku o Vama. Iako je greška da na ovo pitanje odgovorite kratko sa jednom ili dve rečenice, i predugo izlaganje koje će sadržati veliki broj detalja o vašem školovanju ili nekim drugim Vašim veštinama i intersovanjima svakako Vas neće predstavati na najbolji način i biće veoma dosadno sagovorniku koji Vas sluša.

Vaš odgovor na ovo pitanje trebao bi da bude veoma jasan i da istakne sve ključne podatke za radno mesto za koje konkurišete. Ukoliko posedujete neko iskustvo, veštinu, pa čak i lični kvalitet koji je poželjan za tu poziciju trebalo bi da ga naglasite. Pored kratkog pregleda Vaših veština i sposobnosti možete dodati i nekoliko zanimljivih informacija koji oslikavaju vašu ličnost kako bi ste se što bolje povezali sa sagovornikom.

Nakon što osoba koja vodi interviju krene da Vas ispituje veoma je važno da je ne prekidate i da ne izbegavate da date odgovor na njena pitanja. Odgovori moraju biti sažeti, jasni i iskreni. Uvek na umu imajte da se interviju sprovode prema već utvrđenom planu, te da Vam je vreme ogranično, te se trudite da u svakom odgovoru pokažete Vaš entuzijazam za taj posao. Poželjno je da se osmehujete i budete vedri, a ako procenite da je primereno poželjna je i mala doza humora koja će opet na pozitvan način predstaviti Vašu ličnost.

Bitno je istaći i pitanje koje se gotovo u svakom intervju spominje, a ono se odnosi na vrline i mane kandidata. Jasno je da će svako od nas znati da nabroji veliki broj vrlina koje poseduje, međutim kod mana nastaje problem. Naime, veliki broj kandidata često ističe kako nema mana, iako ih poseduje kako bi pokazali da su baš oni savršeni za to radno mesto. Ovo je pogrešno jer poslodavci žele osobe koje mogu realno sagledati svoja ograničenja i koji su objektini, tako da je poželjno da navedete makar jednu svoju manu.

Šta ako nemate radnog iskustva?

Odmah na početku bitno je napomenuti ako su Vas već pozvali na razgovor za posao, znači da ispunjavate potrebne kriterijume, te da nemanje radnog iskustva ne bi trebalo da odigra značajniju ulogu. Naravno, Vi morate istaći da poznajete materiju koja je neophodna za obavljanje tog posla, te da ste spremni da brzo učite.

Ne plašite se da postavljate pitanja!

Nakon što poslodavac čuje sve potrebne infromacije od Vas, možda će Vas upitati imate li kakvih pitanja za njega. Nikako sebi ne smete dozvoliti da nemate nijedno pitanje, već ovaj trenutak treba da iskoristite da pokažete Vašu proaktivnost, interesovanje, ambiciju i motivaciju za posao.

Sve što ste mislili da treba da kažete tokom intervijua, a smatrate da Vaš poslodavac treba da zna sada možete reći. Takođe, sve što Vas je zanimalo o kompaniji ili radnom mesto sada možete saznati, ali morate da zapamtite da pitanja ne smete postavljati prevše formulisano ili nejasno. Vaša pitanja treba da budu konkretna i dobro formulisana, a od delatnosti koju obavljlate zavisiće ista.

Obratite pažnju i na broj pitanja koja postavljate, svakako bi ste trebali da se zadržite na par jednostavnih i za Vas bitnih pitanja.

Par dodatnih saveta kako bi ste ostavili što bolji utisak

  • Budite uvek pozitivni, pa čak iako mislite da razgovor ne teče u smeru u kojem ste želeli.
  • Pridržavajte se bontona u svakom trenutku.
  • Govorite jasno i razgovetno. Nikako nemojte vikati, ali takođe ni pričati previše tiho ili brzo.
  • Dok govorite, održavajte kontakt očima sa sagovornikom.
  • Sedite uspravno i mirno, bez previše gestikulacija bilo koje vrste.
  • Nemojte davati suvišne komentare o Vašim bivšim poslodavcima, a u slučaju da postoje negativna iskustva radije ih zaobiđite.
  • Nikako ne smete biti ironični, dvosmisleni, umiljeni i vulgarni.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts